烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

有人會咁做嗎?如果係你地買乜好呢?諗一日既餸都頭痕,何況買一星期

複式洋房

回覆:baby-G2008 的帖子

我會啊,星期日買下星期的菜,主要是肉,排骨,雞肉,然後奄左佢,干時要煮都方便d,然後買d菜心,小唐菜,瓜類 同生果

baby-G2008    發表於 15-8-4 11:31

子爵府

要預買一个星期的送菜,
若是我,要個大大雪櫃,我每次煮菜都要二碟,每种菜一斤;若是買定一个星期,要拖二部手拉車都未必夠;
及可能有人家庭系細送的,每餐可能二個送就夠,食野超级簡單;那么就好辦事了

大宅

引用:要預買一个星期的送菜,若是我,要個大大雪

原帖由 瑪利2006 於 15-08-04 發表
要預買一个星期的送菜,
若是我,要個大大雪櫃,我每次煮菜都要二碟,每种菜一斤;若是買定一个星期,要拖 ...
如果買新鮮魚覺得會好浪費,買冰三文魚算了,又平d
我地都好簡單,一個送一碟菜搞掂

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

baby-G2008 發表於 15-8-4 11:33
如果買新鮮魚覺得會好浪費,買冰三文魚算了,又平d
我地都好簡單,一個送一碟菜搞掂

...
其實又唔會..
我屋企也是一次過買好多新鮮魚..

返黎再自己洗自己冰..

食時拎出黎解凍..

公爵府

可以的, 不過我好少咁做, 因為我食lunch 時買可以買送.

買菜同瓜
第一, 二日食綠色的菜, 因為唔可以放太耐 (菜心, 介蘭, 貢菜, 生菜, 白菜)
第三, 四日,食紹菜, 黃牙白, 娃娃菜, 椰菜, 西蘭花, 椰菜花
第五-六日 , 食節瓜, 冬瓜, 南瓜, 翠玉瓜, 茄子...

第一, 二日, 鮮肉
第三, 四日, 可以係之前奄左送冰箱
第5, 6, 日 可以食冰肉, 豬扒, 雞翼, 雞扒, 牛ball

豆腐第1, 2日食
盒裝豆腐可以放好耐
雞蛋可以送好耐

魚 (唔會日日食)
第1, 2日 - 蒸魚魚
第3日, 可以用鹽奄左, 煎來食

之後可以在冰箱放d 魚柳, 青魚, 三文魚咁都夠食

hugo_wong    發表於 15-8-12 18:07
alanmama18    發表於 15-8-8 12:06
mmgmmg    發表於 15-8-7 18:46
man.hin    發表於 15-8-7 12:20
alicealoha    發表於 15-8-7 03:11
Mnbvcxdsa    發表於 15-8-7 01:19
angelacch    發表於 15-8-6 15:14
jessie_CC    發表於 15-8-6 00:40
xingyi    發表於 15-8-5 20:46
baby-G2008    發表於 15-8-4 22:04

男爵府

最關心BB問題熱投勳章

koko2000 發表於 15-8-4 11:54
可以的, 不過我好少咁做, 因為我食lunch 時買可以買送.

買菜同瓜
好實用, THX

男爵府

引用:可以的, 不過我好少咁做, 因為我食lunch 時

原帖由 koko2000 於 15-08-04 發表

買菜同瓜
非常實用

子爵府

大廚勳章

koko2000 發表於 15-8-4 11:54

買菜同瓜

實用

水晶宮

畀面勳章

回覆:一日買哂一個星期既餸的...

我一日買一日餸,來來去去都係食豬肉,魚,雞,瓜,菜

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

買菜同瓜
好好安排

子爵府

2024年龍年勳章

引用:可以的,+不過我好少咁做,+因為我食lunch+時

買菜同瓜

大宅

買菜同瓜
好實用

子爵府

我會,屋企離街市好遠。
慳返好多時間做其他野。

通常會買:
菜:(生菜,彩椒,豆角,彩椒,
薯仔,椰花,青瓜,紅蘿蔔,粟米
洋蔥, 矮瓜,娃娃菜,韭菜,冬瓜...)

肉:(豬骨,肉碎,瘦肉,排骨,蜆,牛腩,牛根,豬軟骨,豬排...秋刀,多春魚,蒂魚)

可以煮到:(彩椒炒蜆,黑椒薯絲,
蕃茄薯仔湯,粟米紅蘿蔔豬骨湯,
沙律:青瓜紅蘿蔔雞肉絲+芝麻醬
洋蔥豬扒,魚香茄子,豆角炒肉碎,
生菜包肉碎,韭菜炒蝦米,冬瓜排骨湯,冬瓜燜蝦米,牛腩蘿蔔,芝士西蘭花,雜菜粉絲煲,咸蛋蒸肉餅,燜豬軟骨...魚全部煎)

不易爛的方法:菜抹走d泥,用毛巾包住,再用佢原本的膠袋綁好,入蔬菜格。
瓜我直接放蔬菜格,不容易壞。
新鮮肉醃完分一餐份量,放玻璃盒,再入冰格,冰鮮肉就分一餐份量入保鮮袋照雪。
食之前一日放落下格溶雪。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

買D易洗易煮既野.頭2日可以係WEEKEND整好急凍煮來食,跟住就係耐放既似2同菜.1,2日煮粉食.

WEEKEND預備既野就會用真空機包好..有時放工先買返去即整..肉餅個D未可早1晚整定..

男爵府

牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

買菜同瓜
第一, 二日食綠色的菜, 因為唔可以放太耐 (菜心, 介蘭, 貢菜, 生菜, 白菜)
第三, 四日,食紹菜, 黃牙白, 娃娃菜, 椰菜, 西蘭花, 椰菜花
第五-六日 , 食節瓜, 冬瓜, 南瓜, 翠玉瓜, 茄子...

第一, 二日, 鮮肉
第三, 四日, 可以係之前奄左送冰箱
第5, 6, 日 可以食冰肉, 豬扒, 雞翼, 雞扒, 牛ball

豆腐第1, 2日食
盒裝豆腐可以放好耐
雞蛋可以送好耐

魚 (唔會日日食)
第1, 2日 - 蒸魚魚
第3日, 可以用鹽奄左, 煎來食

之後可以在冰箱放d 魚柳, 青魚, 三文魚咁都夠食

平時我係逐日買餸,放工去買餸放去煮真係好趕,等我都試下這樣安排先。

別墅

個雪櫃咪要好大囉

伯爵府

買菜同瓜

侯爵府

伯爵府

回覆:baby-G2008 的帖子

我唔得呀,買兩日餸就得

首頁

尾頁

跳至