家庭理財

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆:買股票掙錢真難,諗住執小小變蝕幾皮,買邊隻跌邊隻

388決定18x價溝,大家攬住發

大宅

引用:禍港通後港股A股化,跟跌唔跟升,無原因大插

原帖由 ~cagali~ 於 15-07-27 發表
禍港通後港股A股化,跟跌唔跟升,無原因大插市升股跌比比皆是,AH股(e.g.857等中資股)大背馳情況好嚴 ...
講曬我心聲,買股搵笨

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆:fannyleung1212 的帖子

388 @ 297.20

開心過每一天吧!

別墅

引用:經歷過97同08股災,08年由利潤可以買多層細

原帖由 goodfuture 於 15-07-27 發表
經歷過97同08股災,08年由利潤可以買多層細居屋到08年後冇晒,但叫做好彩冇入肉,因為向來會抽起賺到既做本 ...
我同你一樣!衰手多多$11.26入咗隻992.... 等下啦!冇眼睇!不過我衰想入隻1788($5.2),我冇入但同開個friend食lunch講完轉佢入咗!I feel bad!!😭😭😭仲衰過自己買咗!🙊🙊🙊🙊以後唔再多咀🙊🙊🙊🙊

別墅

回覆 fannyleung1212 的帖子

特別係中資股,有AH果堆,A股857經常漲停,
H股隻857日日跌,今日仲52新低,好過份

大宅

引用:Quote:原帖由 ~cagali~ 於 15-07-27 發表禍

原帖由 goodfuture 於 15-07-27 發表
同意,呢個情況跟08年好唔同,以往對準紅壽國企龍頭,高放低吸,波幅大,DT同短線都好好玩。 依家啲人愛炒 ...
其實我地玩正股既, 有咩方便知道被衍生的數據?例如成交量?

(對輪衍生完全唔識既我, 玩正股係咪好冒險呢?)

Lilypie Baby Ticker

伯爵府

引用:我都喺呢3年損手過2次,都幾餅嘢,所以今次

原帖由 KWOKRACHEL 於 15-07-27 發表
我都喺呢3年損手過2次,都幾餅嘢,所以今次都係買大藍籌,不過覺得依家唔係入既時候, 其實都好心傷,咁蝕 ...
其實點先算係大藍籌?

大宅

引用:回覆+fannyleung1212+的帖子特別係中資股,

原帖由 ~cagali~ 於 15-07-27 發表
回覆 fannyleung1212 的帖子

特別係中資股,有AH果堆,A股857經常漲停,
係丫,857好唔明點解香港日日跌

大宅

引用:Quote:原帖由 KWOKRACHEL 於 15-07-27 發表

原帖由 yani8322 於 15-07-28 發表
其實點先算係大藍籌?
我都係買388,5,同銀行股收息就算。其實我都唔係好叻。只係唔想就咁儲錢放銀行。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

引用:Quote:原帖由 goodfuture 於 15-07-27 發表

原帖由 欣媽媽 於 15-07-27 發表
其實我地玩正股既, 有咩方便知道被衍生的數據?例如成交量?

(對輪衍生完全唔識既我, 玩正股係咪好冒險 ...
我好屎架!衍生工具唔識亦唔會學,一來蠢二來唔想過份投入。正股都分好多種類行業大細價,知自己賭性重,咪揀藍籌正股貪佢有息收有指數指標望下,進退得而就算

大宅

5號仔慢慢吸納收息, 我諗5號仔點黑都會有黎明來的一天

複式洋房

回覆:~cagali~ 的帖子

幾錢入?

水晶宮

但5唔遷冊香港,難大升

伯爵府

2024勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

[email protected][email protected],唔知幾時先返家鄉,等

水晶宮

伯爵府

港股倒升,又v型反彈

大宅

個市癲癲地,真係邊個認真邊個輸

大宅

引用:個市癲癲地,真係邊個認真邊個輸

原帖由 goodfuture 於 15-07-28 發表
個市癲癲地,真係邊個認真邊個輸
以為今日跌又大升,難以捉摸