少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個女之前一向痴身,不歲半左右,返多左playgroup 已改善左好多

因為八月中開返n班,兩個星期前幫佢戒奶咀,都適應得不錯,點知上個星期開始,突然痴身返,成日要人抱,可以行一陣,不過大部分時間要抱。連係屋企都要攬到實

唔知點係咪戒奶咀的關係?可以點幫佢過渡呢?我地大人又應該點做呢?
多謝各位幫助

男爵府

evilkaye 發表於 15-7-31 11:52
我個女之前一向痴身,不歲半左右,返多左playgroup 已改善左好多

因為八月中開返n班,兩個星期前幫佢戒奶 ...
係會有一段時間係咁, 我自己就唔想抱會解釋俾佢聽點解唔抱, 又或者做第二d事引開佢注意力, 又或者話一齊走去睇d 嘢, 引佢自己走快d咁.....

別墅

回覆:AJIM 的帖子

我都試過呢幾樣,不過冇咩用,唔係好聽

evilkaye 發表於 15-7-31 11:52

因為八月中開返n班,兩個星期前幫佢戒奶 ...

Hello,evilkaye, BB而家仲係好細,雖然已經識行,但仍會好鍾意親近媽咪,好享受有人抱同攬下。媽咪可以唔便太刻意常常唔抱佢架,如果真係好累,可以同佢講返原因,例如" 媽咪已經好累,抱多1分鐘就要休息下喇" ,好多媽咪喺小朋友大D 之後好懷念呢段時間架~
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

回覆:2歲女,突然痴身,成日要人抱

我女就兩歲都係突然痴身。但好多書都話甘係正常,因為佢踏入建立安全感階段,佢會突然驚媽媽走左。所以建議媽媽襯呢段時間如果女要扭抱就抱下佢,同佢講下媽媽知道佢想痴住你,痴一陣可以自己再去玩,比多d安全感佢。佢地慢慢長大,會突然有一日唔理你自己走去玩,好好珍惜而家抱既時間。

首頁

尾頁

跳至