母乳餵哺

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

見到bb好好肉,2个月有14磅,大小便正常。我知道母乳是最好。但真係好辛苦,要花好多時間。
我日頭通常揼出來,所以一日要揼三至四次(盡量)。半夜就埋身餵。
各有好壞。
揼出來:我手揼又試過,电揼又試過,点都係花時間,每次最少半个鐘,每隔三四五个鐘要揼一次。好困身。去街或返工都要趕頭趕命返屋企。否則个胸脹到巨乳症咁成街男人望。日日用电揼,乳頭都吸到變形。胸型開始墜。成日邊揼邊用手推呀,擠呀,胸部皮膚鬆馳,毛孔大埋,
好惨。
埋身餵,bb 未有牙都好大力,啜到我好痛。乳頭紅晒又損。佢好鐘意啜住瞓著,否則成日大喊。埋身餵係非常sweet,但又好困身,抱住佢又係一抱最少个㡬鐘。乜都做唔到。埋身餵又唔可以戴有鐵圈承托既bra,因為隨時要揭低个bra 餵奶.胸型真係慘不忍睹。
托賴我工作時間基本上自己安排,所以現時盡量陪bb 到6个月,䀆量多揼奶餵奶儲奶。_
我未做到带住个冰袋同電揼奶樽出街,因為幾麻煩又要揾地方揼。我好欣賞好多媽媽帶咁多野返工或出街揼奶。希望我都可以做到。
我未敢set 乜目標餵到一歲两歲。目前第一步係三个月,希望再餵到六个月。
每次開電揼頭一两分鐘都好抑鬱,好想放棄。但為了我bb健康,唯有繼續撑下去。共勉之

大宅

認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆:互相支持下:我餵了两个月了,好辛苦

同路人,你講嘅我都經歷過/有同樣諗法
仲要我b第三次埋身就啜到我左邊有三個血泡⋯
坐月又俾人煩住冇休息,情緒起伏好大又好灰
我一樣泵果陣又搓又擠⋯覺得好煩⋯都想話唔泵啦轉奶粉,反正黎緊bb展可以買多啲,又可以多啲時間同佢玩
不過我諗你都會有一種感覺,就係bb食人奶食得夠肥肥白白,好唔捨得佢食番呢啲人造化學野
加油,我隔日話唔泵唔餵,到而家b都五個半月囉!
其實過左三個月佢每日要嘅奶量就會開始穩定唔會點加,到時一日泵三四次好好多架啦

男爵府

引用:見到bb好好肉,2个月有14磅,大小便正常。我

原帖由 lkwong5 於 15-07-27 發表
見到bb好好肉,2个月有14磅,大小便正常。我知道母乳是最好。但真係好辛苦,要花好多時間。
我日頭通常揼出來, ...
我都兩個幾月,我滿月之後係是feed on demand的。回想由初生時唔識野(包括我同個仔),個仔咬住乳頭無啜到奶,我又唔知,以為餵人奶係咁痛,到而家上左手。原來只兩個月,感覺好似好耐。眼見在醫院識既7個院友一個一個放棄人奶,我都擔心自己唔知頂到幾耐。我無定一個時限,餵到我無奶為止吧,剛才見到有位媽咪文章話餵到29個月,看到眼濕濕。一起加油

大宅

引用:同路人,你講嘅我都經歷過/有同樣諗法仲要

原帖由 Hazelzel 於 15-07-28 發表
坐月又俾人煩住冇休息, ...
一日泵三、四次就得?我原本諗住餵到返工就唔餵,但依家五個星期又好似幾順咁想繼續餵落去,不過公司唔可以泵奶,諗緊如果朝早一次,放工一次,臨瞓一次,可能半夜一次,日頭係公司就唔泵,諗緊咁樣得唔得。

大宅

認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆:Onlybb 的帖子

我覺得lunch搵個地方泵會好過半夜,特別係戒夜奶之後
食少啖好過打斷休息
附近有冇商場有nursing room用呀?

別墅

引用:同路人,你講嘅我都經歷過/有同樣諗法仲要

原帖由 Hazelzel 於 15-07-28 發表
坐月又俾人煩住冇休息, ...
我坐月都心情唔好。

別墅

引用:Quote:原帖由 lkwong5 於 15-07-27 發表見

原帖由 Maygo 於 15-07-28 發表
我都兩個幾月,我滿月之後係是feed on demand的。回想由初生時唔識野(包括我同個仔),個仔咬住乳頭無啜到奶 ...
我身邊同期生的朋友都放棄了。都係話返工谷奶漏奶等。个个之前都好有決心乜架生都比我齊。反而我頭一个月都唔確定,遲遲未買电揼...
feed on demand 係好好,你不用上班?

別墅

引用:Quote:原帖由 Hazelzel 於 15-07-28 發表同

原帖由 Onlybb 於 15-07-28 發表
一日泵三、四次就得?我原本諗住餵到返工就唔餵,但依家五個星期又好似幾順咁想繼續餵落去,不過公司唔可以 ...
我个妹𠴱時都係朝一次,然後夜晚放工一次,凌晨一次。放工嗰㳄揼到2000ml,我覺得不可思義。佢都餵到2年。我就現時都係一日四次,已經好攰。但so far 夠食.兼儲到奶。可能朝早第一次有300-400ml,一日有900ml左右。暫時夠

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

加油 ...

我一開始目標一個月, 之後三個月, 再嚟六個月 ...
依家八個月大啦, 加固又食得好好 ...

上星期塞左兩日, 好痛; 再加上今日星期大姨加傷風 ...
我 ... 决定 .... 掛泵啦
又返工又泵奶 ... 好倦呀! 加上老細比壓力出差, 冇得唔掛 ... 收工有望

複式洋房

加油

大宅

努力,好快捱過

我囡就黎11個月

放完產假後,除左team lunch, 未試過同同事食飯;日日大袋細裝番工,囡囡雖然係奶奶屋企過夜,但泵奶洗樽令我每日訓六個鐘唔夠

BB細個,我寧願痴身都好過佢望都唔望你

出街只會出一陣,從未試過係街泵奶

男爵府

引用:Quote:原帖由+Maygo+於+15-07-28+發表我都

原帖由 lkwong5 於 15-07-28 發表
我身邊同期生的朋友都放棄了。都係話返工谷奶漏奶等。个个之前都好有決心乜架生都比我齊。反而我頭一个月都 ...
我要上班,但我份工可以自由控制時間。我練習緊去邊都帶埋佢去,去到邊餵到邊。上星期開始練習。有少少論盡,但唔可以俾餵人奶搞到咩都做唔到,咁樣好難長久下去,係咪?

男爵府

引用:Quote:原帖由+lkwong5+於+15-07-28+發表我

我要上班,但我份工可以自由控制時間。我練習緊去邊都帶埋佢去,去到邊餵到邊。上星期開始練習。有少少論盡 ...
我上星期一個人帶住阿仔去沙田行街,下午六時行到11時回家,選擇沙田係因為有靚既育嬰室,他肚餓就去育嬰室埋身。以後約咗朋友晚飯,赴約之前,又去埋身多一次。我推注架BB車買咗很多日用品,出去行下心情都輕鬆了很多

男爵府

引用:Quote:原帖由+Maygo+於+15-07-28+發表我要

我上星期一個人帶住阿仔去沙田行街,下午六時行到11時回家,選擇沙田係因為有靚既育嬰室,他肚餓就去育嬰室 ...
之前已經練習過隨時隨地可以泵奶,用條餵奶巾遮住。但買個電泵出街,我執好細袋,BB出街個袋,我都執到好細袋,唔想俾人論盡的感覺。餵人奶同埋湊BB出街都可以好輕鬆

男爵府

樓主你谷奶谷到巨乳症咁?你隔咗好耐都唔泵?可能我每次都抱住個仔,男人唔會望我個胸,所以我冇留意喎。
三四個鐘泵出嚟,真係好浪費時間,個泵又要洗又要拆又要安裝,身心俱疲。我懶下懶下,一日只泵兩三次,之後索性埋身,泵出來都每次有200ml
樓主你泵唔到個胸變晒型,我諗係個泵唔啱你用,我之前用過唔啱嘅泵,真係會又痛又變形,越泵越少奶,換泵之後。奶量多左好多,不需要理會何種牌子,我的心得是,個泵和喇叭不會令你在泵奶時感覺到有任何感覺就是好泵。

頭一個月好緊張,又熱敷又凍敷,搞到鬼咁大陣仗,又好講究食乜食物會多奶。我發覺心情輕鬆,休息充分,比任何動作都好而且多奶。
樓主你話啜到好痛,可能啜嘅方法唔啱,我本身乳頭又細又短,健康院嘅醫生同姑娘都話我冇可能埋到身,BB食唔到既。出院以來都係泵出嚟。但係BB真係好聰明嘅,有一次唔覺意我忘記帶奶出街,他餓得很緊要,被逼埋身,他就食到了。

我埋身餵係可以戴有鐵圈承托既bra,唔洗隨時要揭低个bra 餵奶咖,餵嗰陣時成個除咗後面個扣佢咪得囉.胸型就不會慘不忍睹。我本身是大胸,現在都沒有問題。

希望我咁長氣能夠幫到你,因為我眼見九成嘅朋友人都放棄左人奶,孤身上我路的感覺真係很差。我都想找同路人互相正面鼓勵

我們要調節到喂人奶是很輕鬆的事,才可以長久的走下去,家人朋友見到我們是很輕鬆的,不會為我們擔心的,才會真心的之支持我們。如果他們見到為人奶要千辛萬苦的,基於他們的愛護但不了解,會勸我們放棄人買或者不支持咖。

男爵府

引用:Quote:原帖由+lkwong5+於+15-07-27+發表見

樓主你谷奶谷到巨乳症咁?你隔咗好耐都唔泵?可能我每次都抱住個仔,男人唔會望我個胸,所以我冇留意喎。
...
樓主你話啜到好痛,可能啜嘅方法唔啱,我本身乳頭又細又短,健康院嘅醫生同姑娘都話我冇可能埋到身,BB食唔到既。出院以來都係泵出嚟。但係BB真係好聰明嘅,有一次唔覺意我忘記帶奶出街,他餓得很緊要,被逼埋身,他就食到了。

你諗下辦法令BB個口打開到最大才比個乳頭佢,佢下次就識這個方法,不會咬到你的乳頭

男爵府

引用:Quote:原帖由+Maygo+於+15-07-28+發表樓主

樓主你話啜到好痛,可能啜嘅方法唔啱,我本身乳頭又細又短,健康院嘅醫生同姑娘都話我冇可能埋到身,BB食唔 ...
我埋身餵係可以戴有鐵圈承托既bra,唔洗隨時要揭低个bra 餵奶咖,餵嗰陣時成個除咗後面個扣佢咪得囉.胸型就不會慘不忍睹。我本身是大胸,現在都沒有問題。

不要谷住的時候帶bra,也不要谷到很緊要時才泵奶,我現在已經可以帶回以前所有的胸圍,真的不要讓事情因為餵奶而改變啊

男爵府

希望我咁長氣能夠幫到你,因為我眼見九成嘅朋友人都放棄左人奶,孤身上我路的感覺真係很差。我都想找同路人互相正面鼓勵

我們要調節到喂人奶是很輕鬆的事,才可以長久的走下去,家人朋友見到我們是很輕鬆的,不會為我們擔心的,才會真心的之支持我們。如果他們見到為人奶要千辛萬苦的,基於他們的愛護但不了解,會勸我們放棄人買或者不支持咖。

別墅

引用:努力,好快捱過我囡就黎11個月放完產假後,

原帖由 bonaqua_bon88 於 15-07-28 發表
努力,好快捱過

我囡就黎11個月
咁你唔怕bb 痴奶奶?
冇埋身嗎?

別墅

引用:Quote:原帖由 lkwong5 於 15-07-28 發表我

我要上班,但我份工可以自由控制時間。我練習緊去邊都帶埋佢去,去到邊餵到邊。上星期開始練習。有少少論盡 ...
係呀。我同你有d似可以控制工作時間。但就未带埋bb出去,除非带埋工人出去。你好叻

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊