論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想問吓如果工人跟奶奶住及照顧佢,但經濟証明人是我老公,如將來工人有甚麼事如要去人民入境,上court,哪人要負責?thx
因為所有事包括請工人及以後工人怎樣照顧奶奶都係我姑9 做,我老公一無所知,而個姑9及其他兄妹又冇税單,所以我老公就要簽纸。
我因此事和c6 吵架,因為我c6 就覺得我太計較,我知道有某個儲蓄都可以請工人,唔一定要有税單
我以前請過工人,自己選自己用都有好多煩事,甚至要上庭,所以我唔想用c6 名。

子爵府

無拖無欠點會上庭?

子爵府

自己阿媽,有錢出錢有力出力。邊計較得咁多。

男爵府

回覆:tuenmunoasia 的帖子

個工人話我地炒佢時將佢個袋throw away,又話我地冇比人工佢。其實我係佢來到我家第一天見佢個袋又dirty 又破,我地叫佢throw away ,而佢要走時買一個新的比佢,而佢又話好。到我炒佢時我地真去買一個新喼比佢。至於人工,我地根據法例出比佢,只不過頭幾個月扣埋佢地要還錢比agent 可能得番幾佰元。
這是十多年前,所以同現在一開始由僱主負責commission fee 不同

男爵府

引用:自己阿媽,有錢出錢有力出力。邊計較得咁多

原帖由 TiffChan 於 15-08-16 發表
自己阿媽,有錢出錢有力出力。邊計較得咁多。
可能我對c6 的兄姊妹無好感,佢地一有事就call 我c6 ,個妹對我c6 唔專重,呼呼喝喝。姊姊就6,7 年前問我地借了10萬,到現在都冇還,但每次出來都身光頸靓,每次名牌袋,又show off. 一直只有我c6 比家用99,個姑9 最初由$1500 比99 ,無幾耐又話比唔出。但自己又有錢買包包,個老公又係GM.
我生氣並不是要比錢99 ,養父母應該的,但為何不公平,其他兄弟姊妹又不是冇能力。我c6 只是打工仔,不是生意有錢人

子爵府

我明白你。家家有本難念的經。可能你鄧老公唔抵。首先如果你老公覺得唔係問題,你反對,只會造成意見分歧。變成係你兩公婆嘅問題。何必呢。至於其他人,做老公係GM。唔代表幫老婆養外母。其他仔女無心。唯有有心果個犧牲小小。

男爵府

回覆:請工人僱主vs 經濟证明人

絕對明白你感受,我99有6個仔女,但多數費用也是由我呢邊出,因為仔來說他是最大,但對上仲有3個家姐,對下有2個細佬,老實說有時我也會有點不悅,因為差不多所有費用都是問我地先,有時候覺得壓力好大。甚至乎我細姑奶個女讀大學都問我C6借,但是我仍然會支持我C6能力可以便幫,但千萬要量力而為,因為我知道C6是一個肯為家人付出的人,如果我是阻止佢,佢只會覺得我自私自利之餘,也沒有愛屋及烏,還要背著我對他家人不好的名!說老實話,有能力才可以幫忙,如果冇能力我想幫也只是空談。所以你只是申請工人姐姐服侍老人家,我個人覺得冇問題 冇謂為這些跟自己幸福過唔去

男爵府

引用:絕對明白你感受,我99有6個仔女,但多數費

原帖由 Umi 於 15-08-17 發表
絕對明白你感受,我99有6個仔女,但多數費用也是由我呢邊出,因為仔來說他是最大,但對上仲有3個家姐,對下 ...
Jm ,你好叻呀!

男爵府

引用:Quote:原帖由+Umi+於+15-08-17+發表絕對明

原帖由 JVC2002 於 15-08-17 發表
Jm ,你好叻呀!
唔好客氣!

首頁

尾頁

跳至