在職全職

跳至

首頁
23456...13

尾頁

別墅

Re: 港島東的mami !!!

小寶:
啟思好唔好呀??
你有冇問下今年的高班派咩學校?
你想囝囝讀邊間小學??

kilam
2.5yrs可以插班?唔係要足2.8yrs咩??
我都煩緊個仔讀幼稚園...

xanthe
恭喜你個女考到基灣喎...
想問吓你聖道明好唔好,你個女D同學大多數派咩小學??
你有冇諗同個你報咩幼稚園??讀唔讀返冢姐lee間??

男爵府

好媽媽勳章

各位媽咪,

我叫小搗蛋呀,請多多指教啦!!!

我有女過多幾日就20mths,正在同佢留意o下有乜好既幼稚園,我想問有冇人知係灣仔區邊間幼稚園好呢???
thank you!!!
"彤豬b"愛"彤豬媽" "彤豬爸"愛"彤豬媽" :-) :-) :pint: :pint: :-)[img align=left]C:\Documents and Settings\User\My Documents\My Pictures\carton[/img]

子爵府

醒目開學勳章

loyilam 寫道:
xanthe
恭喜你個女考到基灣喎...
想問吓你聖道明好唔好,你個女D同學大多數派咩小學??
你有冇諗同個你報咩幼稚園??讀唔讀返冢姐lee間??

loyilam,
Thanks。我個囡最終都鍾意讀基灣(西灣河)!聖道明係這區(net 15 & 16)都算唔差,d同學仔都好有禮貌,老師都唔錯。我個囡d同學仔都派得唔差,eg. St. Paul,港大同學會,基灣,救世軍韋理夫人,聖米加勒,嘉諾撒.....不過我覺得唔好信這些因為都係靠運氣抽籤的。不過我後補四間學校,有3間都肯收我個囡,我覺得就唔差囉,at least有小學認同!唔收我個囡個間基灣(愛碟灣)唔收我個囡因為我個囡冇音樂底!我個囝基本上都會讀番聖道明,因為我覺得佢哋的程度比較深少少,上小學容易適應!

大宅

好媽媽勳章

loyilam

我仔仔k2下學期才轉去啟思,讀得都幾好.
高班的同學仔,我見有港大同學會,基灣較多.
如果你想小朋友讀得開心,啟思是不錯的選擇.

小寶

大宅

好媽媽勳章

Xanthe

你囡囡都好叻,咁多學校都收,最後決定入基灣(西灣河).
遲d 開左學,可否再分享下基灣的情湄況.
小寶

子爵府

醒目開學勳章

小寶 寫道:
Xanthe

你囡囡都好叻,咁多學校都收,最後決定入基灣(西灣河).
遲d 開左學,可否再分享下基灣的情湄況.

小寶,
其實唔係我個囡叻,佢係好慢熱同怕羞的人,但係每次將會去interview個時,我都會通知學校,等班主任留意下!

大宅

好媽媽勳章

Xanthe
可否講下學校的面試形式?
小寶

子爵府

醒目開學勳章

小寶 寫道:
Xanthe
可否講下學校的面試形式?

小寶:

1. 救世軍韋理夫人:
第一次Interview : 小朋友係禮堂2個鐘,先生會比d紙佢哋,佢哋可以畫畫,油顏色,摺紙等,跟住冇幾耐先生會一個一個叫名問問題,你叫嘜名?你幾多歲?屋企有咩人?平時做d嘜?鍾意睇什麼電視節目?如果你手上有粒糖,你會比邊個食?Why?

第二次Interview : 比張白紙比小朋友畫畫,然後問問題,問佢點解要畫這些畫,問佢畢業左味?有冇唱畢業歌又叫小朋友唱歌。

ps.佢主要睇小朋友係冇家長陪同下會唔會好曳/坐唔定!

2. 北官:
小朋友同家長分開見。問小朋友d問題都差唔多,問家長就係家委會問,你有冇同小朋友一齊睇圖畫的習慣,有的話一星期幾多次。又問你覺得家校合作又什麼好處?....

3. 基灣(西灣河):
見校長,一入校長室就叫小朋友寫佢個名,又問佢係學校有什麼特出的表現,鍾唔鍾意這間學校,這間學校叫什麼名字?.....

4. 基灣(愛碟灣):
家長係禮堂睇video然後答問題,問你點解揀這間學校,對這間學校有什麼期望?小朋友就會1 group面試,考中英數,數就考寫1-20,中文同英文就考先生講故仔然後問問題!

大宅

好媽媽勳章

Xanthe

很多謝你的分享,希望你囡囡在基灣開開心心啦
小寶

子爵府

醒目開學勳章

Edison媽咪,
今早我帮你問過讀明慧的家長,佢哋都話間幼稚園都ok,幾多功課,派位都唔差,差不多有80%派入循道。不過佢哋話如果可以的話最好揀英文的課程instead of 中文!

等待驗證會員

Xanthe,

係呀!我仲係明慧同衛理之間,你講個英文的課程,是只國際班?我去問過,佢話國際班大部份時間,講英文.學費就貴D .

另請問循道小學,係好唔好呀?

等待驗證會員

loyilam,

2.8歲係返K1,囡囡係會插班入nursery,即2歲就可以返個D.

子爵府

醒目開學勳章

kilam 寫道:
Xanthe,

係呀!我仲係明慧同衛理之間,你講個英文的課程,是只國際班?我去問過,佢話國際班大部份時間,講英文.學費就貴D .

另請問循道小學,係好唔好呀?

kilam,

係呀!循道小學都ok喎。

大宅

Hi!各位好! 我都係東區媽咪,住o係柴灣新翠花園. 不過今年年尾租約期就滿喇!依家仲搵緊地方,心大心細,唔知邊區好,不過一定會o係番柴灣至北角.

我個女依家14個月大,返緊上康o個間Victoria Playgroup!所以有少少想搬去康怡,但我老公又話康怡全部都係"鑽石型"唔實用,而且租金都唔平,老實講,我依家屋企671尺,三房,好實用,都係租$6,700全包,如果康怡一定唔止呢個價.

各位住東區o既媽咪有冇好推介呢? 例如西灣河,鰂魚涌...等等?
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

大宅

Xanthe,
我而家都仲諗緊,真係好鬼煩!我想問下要選幾多間俾亞仔報名比較穩陣呢?我已經選左8間會唔會太多呀?

kilam,
咁你決定左選邊間明慧定衛理呀?

tuenyima,
如果係住柴灣,不如選明我啦!明我真係幾好架!如果係住康怡一定唔止$6700全包啦!其實"聖道明"都好好架,係杏花(cheu),如果你想係北角都有好多選擇架!

子爵府

醒目開學勳章

Edison媽咪 寫道:
Xanthe,
我而家都仲諗緊,真係好鬼煩!我想問下要選幾多間俾亞仔報名比較穩陣呢?我已經選左8間會唔會太多呀?

等待驗證會員

Edison媽咪,

下,報8間呀? 我諗唔需要,我兩個教幼稚園朋友講既,佢話5都好夠.但我都只係打算報明慧同衛理兩間咋!

大宅

報8間o甘多???? 而家幼稚園唔係收生不足咩!??! 幼稚園唔係多數都收咩!?!? 不過名校就另計.....

報o左邊 8間呀??? o甘到時交留位費好決定讀邊間啦, 如果唔係, 交留位費都幾和味!!!!

小寶, 你仔仔轉了校?? 之前聽你係在北角讀的? 而家係咪杏花村啟思?? 你小學諗住報邊間呀??

我都好苦惱呀!
Hei-Hei

子爵府

醒目開學勳章

Hei-Hei & 小寶:
Take it easy!!

大宅

好媽媽勳章

Hei-Hei

係呀,我仔仔轉左去杏花村啟思.
小學....唉!我都未有頭緒呀,佢又好動活躍,較嚴既學校又怕,所以都好煩惱,你呢...有乜心水呀?
小寶

首頁
23456...13

尾頁

跳至