自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

引用:Quote:柔伊 發表於 15-7-28 11:40 以前未覺

原帖由 小歪仔 於 15-07-28 發表
我原本PLAN年頭考3-4, 但之後發現有BB, 日日眼訓到暈, 所以報左無去
不過報左既朋友話, 而家既新制 ...
我學時數唔夠的 只有一百時數程度tpoik1..
但想挑戰考好d
得閒記生字 用listening中

伯爵府

引用:Quote:原帖由+柔伊+於+15-07-28+發表比你參

原帖由 柔伊 於 15-07-28 發表
第2頁 最下果2個應岩你
thanks

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:yvonneyyli 發表於 15-7-27 16:34 要

想問中大個課程讀幾耐?

珍珠宮

Koala_Chu 發表於 15-7-28 13:09
想問中大個課程讀幾耐?
一個級別3期, 一期3-4個月, 總共3級

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:Koala_Chu 發表於 15-7-28 13:09 想

一個級別3期, 一期3-4個月, 總共3級
thanks!讀完工聯會初階再算

珍珠宮

Koala_Chu 發表於 15-7-28 14:34
thanks!讀完工聯會初階再算
你讀左初階先LA, 因為工聯會教得慢, 有好多時間教拼音, 打好個底.
其他學校唔會用咁多時間教, 幾堂就開始教文法, 如果無個底, 會學得辛苦D.

水晶宮

引用:Quote:Koala_Chu 發表於 15-7-28 14:34 tha

你讀左初階先LA, 因為工聯會教得慢, 有好多時間教拼音, 打好個底.
其他學校唔會用咁多時間教, 幾堂就開始教 ...
明白...

重有1個月,個課程就完啦!

如果覺得自己個發音唔準,有冇書本或網站可以參考吓?

珍珠宮

Koala_Chu 發表於 15-7-28 14:51
明白...

重有1個月,個課程就完啦!
發音要靠自己平時練GA, 同埋多D留意老師既發音.
你可以上YOUTUBE睇下人地D片, 一邊跟住讀, 最緊要唔好怕醜

大宅

小歪仔 發表於 15-7-28 11:29
哩度好少見MINWOO FANS

完成中大所有課程, 要俾個叻叻你!

之前有想過半途轉去讀中大, 但見每堂4hr, 怕支持不到......
想請問中大的 course 是否跟同一個老師跟住升班, 定是每級老師都不同?
請問你們用的書是 "首爾大學" 的?

原本同2個friend 一齊讀, 但他們都中途放棄.
可能因我比較鐘意韓文歌, 韓綜, 有時捉到一個半個單詞就好開心的, 見公聯會平平地都暫可繼續下去, 但讀多半年就無課程lu

p.s. 你咁叻, 認到 minwoo , 你都鐘意神話?

大宅

nono__chuu 發表於 15-7-28 10:31
有無D FOR旅行快學??
似不可以出 link.....
韓國旅遊局香港分社( 韓X營 or X友營) 有免費的旅遊韓語course (4堂), 有教拼音的

珍珠宮

yvonneyyli 發表於 15-7-28 16:09
完成中大所有課程, 要俾個叻叻你!

之前有想過半途轉去讀中大, 但見每堂4hr, 怕支持不到......
係呀, 我都係FANS

我之前係放工去上堂, 每堂2HR, 識到朋友仔傾下笑下又一堂, 如果返4HR真係諗下都暈
我地每一期都會換導師, 學校既原意係想D學生可以習慣多D口音WOR, 不過到中級後期定高級, 就會固定老師.
我跟過5-6個老師, 有2個好HEA, 其他都好好.
係用首爾大學果本書, 不過本書編排其實麻麻地.

大宅

小歪仔 發表於 15-7-28 16:18
係呀, 我都係FANS

我之前係放工去上堂, 每堂2HR, 識到朋友仔傾下笑下又一堂, 如果返4HR真係諗下都 ...

신화창조! 6位오빠不多不少是學韓文的推動力 , follow Minwoo & Junjin's instragram 由D單字估他們講什麼都幾好玩架.

謝謝你的info,
首爾大學本書是麻麻地, 但聽聞話他會比較 match tpoik 的考試範圍, SPACE 那本較注重口語, 若要考 tpoik 就會有D難, 所以真是比較想讀中大, 但一個星期返2次2hr (應堂堂遲到) or 1次 4hr (自已暈)...... 半年後才決定

子爵府

回覆:想學韓文

係space學緊, 我覺得有興趣就會有心機溫就唔會難學 , 識韓文睇韓劇會更有趣味的, 同埋出邊食韓國野好留意d韓文字

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:想學韓文

我係工聯會學左一段時間,都有繼續自學……買習作比自己做。 認字同書寫 唔難,係讀音成日記唔到或者拼錯。

首頁

尾頁

跳至