興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

手提想加多條4g RAM 要几錢?

男爵府

回覆:手提加4g RAM要几錢?

Check 吓部機是否可加ram,大約$200

大宅

回覆 simon138 的帖子

甘平?去邊度買唔怕比人呃?

複式洋房

~~300

複式洋房

1. CHECK左你部機仲有無插槽俾你加先..
2. 睇下你部機用緊DDR2 定 DDR3 的RAM
3. DDR2 2G$ ~300, DDR3 4G $ ~200

無得呃你, 因為只有插到同插唔到, 簡單的成部拎去電腦鋪佢地CHECK下就知.

男爵府

引用:回覆+simon138+的帖子甘平?去邊度買唔怕比

原帖由 binyangli 於 15-07-26 發表

甘平?去邊度買唔怕比人呃?
你可上price.com處check 吓行情
香港島就灣仔電腦城或298,九龍就高登/黃金
我會建議買kingstone
要check notebook 説明書你部機用那ram (e.g 1.5v or 1.35v)
通常大間/人多排隊買嘢的,比較安全,行多幾間格吓價

大宅

偉倫電腦可靠嗎?觀塘廣場個度有間,問過230左右

男爵府

引用:回覆 simon138 的帖子偉倫電腦可靠嗎?觀塘

原帖由 binyangli 於 15-07-26 發表

偉倫電腦可靠嗎?觀塘廣場個度有間,問過230左右
偉倫都是一間大公司,但我未在這間買過,在同場的一、二樓都有幾間電腦店,如相差不多,我會去偉倫買。

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

最緊要拎埋部腦去比間店同你Check 同加, 因為比較舊的notebook, 用DDR2 的, 都要夾RAM。

別墅

notebook 底上鬆開螺絲就得,你有螺絲批就可以自己加

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ming1340 發表於 15-7-28 08:56
notebook 底上鬆開螺絲就得,你有螺絲批就可以自己加

唔係所有notebook 都有專用位置換ram, 部部都可以不同,有D要拆keyboard ,再拆底蓋.....

可上YouTube 搜尋notebook model ram upgrade, 睇下有冇教學。

別墅

有冇型號,要睇下有冇得加,買錯就麻煩

複式洋房

notebook依+通常都用DDR3 1333 RAM吧 Kingston 4GB都係2百幾蚊,同埋記得睇埋自己部腦行緊幾多bit同埋咩windows 版本喎,32bit windows最多先食到4GB RAM, 64bit windows 都要睇下咩edition

首頁

尾頁

跳至