少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

女女已經14個月啦 好擔心
我買過唔少玩具比女女 係女女身邊教距玩
但距學唔講 渣住啲玩具望又唔玩
學講爸爸媽媽學左好耐 但只係肯講bb話
有時會唱下啲冇人聽得明既歌 兩三句又完左
單手拖住行就行到幾步 比我女細既都已經識跑
每次我教距 距都望其他地方 唔想聽我講野咁
嗌距個名又要嗌幾次先應 有時都唔知距係唔係真係知道我嗌距個名

大宅

回覆:jolin1112 的帖子

打去健康院問姑娘

複式洋房

不用擔心,每個孩子發展快慢不同,有些快,有些慢,但基本上對孩子提供一些訓練是有助發展的,例如把BB成日関在BB床,學行方面當然會慢D,如經常帶BB去散步或到公園走動对學行當然好D,之於說語言方面可多和BB玩遊戲和講故事,都对說話有邦助,重点是激發佢有說話的須要。玩具則可試下帶佢去揀再觀察下佢对何類形有興趣。和孩子說話時孩子東張西望無勿反應是正常的,這要看你和BB関係如何,関係好的話,互動當然好D!

大宅

引用:女女已經14個月啦 好擔心 我買過唔少玩具比

原帖由 jolin1112 於 15-08-15 發表
耳朵聽力正常嗎?

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:14個月b女 唔識講唔識玩

其實1歲多d。都仲好細個。首先自己唔好太緊張。妳看似容易既事情。bb未發展到那個階段係未做到架。慢慢黎。放鬆d

大宅

唔好怪我講得直接,14個月咁既情況真係要問下醫生,睇下有無需要做下評估。因為我個女係有讀寫障礙,係佢做訓練果間中心識左唔少發展遲緩既小朋友,你個女既情況有啲似,但真係要醫生先可以判斷到。如果唔好彩真係有遲緩,愈細個俾適當既訓練,追返正常小朋友既機會愈大,所以自己覺得唔妥就盡快搵專業人士評估下。

男爵府

請問可以在那裏評估?

大宅

我仔14m,都係唔識講唔識玩,其實係咪媽媽你太大期望,我朋友啲仔女,1歲識行識講野,我仔咩都唔識,明明大佢2個月咋,識多好多野!
不過我發現我仔行唔叻講唔識,但係佢叻係第2度佢中意食,佢為左食識自己開星星餅個蓋,識自己開水壺,自己吉維他奶個洞
而加開始自己食飯,有d動作可能2歲bb都未識!
小朋友遲早識行識講野識abc,你急於教佢都無用,不如投其所好 發掘 佢更多!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

jolin1112 發表於 15-8-15 15:21

你可以睇返健康院本書. 每個CHAPTER最後果兩頁可時唔識做D乜, 先叫有問題.

你多D帶佢出街, 俾佢自由發揮. 多D讀故事書.

有好多BB慢熱, 學左都唔做, 但到左2YR-2.5YR, 就突然乜都識.

大宅

姑娘話如果有擔心,可以打去健康院問,甚至問下家庭醫生都可以有多啲專業意見,唔好估,萬一需要,就會遲咗幫助小朋友

子爵府

回覆:jolin1112 的帖子

14個月講bb話好正常,健康院評估係18個月講到10個詞語,14個月講到2個已經好好。識聽指令,例如叫佢俾野爸爸/媽媽,行去睡房,去掉垃圾之類,即是理解能力沒有問題。

玩具方面,一歲左右的小朋友除了波和有聲的玩具、樂器、日常生活見到的用品外,其他玩具多數唔識/唔鍾意玩,但對日用品就好有興趣。好多都鍾意在紙巾盒拉紙巾(可以放紗巾代替)、把積木/糖果由一個碟放到另一個碟、疊紙盒/膠盒,都好好玩。

觀察型小朋友,仲會扮大人掃地、玩煮飯仔、扮晾衫,大人做咩佢都扮。

首頁

尾頁

跳至