夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可以的話, 重新再生活!!!! 返屋企但無家的感覺, 無温暖, 咁又可必呢!!!! 加油!!!!

男爵府

點解男人唔需要唸個仔開唔開心,女人就要負擔咁多嘢!

大宅

愛是什麼來? 我很久前已經感覺不到它的存在了

留下, 是有一些原因和苦衷的, 因為我又不是急找第2春 - 對男人仲唔死心咩, 見過鬼怕哂黑啦, 而且想找都唔係咁易吧! 人地都會嫌我啦 ...而且自己仍未計劃好將來 .. 就當同屋住, 留下再步儲

不過始終好唔甘心, 自己當年守身如玉, 千揀萬揀, 揀著個爛橙

最擔心係d仔女呢

原文章由 魔鬼天使 於 08-7-4 15:48 發表

仲愛佢嘛??
如果唔愛,離婚都唔係壞事,
講真,如果佢一路都係咁,始終有一日,
你都唔需要人地既意見,
走都走唔切,
諗下啦,睇下仲有咩值得你留低,
如果走既答案係多個留,咁就唔好難為自己,
世界之大,梗有一個地方係適合 ...

[ 本文章最後由 hellosunshine 於 08-7-4 18:05 編輯 ]

子爵府

原文章由 redhot 於 08-6-30 01:53 發表
唉~~咁個仔點呢?呢一刻我真係覺得生個仔出黎係我人生最大既錯事!

唉~~ I understand your pain and why you said this. Since it's a fact that you have a son, it's better to think positively now. If your marriage really doesn't work, it's better to start a new life with your son. As you yourself said: "唔當放生對方都當放生自已啦".

複式洋房

楼主我又系好似你甘,唔上唔落,都唔知可以点,不过我个系女,我都觉得对距唔住,离左以后条路真系好难行。

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

velma & hellosunshine

你地所講嘅都係我想講, 結婚多年 到現在有時覺得做人唔知乜 有咗兩個囝又點 多年的感情都唔知去咗邊 在一齊就是為咗兩個囝
冇做嘢冇經濟能力 離開真是好驚無咗兩個囝
好痛苦
個老公沒做D包2 nine 沒賭 他是一個顧家的人咁又點 他向我發脾氣就已經另我好心痛
沒咗被愛 被專重的感覺好難受

禁止發言

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 redhot 於 08-6-30 01:53 發表
無論我做咩講咩全部都係錯既,既然係咁,唔當放生對方都當放生自已啦,何必咁痛苦呢?

之前都好想做好多野補救,我而家咩都唔想做,淨係想同所有人保持距離。孤獨可以避免受傷害。

唉~~咁個仔點呢?呢一刻我真係覺得生個仔出黎係 ...

若果自己盡了力都得唔到回補, 錯不在你, 咁你就要好好生活, 比個機會自己重生, 你講得好岩, 當放生自己啦

咁個仔點呢? 唔使問啦, 好好照顧佢, 等佢知道媽媽係堅强, 讓孩子好好學習....
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

別墅

雖然當同屋住, 但大家日日都見, 感覺都會辛苦.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原文章由 hellosunshine 於 08-7-4 17:59 發表
愛是什麼來? 我很久前已經感覺不到它的存在了

留下, 是有一些原因和苦衷的, 因為我又不是急找第2春 - 對男人仲唔死心咩, 見過鬼怕哂黑啦, 而且想找都唔係咁易吧! 人地都會嫌我啦 ...而且自己仍未計劃好將來 .. 就當 ...

,我明白你的感受,離開不是話走就走,仔細,要走唔易,很多問題要解決,唔離開,又令自己好難受,要面對一個不有負擔和不愛你的人,真是很痛苦,但點都好,為了個仔,點都要慢慢解決,記住你還有一個最親最親的兒子要保護,你帶得佢黎呢個世界,無論對與錯都好,不用再去追究,若然真是行錯了這一步,就由它吧!既然錯就全心全意去改錯,人誰無錯,不要一錯再錯!好好對待自己的囝囝,加油,努力!

大宅

Sorry I don't know how to type chinese.

My case is very similar to Velmal, but I am a man. Moreover, in recent months, she started to go out and come back very late (after midnight) 4-5 days a week. We argue many time and she denial she has affair outside. I am very contradicted, in one hand, when she is here, just argue, while I am very unhappy of waiting her come back at night. I have to take care my very young daughter. Really don't know how to do, divorce?? I am a kind bored oerson and maybe soend too much time to my daughter, but as a man, really cannot stand. I want to know the opinion in the female side

禁止發言

大宅

sadman07,

我都只係阿囡返學個三個鐘費事係屋企對住佢啫, 其他時間我都會全職湊囡架

近排我同老公已經無咩嘈喇, 因為已經少講嘢, 只係一問一答多
我將以前所有不滿, 即係佢認為係我唔啱既事, 只要佢一做, 我就會用佢鬧我既方法, 用好soft 既tone 吋番佢, 佢即刻明平日佢係咁鬧我, 咁就知點解我積埋幾年既火, 點解會咁慶, 而大家又唔會嘈起上嚟

我好憎老公成日問完我d 嘢又唔上心, 一日問幾次, 或者成日問埋d 無聊問題, 我都費事火, 永遠答佢"一陣上網搵比你""一陣返屋企搵比你", 真係答好多次就話"我答咗5次喇, 唔好再問喇"

有時佢好大聲, 好fu 氣同我講嘢 (近排已經冇, 我估佢都知衰), 我就大叫"洗唔洗咁大聲呀", 講埋比個女聽, 個女會幫埋我, 叫老豆唔好咁大聲同媽咪講嘢, 不過個情況都唔樂觀, 因為次次佢都係改兩三個月, 之後又再故態復萌

你老婆係要返工既? 定係全職媽咪嚟架?
咁你老婆又未必一定有affair 既, 一個三十幾歲女人, 重要結埋婚, 有個女, 你估咁多人hou 咩, 呢d 係電視劇至有架咋

你不如同你老婆講, 只要佢返嚟睇番個女, 你會控制住唔再嘈, 等佢盡返媽媽既責任先吖

又或者你早d sms 佢, 話你幾點瞓, 叫佢早d 返啦, 唔好周街去嚟避開你, 太夜危險, 起碼等佢一排早d 返都好吖

唔洗太心急要個關係好, 唔嘈交已經係一大進步
希望幫到你啦, 我都自身難保

[ 本文章最後由 velma 於 08-7-20 02:06 編輯 ]

複式洋房

無論我做咩講咩全部都係錯既,既然係咁,唔當放生對方都當放生自已啦,何必咁痛苦呢?

之前都好想做好多野補救,我而家咩都唔想做,淨係想同所有人保持距離。孤獨可以避免受傷害。

唉~~咁個仔點呢?呢一刻我真係覺得生個仔出黎係 ...

我又係煩緊ar,如果你無經濟壓力,又已經諗清楚唔怕後悔,離婚咪離loi.
既然一齊永遠唔會開心,決絕一d,前面的路仲要行,就算會孤獨/難行.........帶著一身傷痛,都係有尊嚴既
加油!祝福你!

大宅

everyday, I go back home after work immediately to take care my daughter. She has her own small business since last years, (i support her as i know this is her dreaam), one of her colleaque (20+, 10 years younger) admire her v much, always send SMS saying I love you, before she has shown me, resuring me that this is the style of boy nowaday, not really mean "love". Recently, even worst, she know another 20+ boy and he start his own small business recently, she help him to start the business, I express I don't like that coz I want her spend more time at home and as her own business still loosing, should pay more time in her own and this pose great financial burden to me as well. We argue many time, she said why I cannot support her, just regards she is working as volunteer, she just want to do what she like, she feel happy when helping him. she said she won't like them, just treat them as good friend, i really don't know if I should trust her, anyway, painful. Even worst, as she is so busy, i need to help her business at night for many trival things, she will be very angry if i have made mistake either home stuff or business stuff. I told her i would take taking care my daughter as 1st priority, and i have too much pressure, to earn money,.to help the home stuff, support her business.etc. Again, agruing so many time.

If not the daughter, i think i would have decided already, but my daughter love both of us v much, how should i do???

禁止發言

大宅

sadman,
咁你太太都幾自私
咁不如你同你太太講"不如我都quit 埋份工, 一齊去幫你朋友啦", 講笑咋

既然係面對面傾唔到計, 不如你寫信, 或者係email 比佢, 講下你worry d 咩, 你自己財政上既壓力啦

大宅

原文章由 velma 於 08-7-21 03:33 發表
sadman,
咁你太太都幾自私
咁不如你同你太太講"不如我都quit 埋份工, 一齊去幫你朋友啦", 講笑咋

既然係面對面傾唔到計, 不如你寫信, 或者係email 比佢, 講下你worry d 咩, 你自己財政上既壓力啦 ...

hi, I really admire you. You can stand all this hard feeling, you are still young, a long long future. All because yr son? I understand. Hope your tomorrow is much better.

民房

原文章由 Sadman07 於 08-7-20 06:45 發表
everyday, I go back home after work immediately to take care my daughter. She has her own small business since last years, (i support her as i know this is her dreaam), one of her colleaque (20+, 10 y ...

其實你太太已經用行動說明了一切, 對你的婚姻, 我不抱樂觀態度, 我以為你要向她攤牌. 再拖下去, 三方(夫婦及女兒)都不快樂.

想想吧

首頁

尾頁

跳至