自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:ac917+發表於+15-8-18+13:32+我地joi

原帖由 是是但但 於 15-08-18 發表
TKS!
你小朋友可以玩下夏威夷小結他(ukulele)近年好hit

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我仔初學時用魚絲木結他, 4份3大的. 其實彈果隻手唔痛, 係按CHORD果D手指會痛D, 我仔而家轉左玩電結, 你住邊區?

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

eeb 發表於 15-8-18 14:57
可以自己換魚絲絃線。
木結他幾百蚊都買到,初學唔洗追求好靚,學一排有興趣先再換。
我問過阿SIR, 魚絲同鋼絲個音箱大細唔同, 所以唔建議本來係魚絲換鋼絲喎....

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:eeb 發表於 15-8-18 14:57 可以自己

原帖由 廷廷媽 於 15-08-18 發表
我問過阿SIR, 魚絲同鋼絲個音箱大細唔同, 所以唔建議本來係魚絲換鋼絲喎.... ...
我廿幾年前學,當時無分得咁仔細,我同一支結他,兩樣同mix都有試過

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

水晶宮

eeb 發表於 15-8-18 19:38
我廿幾年前學,當時無分得咁仔細,我同一支結他,兩樣同mix都有試過

...
阿SIR玩開電結他, 佢好奄尖架, D結他線兩三個月就要換一次, 佢話係條不歸路喎

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

晴B媽 發表於 15-8-18 16:40

係呀? 但係咪出面都有老師教架?
真係唔識, 我對樂器真係0知識。
幾多歲學又冇CONCEPT.... 又怕帶了佢去學(買埋樂器), 驚佢學來學唔學。
Childhood is journey, not a race.

水晶宮

引用:Quote:eeb 發表於 15-8-18 19:38 我廿幾年

原帖由 廷廷媽 於 15-08-19 發表
阿SIR玩開電結他, 佢好奄尖架, D結他線兩三個月就要換一次, 佢話係條不歸路喎 ...
玩開電結他,可能鍾情鋼線聲。

我有fd玩電木結他,嗰三條都仲係用尼龍絲,典型追求民歌feel, 但又要用電子嘢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 alfreday 於 15-08-18 發表左

原帖由 ac917 於 15-08-18 發表
十分感謝你回覆!我地join個小組,但要自備結他,考慮買個最平俾佢學,怕佢冇恆心!請問按chord d手指會不 ...
新結他其實都唔係好貴,不過搵到合適的二手,就更加好

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 是是但但 於 15-08-18 發表TK

原帖由 晴B媽 於 15-08-18 發表
好似唔同技巧,不過我都係鍾意木結他d聲。

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:晴B媽+發表於+15-8-18+16:40+你小朋

原帖由 是是但但 於 15-08-19 發表
係呀? 但係咪出面都有老師教架?
真係唔識, 我對樂器真係0知識。
幾多歲學又冇CONCEPT.... 又怕帶 ...
3歳可以學,你網上search 「ukulele」,香港有間專門店。工聯會都有ukelele學,但我冇留意收生幾歲。

以下youtube個小朋友玩得好叻又好可愛:

http://youtu.be/SmSl49bTI1A

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

晴B媽 發表於 15-8-19 10:13
3歳可以學,你網上search 「ukulele」,香港有間專門店。工聯會都有ukelele學,但我冇留意收生幾歲。

以下 ...

THANKS!!!
Childhood is journey, not a race.

子爵府

+5熱血勳章

eeb 發表於 15-8-18 11:54
唔留指甲,用pick都得㗎.
我個小朋友唔見咗個pick,邊度可以買?

水晶宮

引用:Quote:eeb 發表於 15-8-18 11:54 唔留指甲

原帖由 ry 於 15-09-18 發表
我個小朋友唔見咗個pick,邊度可以買?
一般琴行都有,柏斯d款好多㗎,而且唔貴。

水晶宮

PICK十蚊8蚊有一個, 有軟硬唔同, 阿仔有幾個PICK, D PICK好易唔見, 所以買定幾個....

男爵府

回覆:alfreday 的帖子

男爵府

回覆:andywmama 的帖子

請問如果個別道師學古典結他 ,
應該每堂大約上約耐好?

因為個別比較貴,每堂30分鐘夠嗎?

大宅

回覆:請問有小朋友學結他的姊妹

請問上門學結他,咩價錢?

首頁

尾頁

跳至