論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

菲姐話佢老公早排撞車,逼住冇得返工要休養一段時間,所以佢要寄多d錢回鄉應急,所以係咁R 我比$900 food allowance 佢,等佢可以每個月寄多幾佰比對仔女。

我拒絕咗,但佢又解釋又求又眼濕濕;同老公商量完之後,決定唔批food allowance , 但最多可以借一個月人工俾佢應急...

點知,佢立即話一個月唔夠,作用唔大,係咁眼紅紅求我借兩個月糧...

背景交代:佢之前斷過2次約,1次做半年丶1次做一年,2次都話係自己辭職,亦有前僱主嘅信做證明,佢話因為2次約都有唔識英文嘅老人家長期喺度,大家完全溝通唔到,老人家又容易激動,所以大家和平斷約。

佢一月尾才嚟我屋企打工,態度一直都幾好丶有禮貌,普通煮飯清潔都ok , 不過湊小朋友唔上心,試過一次掉低咗阿囡( 7歳) 喺對面海嘅醫生診所( 阿囡從未去過㗎,當時佢哋係見唔到我,我正在醫生房中),佢同阿囡講要回家洗衫,叫佢自己等媽咪出嚟

,好彩後來姑娘見唔對路,帶咗阿囡入醫生房搵我咋!返到屋企我㩒住度火,好認真話佢知以後唔可以咁,以後要見到我先可以問走唔走得...

點知,幾個星期之後,有一次佢接阿囡回家途中,佢貪心又發作,見有得派free gift , 自把自為叫阿囡上架貨車上面玩遊戲,但自己又唔跟埋上車睇實,全架車冇其他小朋友,只得阿囡同工作人員咋!
依次我真係好想立即炒佢,不過我嗰陣啱啱做完開刀手術,行路都痛,要少郁動多瞓床,就唯有繼續忍住佢先。

其實佢初初嚟已經顯露到佢有貪心丶貪小便宜丶輪盡性格,係有d 煩人,不過老公話算係小缺點,每個工人都一定會有不同大小缺點...

大家點睇?其實我想儘快即炒佢,我覺得好煩好討厭 (可能加加埋埋之前嘅嘢令我好反感),不過老公就覺得萬一佢真係屋企有事,我哋炒咗佢佢全家人都會好慘...

請大家給予意見,thx ~

大宅

回覆:菲姐話佢老公早排撞車...

唔好信工人,工人好鈡意講大話,講到呀媽,老豆,呀妹撞車死曬都得,完全唔斬眼,我令教過了,佢哋都係想借錢,想炒唔使諗咁多啦😄!

大宅

引用:唔好信工人,工人好鈡意講大話,講到呀媽,

原帖由 eewinnie 於 15-08-09 發表
唔好信工人,工人好鈡意講大話,講到呀媽,老豆,呀妹撞車死曬都得,完全唔斬眼,我令教過了,佢哋都係想借 ...
但老公叫我唔好咁多疑丶武斷住,話佢做嘢都幾勤力,又唔似博炒,可能真係屋企出事,叫我可以睇定d先...

唉,搞到我瞓唔到

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

你工人多數都係大話多,自己話想要$900 food allowance, 僱主想借一個月糧又話唔夠
如果俾我,我話我幫唔到你,有問題自己解決,僱主冇責任分擔你的家事
你工人平日 表現都唔好,唔抵可憐!

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

你今次借咗,好快佢老公或其他親人就會再有死傷,然後就會再問你借錢放假,雖然佢親人可以無限復活,但為咗同佢積口德及你荷包着想,唔好借

伯爵府

你個工人,信佢一成都,加到$900 food allowance 就可以解決佢緊急既經濟問題,但借4千蚊(一個月人工)就解決吾到!仲要借夠2個月,佢都好大話同貪心下囉!

伯爵府

回覆:MuiMuiQQ 的帖子

嘩,比人炒兩次就真,斷兩次約你都信佢?佢地好叻揾人寫信架,你有無根據佢上兩次合約地址揾佢前僱主?
呢類工人已攞影后,自己小心D啦。

公爵府

回覆:MuiMuiQQ 的帖子

工人講野只能信一成(信一半都c)
照顧小朋友做到咁,未致於即炒,但都留唔過,請到新人就送走佢,佢黎左大半年你已經覺得佢湊小朋友有問題,呢d可以話死症,冇得救,唔會做做下忽然對小朋友著緊有愛心架。
借錢方面,當然偏向唔借,都係果句,借又煩唔借你覺得佢哋會冇辦法,佢哋jm都會教佢借財務。而且你借完比佢,到時出糧都係要扣返,唔係送比佢,一樣幫唔到佢。

大宅

引用:你工人多數都係大話多,自己話想要$900+foo

原帖由 evalau825 於 15-08-09 發表
你工人多數都係大話多,自己話想要$900 food allowance, 僱主想借一個月糧又話唔夠
如果俾我,我 ...
其實我都唔太相信佢,$900 food allowance 點應急呀?
我哋肯借一個月糧 $4仟,佢竟然話唔夠?
古古怪怪...

大宅

MuiMuiQQ 發表於 15-8-9 02:55
菲姐話佢老公早排撞車,逼住冇得返工要休養一段時間,所以佢要寄多d錢回鄉應急,所以係咁R 我比$900 food a ...

既然佢嚟得你家中做嘢,睇實小孩喺其一的職責,不顧小童的安全自行走開。如報警,佢已經犯咗疏忽照顧小童罰。佢對你的小童莫不關心,你又可必費神去理佢的家事。都喺果句,工人的家事就喺佢的家事,與你無關。不過這也不致於要炒佢,你唔理就得。你同你老公相糧一吓佢借錢的問題,如你老公覺得要幫佢,咁你叫你老公借佢的私己錢咯。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你工人想你炒, 因想錢, 攞多個月唔使做. 之前已經成功咗2次

伯爵府

sallyshlau2 發表於 15-8-9 12:13
既然佢嚟得你家中做嘢,睇實小孩喺其一的職責,不顧小童的安全自行走開。如報警,佢已經犯咗疏忽照顧小童 ...

我同你想法完全一樣。

子爵府

哩個工人唔要得。咁樣照顧小朋友,請佢做乜?

男爵府

BK Milk勳章

引用:菲姐話佢老公早排撞車,逼住冇得返工要休養

原帖由 MuiMuiQQ 於 15-08-09 發表
菲姐話佢老公早排撞車,逼住冇得返工要休養一段時間,所以佢要寄多d錢回鄉應急,所以係咁R 我比$900 food a ...
炒佢, 我怕你之後損失更多

珊瑚宮

先借2個月有8千 博炒又有4千

走人了

hsbc005    發表於 15-8-9 21:27
玩具萬歲!

珊瑚宮

借完2個月又再借的

樓主小心財物

hsbc005    發表於 15-8-9 21:28
玩具萬歲!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

MuiMuiQQ 發表於 15-8-9 02:55
R你畀food allowance,即係唔使你包食?要食自己一個月$900夠咩?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

佢屋企唔夠錢使點解關僱主事?再講,佢地一份糧夠養佢一家有突啦,老公撞唔撞車其實唔使做都夠使有如,唔夠錢使問人借錢真係多多都唔夠。
佢4千寄返菲國夠2家人使啦!

男爵府

等錢用可以建議佢休息日工作你俾ot,但借就免問喇,佢仲要個底花成咁,更加唔好落搭

大宅

多謝大家回覆

頭先阿囡入房攞嘢,見到姐姐一路講電話一路流眼淚,話見到佢個鼻丶對眼丶上眼皮都紅哂,係咁用紙巾抹眼淚喎

首頁

尾頁

跳至