夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我覺得越來越差!

drm    發表於 15-7-29 01:10

大宅

回覆:pollywong123 的帖子

Me too

大宅

回覆:其實生左bb,同老公感情係更進一步 ?定係退步呢?

睇人。兩樣都有
我有好幾個朋友越來越開心

複式洋房

小朋友出左世唔夠4個月,已經嘈左四次大交,平時又有的小交,我都覺得咁樣好快玩完。但我又真係忍唔到佢,總知c6做的乜都係篤眼篤鼻,我而家都覺得好灰

複式洋房

阿女 2 個月,鬧交多左,都係為家頭細務濕星野,決定請工大幫頭幫尾,唔想為呢啲少事傷感情

子爵府

差左 以前對我千依百順,生完bb佢會敢發我脾氣

男爵府

same
佢地只識生, 但叫佢地理, 佢地好似想死咁, 一係發脾氣, 累鬥累
只要你一叫佢理, 就算把口唔講, 做d行動出來, or對於仔囡比說話我聽, 唔講攪到身邊d人, 以為個呀媽唔理, 咩都推晒比佢做咁
正人c6

男爵府

回覆:kennyrita 的帖子

錢有揾得少, 人有懶, 又咩都唔想理,
同佢傾仔囡問題, 咩都唔會諗, 是是但但

珍珠宮

BK Milk勳章

可能湊bb攰啦,我同老公頭兩年都係咁,到小朋友大啲記得要多啲兩個拍吓拖,忘記以前啲事,兩個就會sweet番吖。加油。

大宅

引用:我覺得越來越差!

原帖由 pollywong123 於 15-07-29 發表
我覺得越來越差!
愈來愈差

大宅

引用:same佢地只識生, 但叫佢地理, 佢地好似想

原帖由 kennyrita 於 15-07-29 發表
same
佢地只識生, 但叫佢地理, 佢地好似想死咁, 一係發脾氣, 累鬥累
只要你一叫佢理, 就算把口唔講, ...

男爵府

我眼見身邊朋友都係因為有咗小朋友而差咗,大部分係因為小朋友不被控制之內而嘈,大則為湊仔原則大方向,小則連幾時比水飲,比唔比bb玩d 咩都會嘈起上嚟,我外人嚟睇,基本上係一方認為另一方做得唔好 但換轉自己亦未必得 事實係小朋友嘅行為好多時不如自己所想
不過等小朋友大定到幾歲好情況好好多

大宅

我覺得有左小朋友之後,同老公感情愈來愈好。佢好識體諒我,知道自己湊小朋友無我咁熟,佢會主動做晒屋企家務,幫輕下我。半夜聽到bb喊又會主動起身睇下有咩需要幫手。平時返工又好俾心機賺錢養家。雖然係少左好多拍拖時間。但原來一家人係屋企同bb玩都已經好開心。兩個人圍住個bb轉,其實係一件好幸福既事。兩個人一齊養育小朋友係一件好甜蜜既事

侯爵府

我自己冇生,但朋友親戚結左婚多數都生,我眼見又好似幾好喎,FB成日post家庭相哂幸福

不過一家唔知一家事,眼見未為真

民房

我以過來人身份説一下吧⋯⋯我家小孩現在10 歲,你們所説的情況是對的,因為我也有經過過,但是當小孩開始長大後,情況會有所改善的。
現在回想起,初時多磨拆估計是由於大家身份都改變了,由只關心對方的 lover 改為大家都在探索的初手爸媽,壓力一定有,老實說,到現在我都還在努力學習如何做好媽媽😂!加上大家一定會將主力放在bb身上,所以雙方都會覺得對方比之前少專注在自己身上⋯⋯
我個人認為,溝通是最重要的,當然大家也要一起努力吧! 放心,好快就10年,20年😊

大宅

差到最後離埋婚~~~
因為阿仔由1歲開始身體差,又試過入ICU,太大壓力,佢完全承受唔到,又搵唔到錢~~~
最後又係有小三啦~~~

amlowe    發表於 15-7-31 10:51
BIGPAT    發表於 15-7-29 09:51

伯爵府

初初一定喪嘈,生第一個時同老公嘈到痴線咁,小小野我都好唔順眼又好緊張個仔。之後佢大左,就開始無咁緊張關係好左。

根住意外有左第二個,大家都有經驗,佢會幫手又知道我點,我又放鬆左自己既態度,所以好左。

仲會一個月搵一兩日媽咪湊,兩公婆去拍下拖。

大宅

咁當然,身邊有朋友同老公嘅感情係好咗,我有個朋友,有咗小朋友之後,完全放家庭為首位,假期全部留俾屋企,努力搵錢,想大家生活好d~~~
所以真係睇人,同你哋有無心理準備共同面對,有小朋友之後嘅問題同壓力~~~

大宅

我頭幾個月關係係差左架,覺得大家都好累,做男人可以趁某0的時間休息,女人真係好難,我男人覺得湊仔係女人既責任,有點唔公平。

一直到半歲,佢0係呢半年好努力進步,睇到我既辛勞,開始體諒,個仔出世令我地覺得家庭更加美滿,其實我既角度係從來唔會要求佢幫忙換片,沖涼,餵奶,抱仔訓等實際工作,我只係希望我做緊呢0的工作既時候,佢唔係掛住打機,而係間中陪0係我身邊遞下水,拎下口水肩等等,對我黎講就非常足夠啦!有時知佢返工累,佢放假都會比佢訓晏0的唔會嘈佢,雖然自己都要返工日日都訓得5-6個鐘,但我覺得依家既定位我好滿意,除左大家返工以外既時間,我負責湊仔,佢0係側邊陪住我湊仔,佢負責個仔遊戲時間,我0係側邊陪佢地一齊笑,到個仔9點幾訓左之後兩個各自禁一陣電話,之後一齊刷牙,然後餵埋最夜餐奶就一齊訓係床傾下計,禁又一日,依家禁既生活我好滿意,我無要求佢都會間中幫手抱下佢訓添

其實我見好多媽媽都會埋怨老公放工唔湊仔,的確我覺得湊仔係一件好累而且係廿四小時既工作,而且365日無得休息,覺得男人都要幫手,但我覺得大部份既男人都唔會禁諗,亦好難改變佢地思想,所以如果我依然企定自己既諗法,只會令自己唔開心。

琥珀宮

好多時女人想男人可以幫輕下,但男人又拍一下先識郁一下,有D甚至唔郁,咪嘈囉

同埋一方過份緊張BB,另一方又覺得唔需要過份緊張,又會嘈

首頁

尾頁

跳至