論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 seasonbaby 的帖子

Can I post the link here? I am a newbie here,
Or you Pm me, I give them to you

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

Jasnow 發表於 15-7-29 17:05
回覆 seasonbaby 的帖子

Can I post the link here? I am a newbie here,

pm u la..thx.

複式洋房

seasonbaby 發表於 15-7-29 17:38
pm u la..thx.
I just replied, please check

複式洋房

都唔知D AGENT係咪玩野,個個都話冇人冇人!一係叫我請D斷約嘅,NO WAY!
唔好搵大間嘅 AGENT! 有D中小型,自己會去菲/印國搵人返來。選擇多D。

我而家個 agent (暫時)幾好, 等緊新姐姐個 file number. 唉,不過真係睇彩數.....

子爵府

引用:自從工人四年完約返菲律賓結婚後,惡夢就開

原帖由 remember_muriel 於 15-07-28 發表
自從工人四年完約返菲律賓結婚後,惡夢就開始啦,之後請左個人地介紹的工人,以後有人介紹唔會差得去邊,點 ...
有經驗又不一定香港喎,我個後生中東兩年經驗來到慢慢教都ok呀。57歲我就吾敢請,香港人都嫌大啦,賓老得仲快

大宅

回覆:搵新工人慘過鬼....

我都係新手請工人 年尾生第二個 希望請人幫輕老人家湊b

我妹年頭請左個海外菲湊b 係新加坡做過
so far 工作表現幾好 有心學野 煮飯煲湯教兩三次就識 真好彩

今次到自己請都俾d cv 佢幫手俾意見
好彩agent 都有d係新加坡做過且有湊b經驗的菲庸我揀 反而問d大型agent就冇乜choice 希望我都好彩找到個有心做野的工人

男爵府

畀面勳章

回覆:remember_muriel 的帖子

我請左個4年完約,話就話湊過兩個細路,其中一個仲係newborn 開始tim! 黎到排骨同豬排都唔識分,換完片唔洗手,煮d菜。。炒完芥蘭仲好似樹頭咁硬,唔識幫bb做口部清潔,我心諗,之前嗰家人都好奇怪啫,兩個小朋友放晒手,每日番黎唔死得,咁都有得續約,黎到我屋企要由煮野到湊仔頭教過晒,都唔知之前佢個僱主點可以俾小朋友佢湊嘅!

親賢能, 遠小人

大宅

回覆:Pradagal 的帖子

我請過兩次工人都係有4年完約經驗,但兩個嚟到完全唔掂,有一個仲玩嘢,做咗一個月就自己辭職,佢連一日開洗衣機洗一次衫都做唔到,廁所一個月只洗咗一次,煮飯煮兩個鐘都煮唔到餐晚飯,所以我好懷疑,agent係咪有方法整假文件,點可能有僱主簽佢請4年

子爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

複式洋房

回覆:crazypurin 的帖子

可以pm 我agent 資料嗎?

男爵府

回覆:remember_muriel 的帖子

我都想換工人,但驚換個仲衰

大宅

而家完個菲傭會上網自己找僱主, 不會經agent。所以自己上網揾啦!

大宅

雖然海外話未黎過香港,但佢喺香港大把friend

大宅

回覆:cosechan 的帖子

唉!我姐姐返鄉後冇返黎.....俾佢玩死!
請個新賓而家攪左四個月,菲既出境証仲未批,搵人湊對仔女攪到好煩!
我都喺度諗,如果呢個做唔長.....我寧願自己湊,請工人呢家野真係貼錢買難受.........

大宅

引用:我請左個4年完約,話就話湊過兩個細路,其

原帖由 Pradagal 於 15-07-31 發表
我請左個4年完約,話就話湊過兩個細路,其中一個仲係newborn 開始tim! 黎到排骨同豬排都唔識分,換完片唔洗 ...
可能佢老作之前的經驗,或者人地屋企有婆婆嫲嫲or FTM睇newborn,佢淨做support(如洗奶樽,BB衫)...我個新菲話自己湊過newborn到二歲,睇佢抱我女(1歲半)就露出破綻,佢雙手捉住我女手臂想稱起佢,痴鬼缐,(正常人係逗小朋友隔肋底再攬上身抱),連小朋友都唔識抱有咩可能湊過B,而家淨係叫佢同我女唱歌玩下算。。。

別墅

回覆 Jasnow 的帖子

星期三黑面印話走,昨天去agency度視像幾個海外印都唔掂,請給我有關資料,謝!

伯爵府

回覆樓主:

你係唔係請左我個四年完约公主,湊三个,其中一個nb
我唔使佢煲湯、買送,大的兩個唔使點理,放左工自己跟nb
清潔求其,
以為自己好醒,加人工都唔續約

大宅

我都係請海外賓,都係唔好,其實本地海外都係講彩數

複式洋房

Lachelle 發表於 15-8-22 14:47
回覆 Jasnow 的帖子

星期三黑面印話走,昨天去agency度視像幾個海外印都唔掂,請給我有關資料,謝! ...
Geoexpat or fb group called hong kong domestic helpers

首頁

尾頁

跳至