爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日第一曰p牌同老公請左一曰假,同老公同我練車由10點至6點。真係好驚,行隧道唔識cut 去auto toll 差D炒車,回旋處唔識點行,仲差D衝紅燈,高速行70俾人砵,上停車埸摌裙腳……我都唔知仲揸唔揸好

大宅

回覆:今日拿p牌,揸車揸到手震

個個一開頭都係咁。 最重要記住 唔好撞到人, 唔好撞到人地架車。

大宅

今日見到老公見到摌左裙腳都黑面,好彩佢冇鬧我。但大霸真係好大架同我唔識偷位睇位。點先可以練好D

大宅

係要渣多啲先得,初頭唔好入啲地獄停車場住,等你渣熟咗掌握咗行車空間感(即車與車及車與地面行車線既距離感),先逐步挑戰啲窄位同S位。得閒落街泊吓錶位當練習。

hi花碰凹少不免,小心啲或當交學費就可以。最緊要唔好撞到人及車及公物。

珍珠宮

畀面勳章

JM加油!

初初揸係好驚好緊張, 而且第一次摸自己架車, 你嘅反應好正常。試下咁:
1) 每次練車1小時, 之後再逐漸加長時間。
2) 先去搵啲少人少車既路, 來來回回揸, 增強自己信心。
3) 熟左架車, 再揸遠少少嘅特定路線(學校/屋企。 公司/屋企)。
4) 試下過tunnel(由西隧開始, 貪佢路闊少車)+公路。 盡量揀假日早上車少嘅時間。
5) 搵師傅補鐘, 執返啲學車時冇學嘅嘢!

大宅

我做左P仔一個月, 開頭揸真係有D驚!
不過多D practice 下應該會有進步.

複式洋房

先係屋企附近熟悉既道路行下,熟悉架車先,可揀夜晚,車少啲

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你咁快就行隧道, 迴旋處真係好勁.

大宅

我都唔知,老公聲控我行。。。今日都行左100公里左右,好累

珍珠宮

畀面勳章

引用:我都唔知,老公聲控我行。。。今日都行左10

原帖由 milesngan 於 15-08-12 發表
我都唔知,老公聲控我行。。。今日都行左100公里左右,好累
我仲有幾日甩P, 好明白你心情!

我係屋企第一個司機, 當初只係搵朋友夜晚dinner後練車, 主要練我家地獄車場出入。

係好驚架! 不過你老公咁樣聲控仲驚! 路面嘅野係自己去判斷同take action, 佢係咁叫你行啲車速快又多車嘅路係冇用, 只會越揸越驚。 但老公通常都驚你整花佢件寶貝!

建議你搵師傅補鐘好過啦!

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 milesngan 於 15-08-12 發表

原帖由 Teresa 於 15-08-12 發表

我係屋企第一個司機, 當初只係搵朋友夜晚dinner後練車, 主要練我家地獄車場 ...
唔覺唔覺又甩p喇,恭喜晒

Teresa    發表於 15-8-13 10:28

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:今日第一曰p牌同老公請左一曰假,同老公同

原帖由 milesngan 於 15-08-12 發表
今日第一曰p牌同老公請左一曰假,同老公同我練車由10點至6點。真係好驚,行隧道唔識cut 去auto toll 差D炒 ...
一步步黎啦,紅隧留最後先練

禁止訪問

複式洋房

慢慢練, 由屋企附近練起, 逐漸行遠 d, 慢慢就會有信心

你第一日可以渣咁遠, 仲過埋隧道, 叻

別墅

練習多D就好了,by the way, 大霸其實算易睇位了。

大宅

畀面勳章

妳老公真係好愛妳.俾個妾任妳舞.證明妳係主.

大宅

我老公預左等我練好手車先大返新架車所以佢任我舞。返而我自己買果架二手車,老公返而叫我唔好揸住。其實我仲有三個鐘金牌路路通未上,唔知係咪自己選路線啦?(我係鴨脷洲學)

水晶宮

Teresa 發表於 15-8-12 22:47

我係屋企第一個司機, 當初只係搵朋友夜晚dinner後練車, 主要練我家地獄車場 ...

支持要獨駕練習.

大宅

裙腳唔關你事啦,如果車身離地低會刮嘅,同技術無關,而係要記得邊度靠左靠右行去避

首頁

尾頁

跳至