自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:去火炭康齒堂,小朋友免檢查費的,我小朋友

原帖由 熙fi媽媽 於 15-08-01 發表
去火炭康齒堂,小朋友免檢查費的,我小朋友補左好多次了
thanks 我book 左鰂魚涌個間 希望黎緊可以
不過姑娘話可能阿女嚇親 建議我排埋菲臘

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:阿女有兩隻蛀牙+++睇左好多次+++都補吾到…

原帖由 jacky1666_hk 於 15-08-01 發表
阿女有兩隻蛀牙 睇左好多次 都補吾到…(阿女好驚 又吾肯開口)…今日再試 (呢個已經係第四個牙醫) ...
我仔2.8歲,補3隻,盛為$4500
註門牙,補完又甩左,再補都甩,我都唔知點好

男爵府

引用:Quote:原帖由+Vickymak2003+於+15-08-01+發

原帖由 jacky1666_hk 於 15-08-01 發表
可以講係邊間嗎??!
你上網揾何俊龍,地點喺土瓜灣唔算太方便。但診所乾乾淨淨,護士細心友善,醫生講嘢都幾搞笑。阿女今日檢查完直情放鬆到同醫生姑娘傾計醫生話佢係牙肉發炎,食完3日藥應該會好番唒唔洗再嚟。
跟住叫姑娘帶埋阿女入去選擇牙膏。

到最後,我預有檢查牙齒加要食藥又有幾支細牙膏,起碼500以上。

埋單300, 4支細牙膏係送嘅😁😁

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 jacky1666_hk 於 15-08-01 發

原帖由 Vickymak2003 於 15-08-01 發表
你上網揾何俊龍,地點喺土瓜灣唔算太方便。但診所乾乾淨淨,護士細心友善,醫生講嘢都幾搞笑。阿女今日檢查 ...
遇到好牙醫真係好

男爵府

回覆:小朋友睇牙醫…純呻

我都試過,阿仔有隻多生齒,去過牙科保健唔肯打麻醉,同阿仔傾完後再同佢去樓下睇私家,點知醫生一知佢睇過牙科保健,就乜都唔肯做,連口腔內都唔洗睇,叫我地等牙科保健再睇,趕我地走咁,當然,診金照收

珍珠宮

引用:我都試過,阿仔有隻多生齒,去過牙科保健唔

原帖由 Karena1015 於 15-08-01 發表
我都試過,阿仔有隻多生齒,去過牙科保健唔肯打麻醉,同阿仔傾完後再同佢去樓下睇私家,點知醫生一知佢睇過 ...
我明醫生真係比左個期你 係自己小朋友問題 但係乜都無做收全診金個下我真係炆爆………唉!

翡翠宮

牛年勳章

嘩,就咁聽個牙醫講野咁晦氣又無耐性,好無醫德啫。兒童牙科,唔係好有經驗咩?

珍珠宮

引用:阿女有兩隻蛀牙 睇左好多次 都補吾到…

阿女有兩隻蛀牙 睇左好多次 都補吾到…(阿女好驚 又吾肯開口)…今日再試 (呢個已經係第四個牙醫) ...
幾歲?

珍珠宮

引用:阿女有兩隻蛀牙 睇左好多次 都補吾到…

早年朋友教, 叫我三, 四歳帶佢檢查牙齒, 當日做了好簡單檢查, 個牙医仲俾阿玩吓張牙醫櫈,升高升低 阿仔笑到kaka 聲, 自始佢對睇牙唔抗拒, 之後都有試過在口打針, 補牙, 都ok。

其實好多大人都怕見牙醫, 自己要打開口,望住人家在口中做乜又唔知, 係會驚。。我諗先做一兩次簡單檢查/洗牙。。等佢知道坐張櫈冇事先再諗補牙。

另外, 瞓前擦牙加用漱口水, 我諗可減慢蛀牙惡化速度。

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

咁細已經蛀兩次牙,其實有無方法去預防?
菲獵14歲以下可以打電話book架,再唔得就去菲獵試下

公爵府

引用:Quote:原帖由+sharon_pig+於+15-08-01+發表

兒童齒科 男女醫生都試過
我冇特別搵兒童齒科 只係去啲大集團又咁岩有個後生女醫生 佢問我仔3歲 係咪第一次睇牙醫佢有好好心機慢慢氹佢 攞工具慢慢解釋俾佢玩下來氹佢先至開始 我個仔咁驚青都無事 都整到

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:jacky1666_hk 的帖子

去菲臘牙科轉介QM做

[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

子爵府

e生咁既態度,我係小朋友都怕

Jaylingbb    發表於 15-8-10 20:43

侯爵府

回覆 jacky1666_hk 的帖子

有冇痛?冇嘅等入小一做牙科保健攪,呀仔社牙齦都做到。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

試下唔好陪佢入去,見唔到親人會聽醫生話。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

菲臘牙科 排期好耐,我仔排(全麻隊)排左1年半,由1歲幾等到現在3歲幾都未到佢補牙
睇過3次兒童齒科,洗左1萬幾蚊……
但仲有蛀牙……現在早晚刷牙,希望拖慢蛀牙速度

子爵府

醫生態度好差喎,而且診金收500好貴喎,5歲小朋友佢真係驚嘅,你都冇辦法,有冇考慮過塗氟等佢換牙?或者其他醫生有冇其他建議?

男爵府

天后睇過有間個天花板有部電視播cartoon。
另外個d所謂兒童牙醫真係一d愛心都冇,又貴又受氣。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

jacky1666_hk 發表於 15-8-1 15:37

我兩位小朋友,2歲洗牙、3歲杜牙根。唔同醫生,都冇問題,可能本身佢地都未識怕牙醫。
但每次,我預約都先和姑娘講,小朋友好細,如果到時整唔到係咪當普通定期咁計收50?佢地都同意的。
未試過咩都唔做收500,實在有點那個。

珍珠宮

引用:回覆 jacky1666_hk 的帖子有冇痛?冇嘅等入

原帖由 tutik 於 15-08-02 發表
回覆 jacky1666_hk 的帖子

有冇痛?冇嘅等入小一做牙科保健攪,呀仔社牙齦都做到。 ...
無痛 本身已經早晚刷牙+用嗽口水…… 我睇到蛀牙就好想同佢補左去

首頁

尾頁

跳至