自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔返小一大概返左三個月到,一次上體育課就完堂前五至十分鐘到,佢肚痛就同老師講要去廁所,學校廁所係冇廁紙供應的,這個我係知的,所以我都有放幾包紙巾係佢書包,但上體育堂係係地下操場,當佢去完發覺冇紙巾係身不知點做時落堂鐘聲響,佢以為老師會揾佢,但等左一陣都冇,佢就係咁嗌有冇人呀有冇人呀,嗌到累嗌到喊再嗌,終於有個校工,拿廁紙比佢攪掂後帶返佢上課室

體育堂後跟住係班主任教的中文孖住兩堂,我仔返到課室冇耐就響鐘落堂,係第二堂中文堂,40分鐘一堂,咁即係話我仔係廁所起碼個幾鐘!!體育老師忘記左佢去左廁所都算,咁個班主任上兩堂見佢個位書包係度但人唔見,重要個幾鐘頭都唔去揾??有冇攪錯??

好彩我仔只係冇廁紙而困係廁所,並唔係發生咩意外,否則個幾鐘頭有得救都變冇得救!

[img align=left]http://img.mms.sohu.com/mms/1420/81/14881/p1.gif[/img]

男爵府

回覆:我講下我仔小一時在學校發生的一件事……

邊間學校呀?
要好好安慰囝囝,陰公!

大宅

陪月勳章 畀面勳章

回覆:claudiamother 的帖子

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唉!聽到真係肉都赤埋,不過老師都係大意咗,唔見咗個學生咁耐都唔知。唯有教自己小朋友小心啲。

我要記得幸福......

男爵府

邊間學校……

男爵府

畀面勳章

下,我小學同中學時,老師都會睇下有冇同學有番但唔系位

大宅

之後第二日去接放學直接搵校長講返件事,我同佢講老師真的要睇緊d學生,尤其是小一,始終重細,好彩今次冇意外發生,否則我唔敢想像個後果會係點。

[img align=left]http://img.mms.sohu.com/mms/1420/81/14881/p1.gif[/img]

侯爵府

好媽媽勳章

claudiamother 發表於 15-7-26 02:40
之後第二日去接放學直接搵校長講返件事,我同佢講老師真的要睇緊d學生,尤其是小一,始終重細,好彩今次冇 ...
真係好彩冇事

wcpcelia    發表於 15-7-26 06:28

大宅

引用:邊間學校呀?要好好安慰囝囝,陰公!

原帖由 cnyiris 於 15-07-26 發表
邊間學校呀?
要好好安慰囝囝,陰公!
多謝關心,我仔而家大個仔喇,九月讀中一喇,只不過基真單案令我想起呢件事

別墅

伯爵府

個體育老師…

大宅

同校長講完校長話會跟進,幾個鐘頭後班主任打來,佢話佢上堂時有發覺唔見我仔,佢話佢有問其他同學我仔去左邊?佢話有同學答佢話我仔唔舒服去左校務處休息。其實我覺得係大話,只不過校長要佢同我有個交代

珍珠宮

哇!搞錯呀!嚴重啲講句,如果小朋友喺廁所跣親撞到頭,失救啦!

btw, 成個幾鐘,patpat都乾晒

輸入搜索內容

禁止訪問

引用:同校長講完校長話會跟進,幾個鐘頭後班主任

大宅

引用:Quote:原帖由 claudiamother 於 15-07-26

原帖由 pumpkin_mum 於 15-07-26 發表
其實唔出奇呀, 你仔去厠所前可能有同同學講, 咁班主任問到可能就是但答

...
就算有同同學講,個同學都應只會話佢去左廁所,唔會講到去左校務處休息緊,而且個幾鐘頭都唔返係咪應該去校務處去睇下我仔咩情况,需唔需要叫家長來接佢去睇醫生呢?

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 pumpkin_mum 於 15-07-26 發

子爵府

引用:Quote:原帖由 pumpkin_mum 於 15-07-26 發

原帖由 claudiamother 於 15-07-26 發表
就算有同同學講,個同學都應只會話佢去左廁所,唔會講到去左校務處休息緊,而且個幾鐘頭都唔返係咪應該去校 ...
其實呢個情況。就算個老師懶點都會叫一叫個班長去校務處睇一睇。咁樣不了了之都得嘅

http://uccfs.paran.com/PUD/co/conut1004/IMG/20110227/1298810488_201102272141582684200601_0.jpg

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

引用:Quote:原帖由+pumpkin_mum+於+15-07-26+發

原帖由 claudiamother 於 15-07-26 發表
就算有同同學講,個同學都應只會話佢去左廁所,唔會講到去左校務處休息緊,而且個幾鐘頭都唔返係咪應該去校 ...
有幾多返左三個月既小一生識得校務處係咩野

LedTV    發表於 15-7-26 03:55

大宅

引用:Quote:原帖由 claudiamother 於 15-07-26

原帖由 pumpkin_mum 於 15-07-26 發表
d miss多數問左係sick room都唔會特別問。 係sick room如果小朋友好唔舒服會有當值老師call家長

...
如果個學生去完廁所重係好唔舒服,自己走去校務處搽油休息,校務處職員見佢自己一個來,應會問佢老師知唔知佢來左校務處,如唔知的話職員應通知上緊堂既老師,話佢聽有個學生在校務處到休息。

以我所知,所有係學校上緊堂既學生有唔舒服,老師係會叫班長帶佢去校務處,唔會由佢自己去的。

而且我覺得只係開學左三個月到的小一生,唔係真係知道或見到,係唔會咁實在咁答老師我仔在校務處休息緊

子爵府

引用:Quote:原帖由+pumpkin_mum+於+15-07-26+發

如果個學生去完廁所重係好唔舒服,自己走去校務處搽油休息,校務處職員見佢自己一個來,應會問佢老師知唔知 ...
我地學校規定小朋友係唔可以自己一個人單獨去校務處/醫務室/教師辦公室的,一定要班長或老師帶先得
唔知其他學校是否有此規定

首頁

尾頁

跳至