跳至

首頁

尾頁

別墅

代朋友問,如果香港人在美國生bb, 費用貴嗎? 要注意事項是什麼?

大宅

嘩...入唔入到境都成問題,之前LA個邊啲非法月子中心警方高調掃晒,生BB始終係大事,叫你朋友諗清諗楚值唔值得搏

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆:在美國生bb

貴,好貴,冇保險淨係生果陣醫院張單都幾萬美金,仲要每次產檢幾百,冇保險醫院唔會收,仲有好多好多規定,都係要錢錢錢,冇人冇物咪信d月子中心會幫你搞得掂,所有犯法途徑一律唔會可以喺bk討論。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

回覆 rose-mag 的帖子

版主,你做版主,簡直實至名歸,勁

大宅

回覆:rose-mag 的帖子

想問下我而家bb5mth 大,先生黎緊有份工at NY ,大概2個月內動身,揸working visa,咁我果邊生,如果公司搞到保險係咪就必定有醫院收我?令外我好怕自己去產檢會同醫生溝通得唔好唔明,因為會好多醫學名詞

家有萬樂

大宅

回覆 kamanc123 的帖子

係好貴, 我一次產檢+驗血(驗6樣嘢左右), 張單US$2XXX當然我有保險一毫子都唔洗比, 但係無的話, 諗諗每月一次產檢, 三四個月驗一次血,
未計生果時, 無廿萬港銀都唔好諗...................

就算有廿萬, 無人無物, 生果時走去ER咩...

好老實我都有諗過叫我弟婦嚟美國生, 但係經過多番考慮, 都係唔好, 錢係其次,
叫個大肚婆有咗幾個月住飛機去美國, 再搵醫生, 又無屋企人照顧, 真係三思..................

所以我都決定由正確途徑申請細佬同佢太太, 我上年一入咗藉, 就立即申請佢地, 雖然要等好耐,
但係話晒都叫合法.

大宅

回覆 mi11126 的帖子

咁你係咩Visa??? 到時都成7個月啦, 個肚都大, 入境會唔會有問題呢???同埋聽講呢度D醫生7個月未必會收, 要問問佢公司保險先好喎...
到時唔收竟麻煩...
你到時上機都好似要醫生證明比airline,
同埋你之前咁多次產檢嘅記錄都要帶埋嚟呀, 有用架.

呢度D醫生其實我估同香港差唔多, 4-5個月前會多D嘢做下,
驗血, Ultrasound, 結構...
每個月都係同你講兩句, 無咩特別醫學名詞...
何況你嚟到都7個月, 攪得保險嚟, 都差唔多生, 所以真係問咗你先生公司個保險先好啦:)

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mi11126 發表於 16-1-5 04:08
想問下我而家bb5mth 大,先生黎緊有份工at NY ,大概2個月內動身,揸working visa,咁我果邊生,如果公司搞到 ...
答咗你,我補充少少,7個月要搭飛機,航空公司有權唔俾你上機,去到過關亦都有權唔俾你入境,你叫先生問清楚個工作VISA有冇包埋依親家人,保險係唔係包埋family呢一部份,如果有都好D,但你嚟到7個月又要去搵醫生搵醫院,唔係個個醫生接生架,仲要未生就搵定兒科醫生,因為BB出世第二日醫生就會嚟檢查。

7個月隨時生得,過到嚟要適應,冇耐生咗又要坐月,到時你先生初初返工,要請假的話真係有D為難,你又冇人照顧,仲要又大又細,NY都要睇邊度,駛唔駛開車,聽講NY日日塞車,downtown又貴,住得遠交通又唔方便。BB出院後第一日就要返醫院檢查,之後一星期兩星期三星期一個月三個月半年一年,真係需要精力去帶,到時會唔會有人幫到你?我驚你嚟到之後要搞住嘅地方,熟習環境,又要準備BB出生會好吃力。

你不如同先生商量計清楚,或者睇下有冇人可以喺NY幫你搵定資料先,起碼唔駛到埗後至搵,時間真係太倉卒。

大宅

引用:回覆 mi11126 的帖子咁你係咩Visa

原帖由 ellie79 於 16-01-06 發表
回覆 mi11126 的帖子

咁你係咩Visa??? 到時都成7個月啦, 個肚都大, 入境會唔會有問題呢???同埋聽講呢度D醫 ...
我知道先生如果有offer,會系working visa,唔係任何綠卡之類,保險方面暫時淨係知公司會供家人四成其餘六成要自付,但幾時activate就未清楚,但我處境較麻煩已大肚中期所以一land頭一,兩個月check up唔知係咪cover 到

另外有以下疑問非常想知:
1)果邊教育制度?先生初步了解類似334,小中學免費
但免費果d政府校質素ok嗎?我地華人小朋友有咩途徑學中文?小朋友最早幾歲可以入學?

2)如果New York,住方面邊d區適合有小朋友又無咁雜?Brooklyn?Manhatan(會好貴?)?先生曾經提new jersy(係咪比較偏遠?)

誠心求問

家有萬樂

大宅

引用:Quote:mi11126 發表於 16-1-5 04:08 想問下

原帖由 rose-mag 於 16-01-06 發表
答咗你,我補充少少,7個月要搭飛機,航空公司有權唔俾你上機,去到過關亦都有權唔俾你入境,你叫先生問清 ...
多謝Rose 你詳細補充,好失用,完全無aware原來會上唔到機或入唔到境,以為全家有公司信有working visa 就通無阻……上機方面其實係咪可以email去airline 了解下?

另外我好concern 果邊讀書制度?又點學中文?
係咪好易請到Nanny 幫手?可靠嗎?
居住應該找邊區適合family,無咁雜或唐人friendly?

誠心求問

家有萬樂

大宅

回覆:mi11126 的帖子

我唔係住NY, 希望其他NY媽咪幫到你啦。

其實好老實,你而家根本唔需要諗到細路讀書咁遠,一步一步嚟,BB都未出世,你諗下入境o唔ok先啦,入到境又再要跟保險,你先生公司比40%, 你地自己比60%, 每個月呢60%, 保一家人,可以好貴下架都,如果公司一active個保險,佢又無得唔保你嘅,但係有無醫生肯接case又另一回事,你又要睇睇個保險咩plan呀,network醫生,co-payment果d喎,即係每次睇醫生要比幾錢,藥又要比幾多,到時你生得住院要自己比幾多%, 呢一大堆嘢,足夠煩好耐,所以我覺得細路讀書果d嘢,遲d先諗啦;)

王國長老

mi11126 發表於 16-1-6 17:48
多謝Rose 你詳細補充,好失用,完全無aware原來會上唔到機或入唔到境,以為全家有公司信有working visa 就 ...
盡早飛,航空公司間間規定都有分別,有D去到32周有D更早,到時你7個月一定會問,要醫生寫信証明OK,為自己為BB都係安全為上,你可以去不同航空公司網頁睇下,應該有資料可以搵到。

如果你先生只係工作VISA,公司唔會幫佢申請綠咭,你就要諗清楚,如果BB出世喺美國讀書,將來先生會唔會返香港,到時BB點涵接香港讀書制度,好老實,美國點都係英語國家,呢度出世小朋友,就算真係第一句學識係中文,之後返學就會變以英文為主,就算屋企講中文,只要返學後,好快英文就會變成日常語言。一般keep中文都係去星期六日嘅中文學校,我住加州,紐約我唔係好清楚,只係聽住紐約朋友同同事講多,睇下有冇住當地會員可以答到你。加州有公校有教中文,但你預咗點都係冇可能同香港比,單靠學校係差好遠,我自己仔女為例,好慚愧,我自己中文叫做幾好,但仔女中文只能係叫做講得到,明大概,寫讀都唔得,本身我唔想逼佢地,所以冇返中文學校,只係靠屋企日常對話同學校每日一兩小時嘅中文教學時間,所做好有限,不過去到高中有第二語言學,到時如果仔女揀中文的話,叫做有少少底。

讀書制度一般冇香港咁大壓力,著重點係獨立性同培養學生自學嘅熱心,我呢邊幼稚園就教環保,教健康飲食,教點做好公民,老師又會帶動學生討論、投票,小朋友好細個已有自己獨立思想同個性,反而我覺得家長喺美國要學嘅比小朋友更多,點樣放手,點樣靈活處理問題,點樣同仔女解釋敏感話題,點樣同仔女建立信任關係,點樣安排親子時間,點樣定位。。。

Nanny呢邊唔易搵,但又唔係話搵唔倒,但我驚你係時間太趕,到時唔知點算。你話New Jersey,係New York隔離果個州,我有好多NY總部工作同事係住NJ,每日誇州返工,單程兩三小時坐火車,如果downtown工作其實都好方便,只係變得每日離家時間好長,我有同事係flexible working hours,一星期返4日,每日10小時,或者有D會一星期返公司三日,再兩日work from home,但當然唔係每個工種都可以咁做,同埋睇下屋企同公司相距幾遠,係唔係化算,因為NY屋價唔平,好多人想有好D居住環境同空間,於是犧牲上落班時間,住遠少少,而且NJ嘅稅率係低過NY,喺NY賺錢NJ生活會嘥番唔少,有會員講過會由NY揸車去NJ買嘢。

王國長老

ellie79 發表於 16-1-6 19:42
我唔係住NY, 希望其他NY媽咪幫到你啦。

其實好老實,你而家根本唔需要諗到細路讀書咁遠,一步一步嚟,BB都 ...
係呀,保險呢part已煩死,我仔女醫生真係普通見一次,張單已經係二百幾,每做一個treatment都係錢,當然有保險唔係收我二百幾,我地成家跟我老公個medical plan,每次Co-pay只要25,但專科好似婦科足科呢D就50一次,ER一次二百,已經係算平,如果跟我自己公司,每年要3000 Deductibles,每張paycheck二百幾,生仔入醫院每次幾百。仲有dental,vision係好金,但又唔可以唔保,咁我成家年年4副眼鏡又真係抵晒。

大宅

我地一家,2015年上半年都係用我老公公司保險,咩都唔洗煩,但係下半年就開始自己生意,要自己買保險,covered california都攪咗個幾兩月,煩屎人,我有個女,有個幾兩個月真空無保險,好無安全感,所以我都建議果個媽咪咪諗到咁遠。。。

題外話,我個女13年12月出世,第日要遲一年先讀書,我真係想喊囉。。。

王國長老

ellie79 發表於 16-1-6 20:15
我地一家,2015年上半年都係用我老公公司保險,咩都唔洗煩,但係下半年就開始自己生意,要自己買保險,cove ...
其實做大B有做大B好,真係成熟好多架,學嘢比較快,我女係細B,不過女仔較男仔成熟,原本我都想駛唔駛hold back一年,但一來校區唔俾,二來preschool老師話我女已經ready,所以就如期入學。我去學校做義工,睇到我仔女兩班嘅同學,真係大B同細B差成條街,年尾出世果班,尤其是係仔,真係比同班BB好多,所以唔駛想太多,總之學習開心就夠啦。

大宅

我都叫自己咪咁緊張架,但係點會唔緊張
不過而家佢岩岩過兩歲,我由佢歲半比佢上下d class, 唱下歌,佢兩歲前都識晒顏色點讀點認(係讀得怪d),1-10同A-Z都成日念口黃咁。。。

大宅

醒目開學勳章

kamanc123 發表於 15-8-15 12:36
代朋友問,如果香港人在美國生bb, 費用貴嗎? 要注意事項是什麼?
我有一個CASE十年前,因那位在街問路,就傾開同我一個婦科醫生,HK黎生,我醫生收1萬美金全包

大宅

醒目開學勳章

mi11126 發表於 16-1-5 20:08
想問下我而家bb5mth 大,先生黎緊有份工at NY ,大概2個月內動身,揸working visa,咁我果邊生,如果公司搞到 ...
有INSURANCE時,要搵埋醫生,跟醫生去邊間醫院,

大宅

醒目開學勳章

mi11126 發表於 16-1-7 09:37
我知道先生如果有offer,會系working visa,唔係任何綠卡之類,保險方面暫時淨係知公司會供家人四成其餘六成 ...
1. Pre-K 至12年級 FREE質素有好好吾好,中文學校,華人區一定有,最早4歲入學

2. 個個區都有好有吾好,你SEARCH下有咩藍帶區,學校一定好。
吾個你BUDGET,for example, one bedroom in chinatown ( 3000 usd)

大宅

醒目開學勳章

ellie79 發表於 16-1-7 12:15
我地一家,2015年上半年都係用我老公公司保險,咩都唔洗煩,但係下半年就開始自己生意,要自己買保險,cove ...
fiscal year for school is Jan - Dec, so you daughter should be the youngest one in class

首頁

尾頁

跳至