自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

狗仔就嚟兩歲,好為食,見人食嘢又唔理佢,十次有兩三次會吠一兩聲,真係多極都係吠兩聲就無。其他情況基本上係完全唔會吠,打佢,同佢玩,見到陌生人,都係唔會吠。初初覺得佢唔吠都算乖,慢慢覺得唔尋常,懷疑係狗仔聲帶有問題所以吠唔到…大家覺得似係嗎?
重申:狗仔性格係非常活潑的,但講係唔識吠

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:狗仔就嚟兩歲,好為食,見人食嘢又唔理佢,

原帖由 Debbychung 於 15-07-26 發表
狗仔就嚟兩歲,好為食,見人食嘢又唔理佢,十次有兩三次會吠一兩聲,真係多極都係吠兩聲就無。其他情況基本 ...
可能狗都會啞,成日吠你仲煩~

可能狗仔性格內向,唔多鍾意傾計~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

回覆:狗仔唔識吠

我隻狗都係5吠的,係有次有人踩到佢條尾先大叫一聲,同埋有次係山上面聽到d不明叫聲,佢狂吠 先知佢5係啞。

triplek    發表於 15-7-26 13:24

子爵府

回覆:Debbychung 的帖子

佢都有吠聲不過少者,唔係聲帶有事
其實係好事,無咁嘈
狗唔一定用吠叫來表達

有啲品種會吠叫多啲(例如雪橇同basset hound)
有啲真係好少吠

男爵府

好媽媽勳章

我隻狗狗都唔多吠,我冇諗過有問題呀!唔吠咪仲好。

triplek    發表於 15-7-26 13:24

子爵府

我兩隻大狗都係由細到大都唔識吠,兩隻都係好活潑.
隻囝,我老公初頭都以為佢唖,教佢吠,原來佢係識吠,之後我地都無理啦,唔亂吠仲好~
隻囡,仲好笑,當時3歲啦,教極佢吠都唔識,放棄咗,點知有一次放狗,佢同d狗狗玩緊,其中一隻狗囝想搞佢,即交配動作,佢即刻吠,嗰刻我先知佢原來識吠.
所以如果狗狗唔太識吠,應該冇咩問題嘅~

男爵府

見到佢健健康康,活活潑潑,唔吠都好,唔會咁嘈!見到d狗係咁吠,心都煩!

大宅

佢出過聲就即係聲帶冇事,唔係啞
可能性格問題。
我果隻都係咁,好少出聲

別墅

我隻狗都好少吠,通常嗯嗯聲叫

用戶要求終止服務

畀面勳章 BK Milk勳章

我隻狗都好少吠,見到陌生人入屋擺尾歡迎Tim
少吠都好,你知依家d人乜都投訴一餐架啦

triplek    發表於 15-7-26 13:25
望咩呀望

水晶宮

唔吠咪好。

我以前果隻唔吠,跟左我呀媽果幾隻幾日之後就吠唔停

大宅

多謝大家嘅意見呀,原來大家啲狗仔有啲都係唔鍾意吠嘅,可能真係性格問題啦,有jm講得好啱,狗仔唔一定用吠嚟表達情感,擺下尾,錫下你,四圍跑都可以表達,發洩出嚟。我估又可能係少帶佢出街,未見過咩世面,所以唔夠大膽呀!總言之知道佢唔係啞嘅,我都安心,我唔係嫌棄佢,而係會覺得佢好可憐,我會好心痛

水晶宮

引用:狗仔就嚟兩歲,好為食,見人食嘢又唔理佢,

原帖由 Debbychung 於 15-07-26 發表
狗仔就嚟兩歲,好為食,見人食嘢又唔理佢,十次有兩三次會吠一兩聲,真係多極都係吠兩聲就無。其他情況基本 ...
你話佢吠過喎,咁咪即係唔係聲帶有問題囉

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

咁佢有無發出其他聲音除咗吠?我隻狗細過都唔會吠,因為我當年同時有養貓,之後屋企養咗隻識吠既狗佢就開始學壞成日吠

重新起步,為未來努力

大宅

回覆:Debbychung 的帖子

我隻狗初頭一兩年都唔咬,我都以為佢啞,但搬左去村屋住,跟著其他狗一起咬,到我養多隻細狗時,宜家一有人返,兩隻就癲左咁一起吠,放心啦!靜啲好

大宅

引用:Quote:原帖由 Debbychung 於 15-07-26 發表

原帖由 BKsquare 於 15-07-26 發表
你話佢吠過喎,咁咪即係唔係聲帶有問題囉
因為驚佢係出盡全力先吠到兩聲嗰隻

大宅

引用:咁佢有無發出其他聲音除咗吠

原帖由 ricohui 於 15-07-26 發表
咁佢有無發出其他聲音除咗吠?我隻狗細過都唔會吠,因為我當年同時有養貓,之後屋企養咗隻識吠既狗佢就開始 ...
有呀,嗯嗯聲,嗚嗚聲都有!學壞咗?哈哈哈!好搞笑吖

大宅

引用:我隻狗初頭一兩年都唔咬,我都以為佢啞,但

原帖由 pizzaszesze 於 15-07-26 發表
我隻狗初頭一兩年都唔咬,我都以為佢啞,但搬左去村屋住,跟著其他狗一起咬,到我養多隻細狗時,宜家一有人 ...
哈哈!咁我隻狗仔應該真係未見過世面,所以乜都唔識呀

大宅

引用:我隻狗初頭一兩年都唔咬,我都以為佢啞,但

原帖由 pizzaszesze 於 15-07-26 發表
我隻狗初頭一兩年都唔咬,我都以為佢啞,但搬左去村屋住,跟著其他狗一起咬,到我養多隻細狗時,宜家一有人 ...
同埋我都認同,靜啲比較好

伯爵府

我狗都唔吠,見到街d狗叫到殺猪咁声,好攪笑,今年9歲,我鐘意佢唔吠

首頁

尾頁

跳至