自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

大宅

引用:頭先响超市,前面個男人買野$12.8,都要碌

原帖由 isamlum 於 15-08-08 發表
頭先响超市,前面個男人買野$12.8,都要碌信用卡(佢銀包係有紙幣的)!究竟咩心態? ...
我試過八蚊都碌。

公爵府

isamlum 發表於 15-8-8 02:06
吓,咁樣儲分,儲飛行里數可能我老土,我真係唔慣呢種消費模式囉,覺得有少少銖錙計算囉! ...
所以人地好快儲到足夠里數換商務位周圍去,你唔慣,自己唔咁樣做就得了,無必要非議人地

伯爵府

引用:頭先响超市,前面個男人買野$12.8,都要碌

頭先响超市,前面個男人買野$12.8,都要碌信用卡(佢銀包係有紙幣的)!究竟咩心態? ...
冇問題丫。

男爵府

畀面勳章

引用:吓,咁樣儲分,儲飛行里數可能我老土,我真

吓,咁樣儲分,儲飛行里數可能我老土,我真係唔慣呢種消費模式囉,覺得有少少銖錙計算囉! ...
儲嘅意思就係積少成多。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:$12.8都要碌卡!

仲之有電子貨幣就一定用

水晶宮

人地又唔係犯法, 又唔係無錢俾, 理得人地用咩方法啫......

你覺得人地買少少野都碌咭, 你後面既人都有可能埋怨你買咁多貨品....

水晶宮

引用:Quote:原帖由+oran04+於+15-08-08+發表我今

原帖由 seaheart88 於 15-08-08 發表
其實無問題,每人總有自己的理由和使用權利,外國好普及,買個老麥都碌。去便利店都碌得。

...
好多國家已經係冇現金社會,大部分人冇現金係身,咩都碌卡,幾蚊嘢都碌

少奶奶的身份,丫頭的命...

別墅

MommyPanel勳章

引用:吓,咁樣儲分,儲飛行里數可能我老土,我真

你唔慣唔等於人地唔可以咁做。積少成多,超市比得佢碌,你無咩辦法。

別墅

MommyPanel勳章

回覆:tammy2008 的帖子

無錯,人地無犯法,點解要比人睇唔過眼

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果小商店又係細數目我唔碌卡,唔想佢地蝕手續費,不過如果係連鎖店我唔會理幾多金額,有時你都想留返個cash在身邊,唔駛下下去按ATM,有得碌為咩唔碌?

珍珠宮

可能銀包內的是外幣

或者銀包内數目已有特定用途,其間未必再經過提款機啫

男爵府

回覆 isamlum 的帖子

傻妹,當你可以用分去換頭等機票,就明白架啦,我係一蚊都會綠卡的人。哈哈 :)

kumary    發表於 15-8-9 00:53
babytomato    發表於 15-8-8 13:56

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

用中銀ETC都係啦, 係銀通要㩒2百或3百蚊出黎, 轉個頭就蒸發左!
所以平時係超市買野先順便攞一百蚊,但後面個女人居然出聲話買少少野都碌卡!
❨心諗:關你咩事❩

男爵府

我做過超市收銀,個女人俾左現金卷後,4毫子話碌卡真係咩人都有

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

引用:回覆 Anpanmama 的帖子碌卡要等線(未必一碌

回覆 Anpanmama 的帖子

碌卡要等線(未必一碌就過到),就算儲積分,$12.8真係幫助咁大咩?真係儲分都可以買 ...
做咩要你接受?

cc1226    發表於 15-8-8 08:26

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

男爵府

回覆 isamlum 的帖子

儲得一分得一分,男人又怕數散紙,又或者人地想用積分呢。

在大型連鎖店,我絕大多數會碌卡/八達 loan
世俗艱難,相互體諒就好

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

引用:我都有碌,用 pay wave / pay pass 拍卡都

原帖由 Lihoma 於 15-08-08 發表
我都有碌,用 pay wave / pay pass 拍卡都好快,又唔駛簽名,應該唔會阻住人啩。 ...
我都係

男爵府

我仲有$3x cash dollar係card入面,用埋就想cut左張咭,都係諗住買$3x嘢用埋佢架咋

大宅

草分,雖然好少,但都有分呀嘛

禁止訪問

首頁
12345...17

尾頁

跳至