嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

小朋友二歲半,有手足口,佢個咀好痛,,有沒有方法快點好😭😭

大宅

引用:小朋友二歲半,有手足口,佢個咀好痛,,有

原帖由 sesamemani 於 15-07-26 發表

...
我仔今年試過有手足口病,其實冇乜大件事,只要每日探熱,如有發燒一定要睇醫生,我仔大約十日就好番,冇傳染俾家姐

別墅

回覆:kaman813 的帖子

有發燒丫,都睇左醫生了。不過佢keep住個咀都好痛,無胃口吃東西。另外佢手腳都無出紅點,係咪都叫手足口病

別墅

引用:Quote:原帖由+sesamemani+於+15-07-26+發表

原帖由 kaman813 於 15-07-26 發表
我仔今年試過有手足口病,其實冇乜大件事,只要每日探熱,如有發燒一定要睇醫生,我仔大約十日就好番,冇傳 ...
有發燒丫,都睇左醫生了。不過佢keep住個咀都好痛,無胃口吃東西。另外佢手腳都無出紅點,係咪都叫手足口病?

大宅

引用:Quote:原帖由 kaman813 於 15-07-26 發表我

原帖由 sesamemani 於 15-07-26 發表
有發燒丫,都睇左醫生了。不過佢keep住個咀都好痛,無胃口吃東西。另外佢手腳都無出紅點,係咪都叫手足口病 ...
嚴重個d手同腳先有架。輕微個d就得口。大約7至I O日先好返。。

sesamemani 發表於 15-7-26 11:42

...

hello,sesamemani, 手足口病患者可能會有發燒、食慾不振、喉嚨痛、口腔水疱等徵狀, 媽媽可跟足醫生指示服藥, 多休息. 仔仔可能冇乜胃口, 都要同佢補充足夠水份, 用暖水幫仔仔沖涼/ 抹身都有助退燒.
通常7-10日會慢慢康復,.最好暫時避免同仔仔去人多擠迫嘅地方. 如果有持續高燒唔退情況, 就要再睇醫生, 祝仔仔早日康復!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

回覆:sesamemani 的帖子

没有办法快点好,我女儿不肯吃东西,去医院打了两天盐水

大宅

回覆:sesamemani 的帖子

食雪糕会舒服d

大宅

我嗰個就入院住咗5日4 夜,吊咗兩日鹽水,定時食藥,有抗生素,探熱,都係要多飲水,直至兩日連續48小時冇燒才出院,出咗院都要食埋抗生素(整個療程)

男爵府

唔好食固體食物,留意有機會甩指甲

大宅

畀面勳章

我仔發左一日燒,全身出疹有水泡,patpat大髀最嚴重,反而口無乜,肯食野,瞓得玩得!
醫生話係手足口,我都一齊中,我遲阿仔半日發燒,但出好少疹,有水泡,喉嚨口腔痛!!
今日第四日,有排捱

首頁

尾頁

跳至