2016年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

我昨晚已經試過第二次
次次都好痛 要老公起身幫我按下

你地有無試過?

大宅

冇,第1胎成個孕期只係臨生時抽過1-2次,希望今胎唔會點抽
Melody_Che 發表於 15-8-12 15:05
我昨晚已經試過第二次
次次都好痛 要老公起身幫我按下

Hello, Melody_Che,您好幸福,有先生既照顧係最好不過!小腿抽筋係懷孕期間好普遍,好多時同血液鈣質, 又或者血液循環唔好、脫水等等有關. 媽媽可以伸直抽筋既腳, 之後請先生幫媽媽既腳掌往膝頭方向推,直至抽筋緩解為止, 同埋休息時墊高腳對舒緩抽筋都好有幫助架。每日可以做20-30分鐘運動或者散步. 懷孕期間, 媽媽可以注意額外鈣既需要, 牛奶、豆腐、芝士、加鈣豆槳等等都係唔錯既選擇. 盡量每日飲到8杯水.媽媽加油.
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

我昨晚又抽筋啦...

已經每朝早都飲牛奶同食supplement....

回覆 Melody_Che 的帖子

已經有注意飲食都做得好好呀! 平日工作會唔會要長期坐? 如果係嘅可以每隔一段時間起身行下,相反如果長期企嘅都要提自己要坐低休息下。 先試下由而家開始每日散步20-30 分鐘,可改善血液循環, 睇下有冇幫助。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

回覆:大家夜晚訓覺時有無小腿抽筋

第一胎時8-9個月先抽筋, 今胎5個令月就抽 好想去按摩

大宅

我依家每晚"箭"高對腳訓又無再成日抽啦

複式洋房

認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆:大家夜晚訓覺時有無小腿抽筋?

有ar. Week 25 now. Trying 浸腳plus 按摩. So far working fine and help me sleep throughout the nite

男爵府

回覆 Melody_Che 的帖子

試過一次...都係听老公幫我按

首頁

尾頁

跳至