嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿囡21個月大, 早幾日試過發燒最高39.8度, 而家冇乜, 算係退左。 跟住而家全身都出滿紅色一粒粒, 懷疑係玫瑰疹, 要點做好呢? 佢呢幾日好忟憎, 成日發脾氣....

beautyholic 發表於 15-7-28 23:36
阿囡21個月大, 早幾日試過發燒最高39.8度, 而家冇乜, 算係退左。 跟住而家全身都出滿紅色一粒粒, 懷疑係玫 ...

Hello, beautyholic,玫瑰疹係因病毒感染發燒後身上所出嘅紅疹.玫瑰疹一般會自已慢慢退. 如果發燒已經退定,紅疹大概只會維持34 ,BB係唔會感到痕癢.除左保持個人衛生,媽媽可以俾女女 飲多D同多休息,並要定時幫女女探熱.如女女唔舒服持續,無胃口,紅疹無退,最好就同佢去睇醫生喇.祝 女女早日康復!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

回覆:Yvonne@牛欄牌媽咪專線 的帖子

Thanks very much 我想問下要戒口嗎?

beautyholic 發表於 15-7-29 12:10
Thanks very much 我想問下要戒口嗎?

Hello, beautyholic,維持均衡飲食就可以, 唔使特別戒口, 最緊要補充足夠水份, 盡量避免去多人嘅地方同接觸其他小朋友, 祝女女早日康復!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至