論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問下大家,
我的工人星期六放假自己去睇醫生,
睇了$320元,
佢保險只可以CLAIM 200元,
我應該比反工人幾多錢佢,
200元? 320元?

大宅

adamtam 發表於 15-7-27 11:28
我想問下大家,
睇了$320元,
$320

男爵府

引用:我想問下大家,我的工人星期六放假自己去睇

原帖由 adamtam 於 15-07-27 發表
我想問下大家,
睇了$320元,
點解要去C十?唔去gov outpatient clinic?

大宅

回覆:工人睇醫生

去政府睇可以叫佢自己放假去睇嗎?

大宅

adamtam 發表於 15-7-27 11:28
我想問下大家,
睇了$320元,

其實佢睇醫生你知唔知?如果你知及叫咗佢去睇指定醫生,佢無,你可唔俾。但無講明,你就要俾。唔通佢去睇私家專科你都俾咩。

大宅

回覆 sallyshlau2 的帖子

我知道的,
係唔係要比320元工人?

男爵府

引用:去政府睇可以叫佢自己放假去睇嗎?

原帖由 a0074216 於 15-07-27 發表
去政府睇可以叫佢自己放假去睇嗎?
They should hv night clinic but u need to check ur own area! I ll tell her go at night after I return home

大宅

回覆:adamtam 的帖子

如果係傷風咳我會全數比番工人, 因我一定要佢睇e生食藥, 但如果其他病痛(自身的問題), 我只會比番$200, 餘數佢自己比, 費事到時睇專科佢以為會全包。 我諗平時自己返公都係咁, 要佢自己比d都好正路

大宅

引用:如果係傷風咳我會全數比番工人, 因我一定要

原帖由 belube 於 15-07-27 發表
如果係傷風咳我會全數比番工人, 因我一定要佢睇e生食藥, 但如果其他病痛(自身的問題), 我只會比番$200, 餘 ...
合約唔係寫明僱主要包medical?

大宅

回覆:a0074216 的帖子

有寫嘅咩?

子爵府

belube 發表於 15-7-27 19:11
如果係傷風咳我會全數比番工人, 因我一定要佢睇e生食藥, 但如果其他病痛(自身的問題), 我只會比番$200, 餘 ...

你可以要求佢睇政府,但佢知會你睇私家睇咗320當然要全數俾返工人,否則工人可以告你,如果僱主可以選擇性俾幾多咁咪亂晒籠囉?就算佢有癌症你都要負責架,想清楚先好請工人。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你要同工人講, 睇醫生要話比你知睇邊個醫生, 要你同意至得. 唔係出完街攞張醫生紙番來claim.

大宅

引用:有寫嘅咩

原帖由 belube 於 15-07-28 發表
有寫嘅咩?
要包medical

大宅

引用:Quote:belube 發表於 15-7-27 19:11 如果係

原帖由 tuenmunoasia 於 15-07-28 發表
如有cancer都5俾她睇私家啦,公立啦

子爵府

great999 發表於 15-7-28 14:36
如有cancer都5俾她睇私家啦,公立啦
我意思係工人有乜病僱主都要負責,睇乜醫生由僱主決定,之前這裡有僱主俾工人到私家醫生做手術。

大宅

引用:Quote:great999 發表於 15-7-28 14:36 如有

原帖由 tuenmunoasia 於 15-07-28 發表
我意思係工人有乜病僱主都要負責,睇乜醫生由僱主決定,之前這裡有僱主俾工人到私家醫生做手術。
...
係呀!5可以隨便她話邊間睇就邊間、5通養和都照俾$

伯爵府

畀面勳章

我EX-MAID 試過感冒, 佢想去遠D 的私家睇( 佢D FRD 介紹), 我要佢先去我家庭醫生睇, 但睇唔好, 我才比佢去番佢想去的那個醫生度睇, 好彩睇一次又好番, 我都係要比番晒醫生錢比工人, 自己去CLAIM 保險, 當然CLAIM 唔足啦

大宅

今日打電話去勞工處問,
原來真係要比足睇醫生錢,
我再問勞工處,
今次是我知道佢睇醫生就320元,
如果我不知情, 佢睇了醫生,
佢回家後, 比張養和醫院醫生紙給我,
我要照比嗎?
勞工處回覆, 你要包佢合約內的醫療費,
我再說, 我不知情佢睇醫生都要比足,
佢好肯定說: 比足.
唉, 點解對我地無保障架.

我地香港人打工, 老板都唔會比我claim 足錢啦,
點解工人可以先????????

子爵府

adamtam 發表於 15-8-3 11:56
今日打電話去勞工處問,
原來真係要比足睇醫生錢,
我再問勞工處,
除非工人有心同你作對,一般唔會咁做嘅,你可預先同工人講好睇醫生要先知會你,亦同佢講好要睇醫生就睇那一位,收費多少你心中有數唔使擔心太貴,我家姐姐有病都唔想睇醫生,咁耐睇過一次仲係好唔舒服才肯睇。

首頁

尾頁

跳至