論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

唉! 見個菲傭之前在香港同一僱主7年, 咪快快咁請啦! 點知原來乜都唔知,

1) 連HOTPOT係乜都唔知?! 話之前7年都未見過!

2) 買餸打斧頭都算啦! 但買餸錢越付越多, 但我地一家大細就越食越少. 唉!!!

3) 每日食完午飯就"一坐不起", 拿張椅開個風扇自吹望窗睇風景...... 一坐坐2,3個鐘, 叫佢抺野, 佢就話要休息.......""休息不用幾個鐘呀!!!!"......

4) 幫K2仔仔穿校服著SOCK, 居然叫小朋友全程企, 自己就坐SOFA, K2小朋友要站立震震吓來著. 唉!!! 可憐! 唔係睇返CAM, 都唔知個工人咁威.

5) 每晚洗完碗, 9秒9秒入房關門, 不論8點半, 9點又好.... 叫佢出來做野全情黑面.

6) 每星期日同佢講兩句家務事宜(只講,不用她做) , 就叫你收聲, 現在是她的假期. "" 佢假期時就一句話都唔好嘈佢, 但工作日就話要休息不做. 都唔知佢之前是否做開大帝?

結論時: 在港工作得耐不代表佢有SENSE, 有工作能力, 反而會更賴更無禮. 自大. 最終頂唔住, 做咗3個月就炒佢. 可能佢一心要博炒, 專業騙徒, 騙一個月通知金.

將軍澳居民小心..... ((可能去附近地區揾食))
MARIA HAI??? SEN???? CA????? (寡婦)
birth: 21 - 2 - 1976

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:唉! 見個菲傭之前在香港同一僱主7年, 咪快

原帖由 May媽媽 於 15-07-29 發表

唉! 見個菲傭之前在香港同一僱主7年, 咪快快咁請啦! 點知 ...
本地完約工人, 不論菲定印, 都覺得自己好叻好巴閉, 有所謂工作經驗就扮大支野! 我曾經想搵本地工人湊小孩, 但A準都講明佢地好串, 要搵個好都幾難。所以自己寧願搵海外, 一張白紙慢慢教, 好過睇人面色!

eggcarol    發表於 15-9-10 08:15
wcpcelia    發表於 15-8-26 13:53

大宅

我個工人都是海外請回來的。不是本地過來。對上的工作是7年香港。因有家事故回菲。

男爵府

其實系咪直情唔好係香港做過比較好呢!一係香港做過有比較會麻煩啲?

大宅

因之前請過海外無香港工作經驗, 但佢的來臨是惡夢......
乜都唔識, 夠膽死企係水煲旁等水熟. 無其不有, 笑到look地... 仲衰過敎小朋友.

免之~~~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你工人又係博炒, 想呃多個月人工

男爵府

tell her: your time is sold to me, you have to do whatever housework i ask you to.

大宅

我家的都會一坐不起, 睇到眼火爆, 產佢一輪, 改善左, 但我在家都系甘, 我返工時一定唔做野, 我直頭同佢講, 請左你後我唔覺間屋乾淨左, 唉,好激氣

男爵府

引用:+本帖最後由+May媽媽+於+15-7-29+11:37+編

唉! 見個菲傭之前在香港同一僱主7年, 咪快快咁請啦! 點知 ...
old seafood is like that ga

子爵府

回覆:菲傭7年在香港同一僱主, 咪知比佢騙咗!!! 唉.

菲老sea food, 而且第七年都要斷約,吾慌好野

男爵府

在港工作多少年不代表有料,
朋友新請工人,工人在港4年,但仍然唔識搭車、買餸、...

大宅

真係有點貼錢買難受的感覺!!

大宅

現在再現過無來過香港工作, 但有出國經驗試下.

9 月尾先到港. 希望好些.

公爵府

回覆:May媽媽 的帖子

所以我不夠膽請地頭蟲加老海鮮!叫佢唔旭做野,自己又受氣,又幫唔到手

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:現在再現過無來過香港工作, 但有出國經驗試

原帖由 May媽媽 於 15-08-25 發表
現在再現過無來過香港工作, 但有出國經驗試下.

9 月尾先到港. 希望好些. ...
你决定換人?

男爵府

May媽媽 發表於 15-7-29 14:12
因之前請過海外無香港工作經驗, 但佢的來臨是惡夢......
乜都唔識, 夠膽死企係水煲旁等水熟. 無其不有, 笑 ...
我上星期就炒咗個海外無香港工作經驗嘅印,成舊飯咁,問佢嘢淨係識答YES同NO,一係企响度唔出聲,至爆係佢話阿仔掟爛晒D嘢但佢又同阿仔一齊,佢又阻止唔到佢喎!係咪真係阿仔掟爛就唔知,但响屋企佢都睇唔掂,下星期返學總點旨意佢去接仔放學搭車返屋企呢?

我又咁啱請咗個七年同一僱主但斷約嘅賓賓,佢話太太過咗身所以唔要佢,我又係貪佢有經驗唔使教所以請佢!因為海外印真係教到嘔血但依然乜都唔識,我真係好想放工留返D時間俾阿仔,唔想仲要去教呢樣教果樣!

祝大家好運!

大宅

你個七年會否我個呀? 係就祝你好運.

菲印都好, 真的要睇運數.

別墅

回覆:pandey 的帖子

Agreed

水晶宮

引用:因之前請過海外無香港工作經驗,+但佢的來臨

乜都唔識, 夠膽死企係水煲旁等水熟. 無其不有, 笑 ...
我有耐性教,所以請海外

大宅

我今次打死都唔請有香港工作經驗, 免給佢地做撘腳石, 被玩3個月就要付上一萬大元. 唉......

現請了去過中東2年的菲傭. 希望肯做野啦!!!!!!!!!!!!!!!

首頁

尾頁

跳至