論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

有點長.....唔好意思.....

我工人5/9/13 年來港, 因佢PASSPORT 6/9/15到期, 所以入境處批佢WORKING VISA 到6/8/15.
當初APPLY 佢過黎時, 入境處曾要求佢解釋點解之前多次批左佢VISA, 最後都無黎. 我因為之前工人已走, 去左加拿大工作, 無人幫手, 才照申請佢黎, 攪左3個月才到

一路以黎, 呢個工人都係好蠢, 比晒時間表, 工作LIST, 比足GUIDELINES, 都跟唔足, 又用D 好STUPID 方法做野, 試過想將不锈鋼碟放入微波爐, 我好彩及時制止; 試過佢去左湊我仔放學, 當時屋企無人, 將佢個手機放貼係GAS 爐邊CHARGE 電, 同時又CHARGE 佢一個不合香港規格的儲電袋. 我發現時兩部野都CHARGE 到熱手的. 問佢點解咁樣CHARGE電, 佢竟然答佢唔知我會早返.....嘔血野多不勝數

本來舊年已想炒佢, 後來自已手傷了, 才沒換人. 其間又係佢做錯, 我鬧過佢, 之後阿仔件冷衫爤了, 叫佢補一下, 之後我發現佢將支縫衫針插入我BRA 入面, 只露條線出黎....

我沒有即時炒佢, 真係唔值我補多一個月, 叫佢比一個通知佢又唔比, 佢話唔想斷約

一路到5月中, 我開始找新工人, 講左唔會同佢續約, 佢接受等我新工人黎到佢就走. 我一直以為佢係完約走, 所以大家都無比書面通知. AGENT 話佢VISA 到6/8, 咁不用幫佢EXTEND 到9月啦, 到時我新工人都差不多到了. 到6月尾, 新工人WORKING VISA 批左, 問我比佢幾時黎. 咁我就忘了再問AGENT, 按佢6/8 VISA 完來計, 18/7同佢計清WAGE, 7日未放大假(當佢完約, 仲有7日未放), $100 ALLOWANCE, 同埋係佢同意下買了20/7 早上菲航(可改日期)的機票比佢. 我係佢簽收的文件係寫大家MUTUAL AGREEMENT 佢LAST WORKING DAY 係18/7的.

我21/7 都通知左入境處工人已於20/7 離開我家. 點知, 原來佢20/7 (NO SHOW) 無上機, 21/7下午佢走上AGENT 度嘈話佢原來係唔完約, AGENT 洒走左佢, 22/7早上佢打電話比我, 要我幫佢改簽佢離職日期為27/7.....如果我唔簽就會去菲領使投訴我. 我話已通知入境處, 可改嗎? 佢話問過入境處STAFF 說可以. 我問AGENT, AGENT 叫我不如幫佢, 改簽離職日期, 我本來都應承.

後來我自己上IMMIGRATION 問, 阿SIR 答如當佢呢個星期放假, 佢都要在我家住; 如果佢已離開我家, 咁佢有甚麼事發生都會是我負責住....所以我就決定唔幫佢改日子. 我本來諗住幫佢寫封信去入境處求情, 希望當佢係完約, 就唔使返菲律賓等新VISA. 點知昨日工人要CLAIM 我一個月代通知金, 又想我幫佢寫信及改比佢的RELEASING LTR. 大佬, 當初係大家都口頭協議左係幾時走, 佢同我都以為咁計係完約, 而家係唔完約, 你要我代通知金OK, 我當延遲炒你, 但佢仲想我幫佢去入境處解釋....?

而家我想問, 除左代通知金, 佢仲可以CLAIM 我乜? 我已比可改期的機票, 但佢NO SHOW 所以機票作費. 佢仲可唔可以追我機票? 我係咪可以上勞工處同佢簽收代通知金? 佢有工會教佢的, 我驚在AGENT 見証簽完佢又追究我其他錢....

多謝

水晶宮

回覆:以為係完約, 點知計錯, 菲僱CLAIM 我代通知金

Last workjng day 係18/7.
1個月之前又確實冇白紙黑字寫明是誰或雙方同意終止合約及定18/7為last working day.
暫時看來,你要比1個月代通知金的機會很大!

大宅

回覆 恩祺媽(carol) 的帖子

你個問題都幾 complicated。
不過從另一個角度看,你可以明白多些你還欠佢咩。你可睇成你即炒佢,以你所講你俾咗的,你應還欠佢一個月的代通知金。而機票方面,如你俾佢的喺可改期(如喺可改十四日內的就更好),佢就算 20/7/2015 唔上機,佢都可改其他日期。而佢有改期的權利但無行使,這個應唔關你事。佢亦無必可向你追。

不過,你個 case 可俾我們 JM 一個學習機會,吸收經驗。我有以下想問,以便張來發生在我身上,我們可有應對方法。
1)你的合約應是 5/9/2013 - 4/9/2015。但佢的 working visa 是到 6/8/2015。正常理解,姐姐無有效 working visa,佢喺唔可以工作,咁你地的合約應會在佢的 working visa 到期日時一齊終止。如果佢有 extend 佢的 working visa,咁佢先可以在港工作,即佢可做到完約,即 4/9/2015。這方面你最好上去勞資關係科問(唔好打 1823 問,那裏人喺無用的)。如果佢在 6/8/2015 時無有效的 working visa,你們的合約應是 6/8/2015 終止,而你只需俾 20/7/2015 - 6/8/2015 的費用。這你問一問勞處。

2)為何你會揀 20/7/2015 去終止?

3)你那封 Mutual Agreement 上有無寫互不追究對方?這點得重要。

總括來講,最好上勞處間清。另一個 JM 的殺手鐧,叫佢上勞處發信俾你去調解,在調解前一天就打電話去勞處話有咩急事,改期,一路改,一路拖,拖到姐姐自動放棄。

大宅

引用:有點長.....唔好意思.....我工人5/9/13 年

原帖由 恩祺媽(carol) 於 15-07-28 發表
Mutual agree, 我的睇法係5駛俾,
她都無有效working visa, 又如何履行合约?她要賠一個月俾你?
這casr值得学習

伯爵府

畀面勳章

sallyshlau2 發表於 15-7-28 12:51

1) 我問過IMMIGRATION 及勞工處, 合約係應該到4/9/2015, 即是要幫佢由7/8 EXTEND 至 4/9, 才叫兩年完約. 我以為無同佢EXTEND, 佢完約就係由6/8起計返轉頭42日內. 點知係由5/9 計起.
2) 因為我新工人VISA 已批, 按1) 我自己理解, 以為20/7 比佢走係完約

3) 沒有寫互不追究, 失策, 因為我一心以為佢係完約. 問勞工處說無寫呢點, 佢可以追我代通知金

SO, 而家AGENT 已幫我見証, 比番一個月人工代通知金佢簽收, 信內寫明 " acknowledged this as the final settlement by my employer and will not further pursue this matter."

我老公話, 既然係要比, 就即比炒佢, 費事再同佢拖, 因為我身體唔好, 血壓高, 佢唔想我再擔心, 已煩左一星期

象牙宮

恩祺媽(carol) 發表於 15-7-28 10:24

組織好再寫多一次。

你比政府也要組織好文件。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

畀面勳章

great999 發表於 15-7-28 13:03
Mutual agree, 我的睇法係5駛俾,
她都無有效working visa, 又如何履行合约?她要賠一個月俾你?
這casr值得学 ...
係, 呢個真係一個教學CASE
我寫咁清楚上黎, 都係想JM 知道如有同類CASE, 要攪清楚日子

IMMIGRATION 阿SIR 同我話唔好聽AGENT 話咩42日內走係完約, 最好以30日內走才穩陣.

MUTUAL AGREEMENT 係走當日簽, 但無寫互不追究係有失策. 所以以後大家真係要白紙黑字, 就算係完約, 都要書面通知. 雖然入境處同AGENT 都話唔使

伯爵府

畀面勳章

birdbird 發表於 15-7-28 12:49
Last workjng day 係18/7.
1個月之前又確實冇白紙黑字寫明是誰或雙方同意終止合約及定18/7為last working d ...
係, 我知, 所以都比左代通知金佢了

大宅

working visa 到期唔等於合約完成, 我第一個工人都係Working visa 短過個contract, 只不過僱主有責任make sure 佢有extend to work for you

伯爵府

畀面勳章

333s 發表於 15-7-28 13:45
組織好再寫多一次。

你比政府也要組織好文件。
剛才上面寫的是來龍去脈, 我會再寫封信去入境處, 詳細寫炒佢的原因, 希望佢唔好咁易就批到VISA.
佢的工作能力真係好有問題, 自己無安全意識, 每日乜都要提佢才可完成.

請左佢會嘔好多血, 除非係FTM 在家無事無刻睇住佢就可能唔會做錯

叫佢做一樣新的DUTY, 無教STEPS, 一定出錯. 我地WORKING MUM 真係無可能日日提佢吧

伯爵府

畀面勳章

sallyshlau2 發表於 15-7-28 12:51

"你們的合約應是 6/8/2015 終止,而你只需俾 20/7/2015 - 6/8/2015 的費用。這你問一問勞處。"

而家才明白你意思, 即是只需比 20/7/2015 - 6/8/2015 的費用 作代通知金?

呢樣我真係打去1823度問, 係答我佢有權追我一個月代通知金.

算了, 已比左

伯爵府

畀面勳章

carrieckl 發表於 15-7-28 13:54
working visa 到期唔等於合約完成, 我第一個工人都係Working visa 短過個contract, 只不過僱主有責任make s ...
我就係唔滿意佢, 才無續佢VISA, 計番新工人會差不多時間到, 以為到時都夠約滿前42日內比佢走.
但計錯日子, 差6日...才攪成咁

大宅

引用:Quote:carrieckl 發表於 15-7-28 13:54 wor

原帖由 恩祺媽(carol) 於 15-07-28 發表
我就係唔滿意佢, 才無續佢VISA, 計番新工人會差不多時間到, 以為到時都夠約滿前42日內比佢走.
但計錯日子, ...
学到野,謝謝分享

象牙宮

恩祺媽(carol) 發表於 15-7-28 13:57
剛才上面寫的是來龍去脈, 我會再寫封信去入境處, 詳細寫炒佢的原因, 希望佢唔好咁易就批到VISA.
佢的工作能 ...

关于工人. 其它分開, 重要的組織好說.
工人的情況.
1. 工人5/9/13 年來港, 佢PASSPORT 6/9/15到期, 入境處批佢WORKING VISA 到6/8/15. (當佢完約, 仲有7日未放),

2. 工人 6/8/2015前, 可以走了.
你要付7日未放的假. (prorate) 7/31*4110
+ ticket.
或提早走.
6/8/2015 減去7日未放假 =30/7/2015 (她可以走).

+ ticket

====================================================
18/7同佢計清WAGE, 7日未放大假(當佢完約, 仲有7日未放), $100 ALLOWANCE,
同埋係佢同意下買了20/7 早上菲航(可改日期)的機票比佢.
20/7 早上菲航(可改日期)的機票比佢. ---
( why? reason? 理由?) 每人做事, 要有理由的...

如你想1mth notice:
一个月通知, 6/7/2015告訴她, 減去年假你七月尾就可以走.

由于你做法, 亂成一團, 無法跟蹤,
佢20/7 (NO SHOW) 無上機, 21/7下午佢走上AGENT 度嘈話佢原來係唔完約,

基本上, claim 不了1个月通知金. 错在自己辦事不合正路. 不認真. 不太條理.
好多事發生, 因雇主大意, 求其, 被工人利用來屈返 . 反省自己, 下次認真的做. 也能保障自己. 要不, 有可能發生同樣的事在自己身上.

"一个很不必要的損失".

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

炒人,
續約,

先動腦筋....先安排好一些. 才通知工人.

理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至