論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

自從工人四年完約返菲律賓結婚後,惡夢就開始啦,之後請左個人地介紹的工人,以後有人介紹唔會差得去邊,點之一黎到咩都唔識,日日超多唔make sense的mistakes,做埋d危險到不得了會令小朋友受傷的事....終於忍左3個月頂唔順炒左,agent費盛惠$8000。

自從有左上一次經驗之後,今次怕怕啦,想請個有經驗的,好朋友話有個工人已退休想返香港做,有20幾年香港經驗,不過成57歲,諗左好耐,覺得衣d有經驗的除非病,唔係應該問題不大,點知黎之前個驗身報告話佢fit to work,過到黎同佢做個full body check,死得啦,三高爆得好好勁,仲附送哮喘加糖尿病.....仲要工作表現整差,黎左成2個禮拜,地鐵站返屋企都唔識,無手尾又無記性,手腳超慢.... 今個星期last day...

衣幾日大大話話搵左超過10個agent,只係想搵個有經驗d的完約工人,無一個agent有介紹,佢地話而家d完約工人極度渴市,想搵個難過中六合彩.......而家搵唔到工人我都唔知點算好,公司的假期今年因為工人問題已經攞晒啦......哎...搵過工人仲難過鬼,衣度有冇絲打好似我咁?

大宅

我都差唔多, 等緊新果個嚟

但有經驗未必好事, 啱啱走果個6年香港經驗, 玩咗一個月辭職, 即時搵到工, 我之前又係請咗個海外, 蠢到暈, 諗住請個有經驗, 仲衰.... 再嚟過, 我寧願要返蠢果個, 起碼肯做

別墅

回覆:remember_muriel 的帖子

大宅

回覆:搵新工人慘過鬼....

完全明白你苦況,我呢幾年不停轉工人,第一個都係好蠢,係地鐵站唔識返屋企,但都俾佢完約走,第二個賓,做咗1年,借財仔走佬,第三個印,原本幾好,續約後回鄉又唔返,攪到我急住出去搵工人,啲斷約嘅都超吋超揀工囉!激死我

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:搵新工人慘過鬼....

搵海外啦!係蠢但唔會激到你吐血! 本地下下想博炒玩野, 晒錢晒時間!

adrio    發表於 15-7-29 08:45

男爵府

你再多打幾個agent la!

我朋友在上週找新工人,都有3、4個㨂!

複式洋房

I don't use agency. But search from online sources, and interview by phone, whatsapp or viber before arranging an interview

伯爵府

bobo101^*^ 發表於 15-7-28 18:30
搵海外啦!係蠢但唔會激到你吐血! 本地下下想博炒玩野, 晒錢晒時間!

我請過3個海外,
暫時只得死肥印一個係差。

伯爵府

remember_muriel 發表於 15-7-28 11:00
自從工人四年完約返菲律賓結婚後,惡夢就開始啦,之後請左個人地介紹的工人,以後有人介紹唔會差得去邊,點 ...

我同你相反,
我專係搵d未黎過香港的海外姐姐。

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:remember_muriel+發表於+15-7-28+11:

原帖由 hsbc005 於 15-07-28 發表
我同你相反,
我專係搵d未黎過香港的海外姐姐。
X 2;感覺好啲⋯⋯不過都係by luck

大宅

我剛想找工人,好渴市,工人又揀工,咩世界,想找個正常啫

大宅

咁我算好彩,年半阿B出世前請咗個海外,雖然唔係醒同手腳有D慢,但都未至於唔識返屋企。最好係好有禮貌。
不過工人要𥄫實,冇得放手,佢上地天生懶。
十一月完約,唔續lu, 轉請鐘點算,俾返間房黎用。況且阿女就返學,又有屋企人幇。

adrio    發表於 15-7-29 08:48

大宅

引用:咁我算好彩,年半阿B出世前請咗個海外,雖

原帖由 stephbb 於 15-07-29 發表
咁我算好彩,年半阿B出世前請咗個海外,雖然唔係醒同手腳有D慢,但都未至於唔識返屋企。最好係好有禮貌。
...
聽到你咁講,鄧你鬆返一口氣,因我都唔知忍工人仲要忍幾耐。
好討厭比人撓起嘅感覺。我工人斷約,4/7飛走,但E加日日追緊入境處,
ED感覺衰過無$洗!唉!好討厭,同99唔啱,個囡又要被迫拎左佢度,
連放假接個囡見倒佢一眼都唔想,費事鬧交。
後悔臨走比左封利是佢走,佢都唔好尾走,搞到我咁頭赤,真係唔洗對ED人好。

子爵府

好媽媽勳章

其實,我請過海外及本地,覺得最重要既,係唔好請肥人,因為,通常係懶,醒目既,老實講,你唔夠佢精,會比佢食住,最緊要係做野有sense同埋喜歡小朋友

象牙宮

remember_muriel 發表於 15-7-28 11:00
自從工人四年完約返菲律賓結婚後,惡夢就開始啦,之後請左個人地介紹的工人,以後有人介紹唔會差得去邊,點 ...

舊年. 試工. 差不多20-30 位 (菲/斯/印) 20-40+ 有冇經驗都有.
花我不少時間,
得著是: 了解外傭天性, 性格, 慣性..... etc

同情心/同理心全 消失了. 她的所作, 所為.. 令人看不起外傭.
悟出道, 什么叫因了解而分手.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

我3個月內要換3個工人,衣樣最陰公,仲要唔知下一個好唔好,果下真係覺得自好可憐😭😭

男爵府

真係好難揾.
我四月中開始揾, 我個AGENT比埋D海外INDO, 一D中及英文都唔識, 點溝通呀, 做默劇咩...佢地點知我個仔講咩呀大佬....

本地果D得斷約菲, 覺得做緊果份唔好做想轉工, 咁既人都唔方好啦.
仲要要求多多, 每星期一日既假話要分開兩個半日放, 仲要係閒日, 咁唔通我每個星期請假湊仔咩....

兩個月時間, 個AGENT只係得一個似樣D既比我IN, 仲要係比人炒的.....
最後係朋友介紹個未來過香港既菲比我DIRECT HIRE.

新舊工人有成個幾月真空期, 到時都唔知點頂.

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

Jasnow 發表於 15-7-28 21:24
I don't use agency. But search from online sources, and interview by phone, whatsapp or viber before ...

How to do for the process? Pls give me the detail. thx.

禁止訪問

引用:我3個月內要換3個工人,衣樣最陰公,仲要唔

複式洋房

回覆:Mekong 的帖子

第一個overseas 好恐怖好多non sense mistajes同埋好唔安全,做d野會傷害到小朋友,小朋友係佢手上真係好危險。

第二個成60歲,過黎前agent話佢report fit to work 點知過到黎爆晒三高,糖尿病加哮喘,即刻要佢走啦......

首頁

尾頁

跳至