醫護健康

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

有腦退化,有行為問題,連老人院都要趕走,唉!

[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/mobile_v1.gif[/img]
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

想生BB熱投

我奶奶獨居, 都有初期腦退化, 愈來愈無記性, 但仲識照顧自己, 又唔可以請姐姐同住, 始終信唔過, 都唔知遲D點安排好...

大宅

我都係緊話!都吾知点好!

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:真係連老人院都唔收(纯呻)

唔收?佢打人??

珍珠宮

係被趕走!同人爭執不時都有,仲有好多問题! 總之,老人院投诉他,他投诉老人院,永無寧日,好沮喪!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

禁止訪問

男爵府

引用:回覆 dolltsang 的帖子我屋企情況同你差唔

原帖由 TamBurce 於 15-08-12 發表
回覆 dolltsang 的帖子

我屋企情況同你差唔多, 有醫務社工同我講有種服務, 係請個海外nurse, 堅係nurse過 ...
請問海外nurse 是什麼國籍, 留宿嗎,唔好意,想知多小小,唔該晒

侯爵府

我估海外nurse, 即是中介公司找d 好姐姐回來。有經驗的姐姐,會叫高d 月薪的(法定,$4110, 我在agent 也見到叫到$5000的)

菲的,太好學歷好易走(全世界也好易去。e.g.加拿大,兩年仲可入籍; 我朋友的在意大利,一樣是可以入籍的)

我媽在二十多年前請姐姐。兩個也是護士來的(在菲)(其中一個老公是醫生)。我反而覺得她們什麼也不肯做(我們也沒要求,她只負責我媽媽ok了)。當然,什麼醫護skills 我也沒看過

泰傭也有過。

現在印傭,我一直不想要印傭的,我真的好怕教!也不想教!但申請的菲傭被immigration 禁止。agent 極力叫我試這個姐姐。無介紹錯! 每天老爸的血壓記錄/ 藥物服用(我分好一包包)/食物/ 起居,簡直完勝專業護士(護士不做家務)。又不停鼓勵爸爸做運動,陪他做。今天,為他"修甲"。知道天氣不好,又問爸爸哪兒痛,為他貼止痛貼。

但,我堅持自己負責晚上一切。她630起床由她in charge (換第一次尿片,再睡到9 a.m., 便做到晚上10 p.m. . 我叫她去休息也不肯。堅持我爸爸睡她才休息。

她來了個多星期,個個friends/ neighbours也說我爸精神了許多!她初來時,我爸給她嚇死(我在在這兒share 的)。 (她也是我老狗狗的護士,狗狗時時找她(她也清楚狗狗的藥),有空時,又跟狗狗說話; 不過我自己放狗+沖涼; 回教好像不能養狗的)

總結: 我的經驗,好學歷的更清楚權益, 她們來做nurse (我媽的case, 陪食陪買陪睡。但陪得好好,媽媽很開心; 但不做/少做家務。我媽那個是二十多年前; 現在,可能就是陪玩電話?? 不知). jm 自己想想要什麼啦。

如果。這兒有請了海外護士的jm的分享便好了)

大宅

TamBurce 發表於 15-8-12 13:08
回覆 dolltsang 的帖子

我屋企情況同你差唔多, 有醫務社工同我講有種服務, 係請個海外nurse, 堅係nurse過 ...
我舊年都好煩.
唔想送爸爸去老人院.
在家照顧最大問題是扶佢起身及沖涼清潔.

當時找過醫務社工, 無你講既海外 nurse.
找過醫務社工, 因我咩都唔識唔知, 好無助. 想盡量安排幫到既服務, 就算是每次計錢, 幫到既都想要. 但佢地真係完全幫唔到. 佢地有唔同既人上來評估, 評估時煩到我家人要招乎. 最後攪左半年都沒有任何服務. 之後我老豆過左身.

如果有海外 nurse, 佢地可以幫忙到爸爸清潔, 我覺得好好.

首頁

尾頁

跳至