自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

邊間好呢?難唔難學呢?

伯爵府

回覆:想學韓文

不如平平地去工聯會試下對佢有無興趣先啦!

琥珀宮

引用:不如平平地去工聯會試下對佢有無興趣先啦!

原帖由 雨晴寶貝 於 15-07-27 發表
不如平平地去工聯會試下對佢有無興趣先啦!

已刪除用户

大宅

引用:我學咗一個月,喺韓林舍,因為要就返工所以

原帖由 ng5ek 於 15-07-27 發表
我學咗一個月,喺韓林舍,因為要就返工所以揀咗單對單,工聯會嗰d怕悶到你無心機

...
幾$學費呀?難學ma?

已刪除用户

引用:Quote:原帖由+ng5ek+於+15-07-27+發表我學

伯爵府

引用:我學咗一個月,喺韓林舍,因為要就返工所以

原帖由 ng5ek 於 15-07-27 發表
我學咗一個月,喺韓林舍,因為要就返工所以揀咗單對單,工聯會嗰d怕悶到你無心機

...
悶?又唔太覺啵!果個亞sir教得好生動有趣阿!平平地又可以試下有無興趣,我慶幸揀左工聯會!先知自己原來無咩語言天份無再學

子爵府

我自己買書自學加上綱聽多d, 我覺得韓文易過英文好多。韓文係中文為基礎變出黎, 好多字係國語咁既讀音。一d都唔難。係句子結構難d 。同埋好多敬語要識。

已刪除用户

引用:Quote:原帖由+ng5ek+於+15-07-27+發表我學

大宅

引用:我自己買書自學加上綱聽多d, 我覺得韓文易

原帖由 豬C9 於 15-07-27 發表
我自己買書自學加上綱聽多d, 我覺得韓文易過英文好多。韓文係中文為基礎變出黎, 好多字係國語咁既讀音。一d ...
可否推介邊本?

子爵府

回覆 雨晴寶貝 的帖子

係邊區?大約幾錢?係唔係近排嘅事?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

上YOUTUBE 有好多教學

子爵府

回覆 nono__chuu 的帖子

我只係買過一本書, 書名係用韓國小孩方法學韓語。不過隻碟我聽左唔夠10次。原因係淨聽睇唔到老師既口型跟本讀唔準。所以去YouTube 睇多d先可以自學到。YouTube 打韓文發音, 有個男老師教得好好。佢應該係韓國人,識講台語。如果你想輕鬆學就可以睇miss sue chan 小教室。佢係香港韓國混血兒。用廣東話教比較易明。學到咁上下真係有需要先出去學

大宅

要看下樓主的目的是什麼? 可付出多少時間? budget?

1. 如很認真的, 願意下課後會在家練習,做功課的, 可以試下 HKU SPACE or 中大的課程, SPACE 好似是每堂3hour/week, 中大是 4hour/week. 好處是可以一直讀上去, 初中高級讀完好似要成3年, (好似入門是 12堂約$3xx0)

2. 如想試下有冇興趣, 可平平地去公聯會, 每堂 1.5 hour/week, 但真是看你能否遇到好老師.....但1.5年後就無course 可以上(好似入門是12堂 約$5x0)

3. 韓語學校 (未研究 detail)

我以前在SPACE讀過1年日文, 每堂都要默書的......
現在在公聯會讀左差不多1年韓文, 但那些圈圈棟棟真是很難, 又有敬語, 尊敬語, 仲要再分現在式, 過去式, 又有連音, 見到很多人上上下無返......所以堅持讀下去都是很難的 (個人覺得比日文難).

如果想能說,聽,寫韓文的話, 會很認真學的最好讀 1
如是忽然間想學多樣野, 自已常常是半途而廢的人, 真心推介 2, 試下覺得有興趣才去1

P.S
如果你可以平日早上番學, 可以留意下 韓國旅遊局香港分社( 韓X營 or X友營) 有免費的旅遊韓語course (4堂), 有教拼音的, 可以試下對那些 圈圈棟棟有冇興趣

伯爵府

引用:要看下樓主的目的是什麼?+可付出多少時間?+

原帖由 yvonneyyli 於 15-07-27 發表
要看下樓主的目的是什麼? 可付出多少時間? budget?

1. 如很認真的, 願意下課後會在家練習,做功課的, 可以 ...
多謝你的分析,我就係想兩小朋友返晒學早上去學,聽你甘講都好似好難甘喎,如我只想學下聽同講,甘邊間好d呢?

水晶宮

圏圈棟棟

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:kc1016 的帖子

我係工聯會學緊,要溫書同做功課,有興趣可試吓

複式洋房

講起韓文。我7年前係中大讀完初、中、高三級。我覺得教得唔錯,報中大前已經自學一段時間。最緊要是要練習多點,課餘睇多d韓劇聽多d韓歌。

不過我最後嫁了韓國人,迫住日日講,而家算流利啦。

伯爵府

引用:講起韓文。我7年前係中大讀完初、中、高三

原帖由 Little_Horse 於 15-07-28 發表
講起韓文。我7年前係中大讀完初、中、高三級。我覺得教得唔錯,報中大前已經自學一段時間。最緊要是要練習 ...
但我嫁咗啦、無機會練習

伯爵府

引用:我係工聯會學緊,要溫書同做功課,有興趣可

原帖由 Koala_Chu 於 15-07-28 發表
我係工聯會學緊,要溫書同做功課,有興趣可試吓
頭先睇過工聯會無上午班,大韓韓語專x學校有班,一星期二堂,2個半鍾一堂,速成課程,唔知好唔好呢?

首頁

尾頁

跳至