家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

我打算幫40歲老公買份純人壽保險,自己買份醫療保險的基本計劃。

老公份純人壽最緊要保費相宜,因為佢話寧願比自己多啲錢去儲錢買樓或投資好過。我幫佢揾左間係年保費唔會隨年齡增加的,保額亦固定係我地而家仲欠銀行按揭的額,係某銀行的純人壽。大吉利是講句,claim都係claim一次,有死亡證就實claim到,所以我就唔揾專做保險果啲大保險公司,唔需要有agent跟,agent亦唔會吼呢單低佣生意。我咁諗啱唔啱呢?

至於我自己果份醫療保險,我就覺得用的機會多咁多,又程序複雜,所以我已老早預定揾左我朋友介紹的大間保險公司的agent比我。

洋房

咁你知唔知個人壽唔變係因為早期已收多你?另外,係維持幾多年唔變先?

大宅

回覆:咁樣買人壽保險啱唔啱?

第一年交到第30年都係一樣年保費。

我見另一間年年都有加保費,當然個保額都相感加大左。 但我自己覺得20年後,層樓已經供到七七八八,供樓壓力都減少左,到時萬一有什麼冬瓜豆腐都唔似得而家呢10年發生咁驚,所以我覺得唔需要將人壽的保額隨年齡同通脹加大。

大宅

通常買就買十年定期人壽,呢類保險係消費性,老公有事你作為老婆唔使驚無人供樓無屋住…

醫療係會每年加價,但保得住你有事入院的使費,買左唔建議隨便cut單,因手術或已有疾病將不受保

大宅

引用:我打算幫40歲老公買份純人壽保險,自己買份

原帖由 micstar2012 於 15-08-07 發表
我打算幫40歲老公買份純人壽保險,自己買份醫療保險的基本計劃。

老公份純人壽最緊要保費相宜,因為佢話寧 ...
我覺得你買得好岩,買保險唔應該望有得拎返,邊有咁著數既事,好多公司純人壽都唔加錢,不過就限年期,通常至65-70,其實人到呢個年齡都應該無咩大負擔,唔駛買都得。

男爵府

樓主精明!
我見定期壽險有保費固定5、10、20或30年嘅,妳可以搵唔同公司比較下。當然,保險公司代理一定會向妳推銷高佣金產品,但妳要堅持囉!
多比較=格價,無壞嘅。

男爵府

引用:我打算幫40歲老公買份純人壽保險,自己買份

原帖由 micstar2012 於 15-08-07 發表

你係邊間買?

侯爵府

岩嫁,我都係咁買,保險買到我父母,子女,都唔需要我負擔,我就唔會再買,因為無需要,我係保障佢地姐。。。所以我好早就買曬要供既保額,供到我50歲前,就全部供完,之後我唔理嫁啦。。至於醫療,最有需要反而係40歲之後,大把病痛會到,醫療係我角度,我只係用作身體檢查,小手術,大事都係政府,所以我唔會買貴,只係買夠賠。。

複式洋房

micstar2012 發表於 15-8-7 14:54

非常岩,識買一定係咁樣買

別墅

回覆 micstar2012 的帖子

請問你選左邊間做醫療?

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至