6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

以前都無咁扭抱,依家放低一分鐘都唔得,有無解決方法?
已經開佢鐘意睇嘅兒歌,都唔得,真係去厠所都無時間。
哩個問題會唔會自己慢慢改善到?

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:八個月大bb成日扭抱,係唔係正常?

安全感問題

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

有時候真系好癡人架,去個側說都要癡住你。你系咪習慣咗抱佢吖

複式洋房

回覆:lightwater 的帖子

缺乏安全感吧,我B就試過,還要我抱住,任何人都唔可以抱,一放手就喊,嘗試同佢溝通下。

水晶宮

引用:以前都無咁扭抱,依家放低一分鐘都唔得,有

原帖由 lightwater 於 15-07-30 發表
以前都無咁扭抱,依家放低一分鐘都唔得,有無解決方法?
已經開佢鐘意睇嘅兒歌,都唔得,真係去厠所都無時 ...
我囡一歲,一樣有同樣嘅問題,可能我係ftm,佢24小時都對住我

伯爵府

佢地開始認人, 怕得返自己一個..
建立安全感好重要, 佢要抱, 我會抱佢, 陪佢玩..
到佢玩到開心, 專心返係啲玩具, 我就可以走開一陣

有時要整餸, 我會放佢係HIGHCHAIR 坐, 推佢入KITCHEN 睇我整餸..

翡翠宮

可能已經習慣佐俾人抱住有安全感,咁大人好辛苦咼

男爵府

回覆 lightwater 的帖子

我個仔都係咁, 扭眼瞓仲嚴重呀...

大宅

唔知係唔係之前同佢去左兩個星期旅行,果時就成日抱住出街,問題越嚟越嚴重。
見到我都唔得,一定要抱住。唔係就尖叫大喊,無晒佢付。
仲要越嚟越無禮貌

珍珠宮

試下用另外一樣嘢吸引佢,分散佢注意力,我女以前從來唔抱,識行有段時間都開始扭抱,我氹佢如果要抱我就自己走開,佢又會跟上來,然後望下其他嘢又會唔記得佐要我抱

珍珠宮

試下用另外一樣嘢吸引佢,分散佢注意力,我女以前從來唔抱,識行有段時間都開始扭抱,我氹佢如果要抱我就自己走開,佢又會跟上來,然後望下其他嘢又會唔記得佐要我抱

別墅

我女都係勁扭抱,放低就喊,望住都喊,一係就陪住佢玩,1係就抱住先唔喊

但如果出街揹帶咩住又行幾粒鐘都無事,或者去啲playhouse或者其他人陪佢玩又無事

其實我覺得佢悶囉,要搵人玩,唔再係bb食疴瞓

大宅

我個仔都係咁,有時都可以放低一小陣,但就多左成日要搵人,但有時明明坐佢隔離陪佢玩玩具,都仲要抱,我覺得佢哋係安全感問題

複式洋房

過多幾個月會好d

複式洋房

我仔仔要抱抱通常都係搵人陪佢玩,理下佢咁;會唔會搵D佢鐘意既嘢放佢電同佢玩耐D咁又得唔得?

男爵府

正常
我囡都係咁

大宅

係要出牙仔,牙痕呀,我b 8個月開始出牙就好痴身,一行開就叫,但依家識爬,就無甘痴,不過你去邊佢就爬去邊!

男爵府

我個女都係呀, 8個月開始, 成日要我抱, 仲要指定係我, 自問我一向好少抱佢架, 我c6亦成日同佢玩得好開心, 但唔知點解佢最近一定要係我抱, c6抱只會冷靜少少, 但一見到我就要去我度, 一去我度又真係收晒聲, 所以呢排如c6放工返黎又係咁, 我就咪埋一陣, 等c6氹番佢先出黎, 我唔想佢太痴我呀, 好快就返學, 點算

首頁

尾頁

跳至