想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

今次係我第二次做iui, 第一次係一年前, 因為工作關係, 所以中途停了下來, 但這一年間, 身邊的同事同friend都相繼有左, 心情梗係有d唔開心.

成日都問自己點解要一個bb都咁難, 成日諗埋一邊, 過時過節都想避開哂d人, 因為當佢地問到幾時有bb時, 都唔知可以點答好!!!!

近尼兩個月來, 工作都穩定了, 所以下了決心, 再做iui, 黎梗預計4/7做iui, 但要等明天見一見醫生, 再照下睇下d卵生長成點, 醫生話我對d藥比較敏感, 所以做iui之前都冇需再打破卵針同食藥, 希望可以等d卵自己大, 如果明天見左醫生, 一齊順利, 就好大機會在4/7做iui, 心情好緊張,都唔會抱太大期望, 但如果今天仍然都係失敗, 我都唔知點算好!! 係咪應該唔好放棄, 繼續做多次iui呢??

唔知尼度有冇人係做iui成功過, 可否分享一下???

複式洋房

加油!加油!如果我在試多幾個月都係無bb,我都打算iui~~~祝你成功!

大宅

CWS_10,

請問你點check到對d藥比較敏感﹖你上次食過呀﹖咁今次無需打破卵針同食藥,食藥係指食排卵還是食咩藥,因我遲些都想做IUI,希望知多些資料,你是那位醫生幫你做呀﹖收費如何﹖唔該﹗

複式洋房

原文章由 CWS_10 於 08-7-1 15:36 發表
今次係我第二次做iui, 第一次係一年前, 因為工作關係, 所以中途停了下來, 但這一年間, 身邊的同事同friend都相繼有左, 心情梗係有d唔開心.

成日都問自己點解要一個bb都咁難, 成日諗埋一邊, 過時過節都想避開哂d人 ...

Hi CWS_10,

俾心機, 努力!

我都等緊日子去驗!

Good Luck!!!

Cheers,

張太太字

大宅

原文章由 華太太 於 08-7-1 17:36 發表
CWS_10,

請問你點check到對d藥比較敏感﹖你上次食過呀﹖咁今次無需打破卵針同食藥,食藥係指食排卵還是食咩藥,因我遲些都想做IUI,希望知多些資料,你是那位醫生幫你做呀﹖收費如何﹖唔該﹗ ...

做iui個過程通常係m到左第二日or第三日見醫生, 醫生就會按你嘅情況開d排卵藥, 跟住就要打排卵針, 完成哂, 醫生會同你再照有幾多粒卵成熟左同埋度埋個size, 跟住就要食藥同打破卵針, 最後就係做IUI

我第一次醫生開左每日食兩粒排卵藥, 連續食五日, 再打兩支針, 跟住醫生就照下我d卵, 結果有四粒已經成熟哂, 另外就有好多細細粒, 醫生話我對d藥反應好敏感, 問我考唔考慮做iui, 因為如果成功, 好大機會會兩甩胎或以上, 最後我都答應做, 醫生連除就叫我打破卵針同食藥, 第二日就安排做iui, 但結果係失敗左

到左今次, 醫生就減輕一半藥, 只係每日食一粒排卵藥, 連續食五日, 跟住打左兩支排卵針, 到左前日見醫生, 醫生照到有四粒卵子開始成熟, 另外都有八粒細, 醫生話今次唔洗食藥同打破卵針, 因為唔想再谷大d卵, 想d卵在尼幾日自然生長, 希望d細細粒嘅卵唔好咁快大住, 所以聽日再去見醫生, 如果一齊在預期中, 就會4/7就iui

我在仁安醫院做, 係搵周敏姬醫生, 因為上次係第一次做, 所有見醫生都幾密, 同埋d藥同針都多, 成個療程都成$8000, 但今次見醫生少左, 再加上d藥少左一打針又少左, 所以應該~$6000,
專科費: $750
儀器費用: $230
再加埋d藥費: 唔同藥有唔同費用, 每個人唔同

伯爵府

牛年勳章

CWS-10 加油呀! Relax 唔好想太多.

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

CWS_10
唔好放棄呀! 我身邊好多姊妹, 都係做IUI成功架!
有一次攪掂, 有第二次, 都有第4次...
仲有D係做TREATMENT期間, OR自然流產後, 即刻再自然成功咗, 所以只要唔放棄, 一定可以做到媽媽架!

原文章由 CWS_10 於 08-7-1 15:36 發表

成日都問自己點解要一個bb都咁難, 成日諗埋一邊, 過時過節都想避開哂d人 ...

複式洋房

Dear 高齡,

您好呀, 見到您既回覆, 真開心.您係唔係話, 真係有人做第二次iui成功既實例呀. 我就係因為做左第一次, 失敗左, 依加無勇氣做第二次, 唔想心理同生理做成壓力, 因為有朋友話我聽, 如果第一次唔得, 做第二次都無用, 所以真係好想知道, 有無人做第二次成功既實例架.
希望我地呢度既姊妹, 都好快做到媽媽, 嚟呢度報喜啦.
祝您一切順利.

原文章由 高齡產婦 於 08-7-2 10:09 發表
CWS_10
仲有D係做TREATMENT期間, OR自然流產後, 即刻再自然成功咗, 所以只要唔放棄, 一定可以做到媽媽架!

...

大宅

原文章由 高齡產婦 於 08-7-2 10:09 發表
CWS_10

...

真係好大壓力傢, 今次都唔敢抱太大期望

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

係呀, 有個好姐妹, 第二次成功架, 依家bb在肚內6個月大喇...

其實好多醫生都係話, 第一二次成功機會最高, 但都要睇好多因素架!

我自己其實第二次iui都成功過, 只係個胎發育有問題, 所以我先會再做第3&4次, 不過都唔成功, 最後醫生suggest我做ivf, 但在本來想休息兩個月期間, 自然成功咗呀. 所以只要唔好放棄, 盡力而為, 一定可以有喱一日架!

大家加油呀!

原文章由 cckpri 於 08-7-2 11:18 發表
Dear 高齡,

您好呀, 見到您既回覆, 真開心.您係唔係話, 真係有人做第二次iui成功既實例呀. 我就係因為做左第一次, 失敗左, 依加無勇氣做第二次, 唔想心理同生理做成壓力, 因為有朋友話我聽, 如果第一次唔得, 做第二 ...

[ 本文章最後由 高齡產婦 於 08-7-2 13:55 編輯 ]

大宅

今日見左醫生, book左星期五9:30做iui

大宅

原文章由 CWS_10 於 08-7-2 22:30 發表

加油呀....支持你架...
試下放鬆心情....可能會好d....

禁止發言

禁止發言

男爵府

原文章由 CWS_10 於 08-7-2 22:30 發表

==>CWS_10
妳要加油呀,我地會等妳好消息。 妳會唔會做埋超排卵呀?

大宅

我原本都約咗星期五做第2次IUI, 但因為得1粒卵啱SIZE, 機會好細, 所以決定唔做住, 今次自己試, 我地一齊加油呀!

祝CWS-10成功

大宅

原文章由 wohwoh 於 08-7-3 11:19 發表

==>CWS_10

咩叫超排卵呀?? 醫生冇講過尼樣野

大宅

==>CWS_10

大宅

==>CWS_10

大宅

==>CWS_10

咩叫超排卵呀??未聽過??

首頁

尾頁

跳至