親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

comeonchu 發表於 17-3-31 21:17
Oyster Card 每日有CAP. , 只要搭夠大約2程半就已達標, 之後再搭即已免費.

我會買family and friend railcard
因坐火車由kings cross 去 edinburg平好多

咁以上呢張卡又可否當travel card??

吾太明

子爵府

jcctiu 發表於 17-3-28 05:18
去HARRY POTTER STUDIO要晨早上網BOOK定TOUR,我舊年早兩個幾月都BOOK不到,我見現在7月很多朝早的TOUR已比人 ...
有冇話邊日去少D人??

星期三???

大宅

232 發表於 17-4-1 08:09
我會買family and friend railcard
因坐火車由kings cross 去 edinburg平好多
以我所知, family and friend railcard其實係優惠咭用來買火車飛有優惠. 仲有其他景點平D, 如搭EMIRATES CABLE CAR in London.但你講的TRAVEL CARD 是在LONDON 用, 係不同的.
Family and friend railcard 我都買咗.
但去LONDON 我也要買OYSTER CARD.

子爵府

comeonchu 發表於 17-4-1 13:41
以我所知, family and friend railcard其實係優惠咭用來買火車飛有優惠. 仲有其他景點平D, 如搭EMIRATES CA ...

thx

可family and friends railcard
用2 for 1 d 野??

我係2 for 1官網搵吾到
但我見呢張railcard右上角都有果個火車logo

琥珀宮

畀面勳章

快樂鳥 發表於 17-3-31 22:41
回覆 Betty媽咪 的帖子

我都係5月出發、倫敦留5日、只會買oyster card

5月幾時出發?有行程未?

琥珀宮

畀面勳章

jcctiu 發表於 16-12-31 06:19
去LONDON OYSTER CARD基本上是必須品,可以講是唔買唔得.DAY PASS(TRAVEL CARD)只有買7 DAYS才有機會平過用O ...

請問如果冇買 travel card. 係咪要當日搭火車先可以有 2 for 1 優惠?

子爵府

kamankit 發表於 15-8-29 10:12
回覆 小肥肥七號 的帖子

你一定要plan 好哂行程先知道,
travel card 7 day pass 你去到先買???

呢張可以用 + 2 FOR 1 ???

想用到 2 FOR 1果PROMO,
但吾係太明,

是吾一定要張 TRAVEL CARD 有效日子, 先可以用埋 2 FOR 1???

有咩方式容易D + 2 FOR 1 一齊用??

THANKS A lOT!!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

littlesister 發表於 17-4-1 17:27
5月幾時出發?有行程未?

20/5 出發,絕大部份都係熱門景點 !

伯爵府

232 發表於 17-4-1 08:54
有冇話邊日去少D人??

星期三???
邊日去都無所謂,因為冇得walk in,只可以book tour,即每日入場人數都有限制。

伯爵府

littlesister 發表於 17-4-1 17:28
請問如果冇買 travel card. 係咪要當日搭火車先可以有 2 for 1 優惠?
原則上是要有當日的火車票。

琥珀宮

畀面勳章

jcctiu 發表於 17-4-1 21:06
原則上是要有當日的火車票。

如果我冇火車票,係咪要買 1 day travel card 先用到 2 for 1? 我想去 London Eye and river cruise
仲有其他方法嗎?見以前有人教火車站有表格填左就得,唔知仲得唔得呢?

琥珀宮

畀面勳章

快樂鳥 發表於 17-4-1 19:03
20/5 出發,絕大部份都係熱門景點 !

你去5日?都好多時間啦 得得3日咋 仲訂左一日去 Oxford + outlet, 只可以去精選景點

大宅

我12/5 出發喇,酒店行程仲未plan(emoji)仲有個15m 仔仔一齊去,真係高難度挑戰!

伯爵府

littlesister 發表於 17-4-1 23:35
如果我冇火車票,係咪要買 1 day travel card 先用到 2 for 1? 我想去 London Eye and river cruise:think ...

1 day travel card的净成本(cost - oyster card cap cost)要成6磅,太貴了,買張最平的火車票已经可以了。盡量安排所有2 for 1優惠在同一日用。
網上見過有人用好多不同的散手方法都成功,但是否次次都得呢?其實都好視乎職員check 得緊唔緊,所以自己衡量博唔博啦。我就平平地買張火車票算了。

London eye 超多人坐,就算fast track 都好多人,你用2 for 1我建議你一開門就去。

琥珀宮

畀面勳章

jcctiu 發表於 17-4-2 22:52
1 day travel card的净成本(cost - oyster card cap cost)要成6磅,太貴了,買張最平的火車票已经可以了 ...

最平火車票應該點買?我見有網友講過買 Victoria to Waterloo 係咪得?我可以預早一日買定嗎?因為我見一天去 Oxford
Thanks a lot

男爵府

鴨記買1G, 50蚊一張,一樣係3

男爵府

National rail.co.uk

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆 littlesister 的帖子

妳幾多號出發?

琥珀宮

畀面勳章

快樂鳥 發表於 17-4-3 17:14
回覆 littlesister 的帖子

妳幾多號出發?

19/5

琥珀宮

畀面勳章

Wanyia 發表於 17-4-3 00:57
鴨記買1G, 50蚊一張,一樣係3