夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好唔開心, 上星期五, 我心情唔好, 唔想煮飯, 因為係佢去買送既, 我已經同佢講左唔想煮飯, 但c6仍然要我煮, 買埋送, 結果最後都煮左 ... ... 我覺得佢好衰, 你地覺得呢 ? 定係我有問題呢 ???

洋房

試過~.~!!!

我都試過呀 但老公明白
咁就出左街食
冇話邊個唔o岩呀
如果係我心情唔好又要我煮
我一定亂咁煮 等佢下次重敢唔敢
係我心情唔好時要我煮

開心d 好小事

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我老公一向無所謂..
有時佢怕我陀住bb辛苦, 反而佢會主動放工去買送兼煮埋..!! 咁我咪主動要求洗碗law..畢竟佢番完一日工..都好累嘛~

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我直情未試過, 因為我唔識煮飯 呢個責任又老公負責, 但佢試過好累或心情唔好都無煮架

一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

伯爵府

好媽媽勳章

如果我話無心機煮,或者想出去食,
我老公多數會跟我意思.
一係佢煮,我就返去等開飯!

如果你老公只係一次半次係甘,
你原諒佢啦,
如果佢經常性甘唔體諒你,
你就要同佢反應下喇.

珍珠宮

畀面勳章

通常話比老公聽我唔舒服or唔想煮,佢永無say no

男爵府

其實我知佢諗咩, 如果出去食要佢比 $, 佢會好唔願意, 甚至情願在家食公仔麵, 佢覺得因為已經比左家用, 所以晚餐就要我比$, 如果係我比$, 出去食, 佢完全無問題 .

但我成日覺得佢咁好衰, 我真係唔知道我覺得佢衰, 到底係咪唔應該. 即係話, 如果我唔煮, 出去食, 我比 $, 係咪好合理 + 正常 ???

定係我計較呢 ??

原文章由 雲妮彭 於 08-6-30 14:50 發表
如果我話無心機煮,或者想出去食,
我老公多數會跟我意思.
一係佢煮,我就返去等開飯!

如果你老公只係一次半次係甘,
你原諒佢啦,
如果佢經常性甘唔體諒你,
你就要同佢反應下喇. ...

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 hunghung215 於 08-6-30 15:23 發表
其實我知佢諗咩, 如果出去食要佢比 $, 佢會好唔願意, 甚至情願在家食公仔麵, 佢覺得因為已經比左家用, 所以晚餐就要我比$, 如果係我比$, 出去食, 佢完全無問題 .

但我成日覺得佢咁好衰, 我真係唔知道我覺得佢衰, ...

你是全職主婦嗎?我以前有個同事(她做會計),佢地兩公婆有返工,但錢銀計得很清楚,又係出街吃飯老婆比錢(因比咗家用),所以老婆一個月才出街吃飯一兩次.她有個朋友兩公婆都係會計師搵好多錢,而且分得更清楚 .

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

畀面勳章

大宅

我都好少煑飯架, 初初結婚就成日都煮, 但係而家就好懶囉, 昨晚本想買菜煮飯食, 但諗吓諗吓, 又加上落雨, 好懶, 就冇煮. c6仲話佢而家習慣咗食飯盒既滋味喎. 我就同佢講: 我地係"無飯夫妻" 嘛, 哈哈哈

男爵府

我都有返工喎, 個個月都有份錢比屋企, 布付出ga wor!!

講真, 佢比家用, 你估比好多咩 , 我最唔開心係 .. 我覺得佢好衰 ... 唔通我比 $ 佢就出去食 , 佢比就唔去 ??? 洗唔洗咁喎

有好多人出去食都係男人比 ga la, 點解我老公係咁 ???

原文章由 debbyma 於 08-6-30 15:45 發表

你是全職主婦嗎?我以前有個同事(她做會計),佢地兩公婆有返工,但錢銀計得很清楚,又係出街吃飯老婆比錢(因比咗家用),所以老婆一個月才出街吃飯一兩次.她有個朋友兩公婆都係會計師搵好多錢,而且分得更清楚 . ...

男爵府

我雖然鍾意煮野食...不過我好懶! 我老公一向由得我 - 我煮又得,唔煮又得~ 我煮佢會好開心,因為佢好鍾意食我煮既野! 不過佢會覺得我好辛苦 - 喺廚房煮個幾鍾,開飯唔夠廿分鐘就比佢KO; 我唔舒服或者突然間懶鬼上身,就算已買咗餸都唔煮~~~~

我冇做野,老公比我既"所謂"家用其實都唔算係家用...因為我點用都得! 我冇咁懶時會自己去買餸; 懶起上來會等老公返來先車我去買,同老公一齊就一定係佢比錢; 我懶唔煮飯叫外賣或出去食,都係老公比既......

樓主妳話到明唔想煮妳老公都要妳煮.....我唸妳一向都知佢係咁"嚴"(?),咁我唸妳都係間唔中先唔煮啫...係咪? 間唔中一餐半餐都要計得咁清楚邊個比.....我覺得妳老公真係好計較喎!

[ 本文章最後由 Vca 於 08-6-30 09:53 編輯 ]

珊瑚宮

環保接龍勳章

睇你買左d留唔留到的餸囉. 我老公好就我, 當然唔想煮, 佢一定就我, 佢會自己煮或同我出街食.
留到d餸又未必翌日立即煮. 因為我地一個星期煮一至兩餐啫. 不過通常都係就我.

[ 本文章最後由 alphabetagamma 於 08-6-30 17:54 編輯 ]

大宅

只要我唔想煮,老公就會話我買嘢俾你食定係我返嚟煮.

別墅

我家肥仔就好無所謂,當然佢想我煮啦,因為佢覺得我煮得比出面好食 ,因為呢邊真係無咩好食,又貴到死,所以我自已都情願自已煮,但話分兩頭,如果我真係抽起條根唔cook的話,當然佢比錢買take away 啦,因為我都無收入mouth:
http://hk.myblog.yahoo.com/monmon-chin

大宅

我c6唔會迫我煮飯,我覺得唔舒服或真係好累時,同佢講聲就得la,不過我已經習慣左煮飯,有時唔去到頂唔順個一刻,都唔會唔煮

別墅

咁又未試過﹐我懶到出汁﹐煮兩日休一日﹐佢慣咗啦﹐唔想煮會出去食或者買外賣。

下次如妳老公迫妳煮飯﹐求其煮﹐全部餸菜用滾水灼熟撈起比佢食。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

如果我唔想煮佢唔會迫我。
但係唔係代表佢好易服侍,
我有一次煮飯,
我唔知佢趕住要走,
用咗無一個鐘頭(我煲咗飯先煮送,都唔係好耐啦,D飯熟都食得)
期間,佢就好唔好語氣同我講,
如果你未煮好嘅話,
我諗我出去食喇。

真係火都黎埋。

首頁

尾頁

跳至