想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

喺家計會嘅轉介下,尋日(Day 10)我去咗旺角雅蘭8樓照輸卵管。

去之前喺呢版爬過文,有D姊妹話唔痛,有D話好似谷M咁痛。

我諗應該唔會太痛,就自己一個人去,但其實都驚驚哋。

輪到我嘅時候,姑娘叫咗我入房,遞咗樣嘢俾我,

係一舊藍色如環保袋質地的東西,用透明膠袋包住。

我問姑娘呢舊係咩黎。

姑娘答我話係衫,叫我除剩胸圍,著咗佢,開口喺前邊,裡邊有腰帶。

換完衫之後姑娘帶我入X光房,指示我瞓上床,幫我蓋埋被,

簡單解釋醫生陣間入整D藥水入子宮,跟住X照光造影,叫我等醫生來。

我心急,問姑娘話之前我 book 果時有姑娘叫我帶M巾來,

咁我下次M係由今日計起定係跟返我自己個期?

姑娘話今日就算有嘢流都唔係M,所以要跟返我個期。

我一路驚一路等咗大概10分鐘,姑娘同一位女醫生來咗。

醫生再簡單話會塞D藥水入子宮,再照X光。

跟住就開始消毒,整藥水入子宮。

跟住兩分鐘後我開始覺得痛楚,以前未試過咁嘅痛,於是忍唔住嗌「好痛」。

我期望醫生或姑娘會係咁易安慰下我,同埋話我知大概痛幾耐。

但冇。

咁我唯有自己問「唔該醫生,請問會痛幾耐架?」

醫生面冇表情,硬倔倔答「咁你宜家仲覺唔覺好痛?」

我感覺下,咦~又真係冇咁痛了喔。

成個過程唔駛10分鐘,堅痛時間大約有2分鐘。

如果呢種痛係谷M痛的話,咁我真係好鄧平時M痛的姊妹辛苦。

(因我好彩平時冇咩M痛,都唔知係咁痛法。)

做完之後醫生出咗去,姑娘俾咗幾張紙巾跟我抹下果度,

我一抹,咦~冇血喎~同時好白痴咁衝口而出同講埋出來。

姑娘依然冇表情「冇血咪冇血嘍~唔係個個有架!」

(題外話,化驗室個姑娘同醫生真係好令人失望,

我自認好有禮貌,小心翼翼、「唔該」前「唔該」後,但佢哋完全冇表情。

哎~我明佢哋可能平時做埋D repetitive 的工作好厭倦,

但用呢種心情返工真係唔好嘍,對自己唔好,對病人都唔好。。。)

收拾細軟、交完款、攞埋報告後,我就走咗。

走果時都唔覺得特別唔舒服。

返到屋企都係冇唔舒服,夜晚瞓覺都好正常。

今朝起身都仲OK,係度體溫時發現高過平時排卵前少少。

返到公司後,開始覺得個肚有D痛,個頭有D重,發寒,周身體痛,

完全係感冒發燒的症狀,成日返工不在狀態。

企起身時個肚有D扯住扯住,甚至有少少企唔穩添!

爬文見有姊妹形容呢種痛似胃痛。

宜家仲喺公司撐緊,但收工後的節目取消了,我知自己實去唔到。

我需要返屋企休息。

唔知有冇姊妹有我咁嘅症狀?

大宅

回覆:雨木果 的帖子

我今日都剛剛照完!一切良好!是打液體入去小小痛!但好快又冇事!現在照左幾個鐘咩事都冇!個醫生都幾好!中途會問怕唔怕痛!我個醫生不錯!

男爵府

kikolisakikolis 發表於 15-7-30 16:13
我今日都剛剛照完!一切良好!是打液體入去小小痛!但好快又冇事!現在照左幾個鐘咩事都冇!個醫生都幾好! ...

咁就好了!
希望我只係特別例外,其他姊妹唔好有呢D問題!

BTW, 你照完結果好嗎?

大宅

我照完隨口問下佢!我有冇塞!佢話冇!但唔知佢聽唔聽得清楚!還是隨口答!現在等報名!2個星期返診所睇!

別墅

回覆:照咗輸卵管後個人好病?(有D長)

我係同一地放做過,但我就唔痛,無唔舒服。而醫生係無乜表情,但都算細心,不過我就係幾年前嘅事,反而姑娘態度好好架,有問必答。

雨木果    發表於 15-7-30 16:35

男爵府

kikolisakikolis 發表於 15-7-30 16:28
我照完隨口問下佢!我有冇塞!佢話冇!但唔知佢聽唔聽得清楚!還是隨口答!現在等報名!2個星期返診所睇!

...

我係即時攞報告,自己睇嘅,都係正常。
不過家計會醫生都約咗我遲下詳細解釋。

大宅

引用:Quote:kikolisakikolis+發表於+15-7-30+16:

原帖由 雨木果 於 15-07-30 發表
我係即時攞報告,自己睇嘅,都係正常。
不過家計會醫生都約咗我遲下詳細解釋。
正常就好!應該好快有好消息!記得哩度有個jm剛照完,下個月就得左啦!希望大家一齊中啦!加油!

雨木果    發表於 15-7-30 16:46

男爵府

引用:+本帖最後由+雨木果+於+15-7-30+16:00+編輯

有,我照完個陣仲係診所暈同嘔,當日早上照,照完直到回家都好痛,要每4個鐘食一次止痛药。另外嘔左3次又發冷,當晚都有發燒。第三日先唔痛

男爵府

引用:+本帖最後由+雨木果+於+15-7-30+16:00+編輯

不過我個日個姑娘好好喎,有慰問我同安慰我呀(我同你同一個地方照)

男爵府

照左幾錢?thx

男爵府

引用:照左幾錢?thx

原帖由 子搖 於 15-07-30 發表
照左幾錢?thx
家計會轉介,HKD1,500
唔知 walk in 係咪呢個價。
你可打去問問,2397 8883

男爵府

引用:Quote:原帖由+雨木果+於+15-07-30+發表本帖

原帖由 catcat2056 於 15-07-30 發表
有,我照完個陣仲係診所暈同嘔,當日早上照,照完直到回家都好痛,要每4個鐘食一次止痛药。另外嘔左3次又發 ...
我啱啱收工返屋企度體溫,38.05度,低燒緊。
平時排卵後最高去到 37.17度。
希望今晚好好休息,聽日會冇事!

男爵府

引用:Quote:原帖由+catcat2056+於+15-07-30+發表

我啱啱收工返屋企度體溫,38.05度,低燒緊。
平時排卵後最高去到 37.17度。
希望今晚好好休息,聽日會冇事 ...
我都係微燒,第二朝已經無事,你keep住食4個鐘一次退燒药,如果再燒就要睇醫生

男爵府

我照完後幾個鐘肚有痛 痛到標冷汗同頭暈 吾知關吾關事因我果日仲有做其他抽針檢針及針灸 可能透支左 第二日有小小肚漲 第三日就冇事了

雨木果    發表於 15-7-30 19:22

男爵府

引用:Quote:原帖由+雨木果+於+15-07-30+發表我啱

原帖由 catcat2056 於 15-07-30 發表
我都係微燒,第二朝已經無事,你keep住食4個鐘一次退燒药,如果再燒就要睇醫生

...
嗯!多謝你啊!

男爵府

今日day 1打去諗住約下星期,但姑娘話醫生放假……又要等一個月

男爵府

同同 發表於 15-7-31 02:29
今日day 1打去諗住約下星期,但姑娘話醫生放假……又要等一個月

一定要去果一間?
因等多一個月不特止,我照完姑娘都同我講今個月要避,咁就兩個月了。

男爵府

tnx

男爵府

引用:喺家計會嘅轉介下,尋日(Day 10)我去咗

我照完的第二及第三日都有d唔舒服,之後無事lu

首頁

尾頁

跳至