自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

小朋友無啦啦係街俾人影相,大家會點?

今日我同我小朋友搭地鐵,我站門邊,小朋友站在側位對住位置 (因為多人)。o個時我睇緊書,突然小朋友指住坐在對正面的阿伯同我講:媽咪佢影我相呀。我望下,個阿伯拎住部單反,preview screen 果然有我小朋友的大頭樣,我即刻問(有d 惡惡地) 問佢做咩無啦啦影我小朋友相?佢否認話無,仲俾個screen 我睇,那時個screen 已俾佢轉左。見佢唔認,我就無奈算數唔理佢落車。

其實事後想返都可能唔係咁大件事,但佢不問自影,真係覺得無禮貌!同埋其實俾陌生人影左小朋友相有無safety 問題?

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

男爵府

回覆:小朋友無啦啦係街俾人影相

出得街冇辦法
可能你小朋友夠可愛呢

大宅

在地鐵入面唔可以影相的
之前無聊問過法律朋友,他話除非你申請禁制令,or對方影的角度不道德,否則你無權唔比人影你相的(有錯請指正)

子爵府

都唔係真係死硬覺得唔影得,不過擔心唔知有無safety 問題,同埋佢問都唔問咁影...令人感覺不良!

子爵府

直覺上覺得伯伯係鐘意影相先影你小朋友,應該唔似變態佬。

男爵府

我好憎d人無啦啦影我小朋友相,尤其是dB6 試過我係sogo買包,c6係門口揹著阿B向出嘅,幾個B6大嬸走埋黎同阿B影相,我一買完,仲見到其中一個錫咗阿B塊面,勁嬲呀!仲有去親廸廸尼,d人唔影自己小朋友架,反而借位偷影我阿B

男爵府

我都試過,飲茶, 個伯伯影相,我根本唔知,係阿B 話我聽有伯伯影佢.... 我望望,他笑笑口話係興趣,覺得個bb 好靚先影,仲俾部機我睇D相。。。。 算啦, 如果鬧人,又好似少氣D,最後算數。

子爵府

有次喺新城市,有個女仔影我個囝喊,初初有啲唔鍾意㗎,39547,點知你係咪變態婆呀,後尾佢比卡片我,自我介紹係攝影師嚟,之後仲sent返張相比我,好鬼靚

我問佢,你做咩呀?嗰陣,我先知佢部係菲林機,老公仲話嗰部機要好幾萬蚊㗎

wcpcelia    發表於 15-8-19 11:59
我愛我個囝,愛到變做鬼..

男爵府

引用:小朋友無啦啦係街俾人影相,大家會點?今日

原帖由 jeanne1120 於 15-08-18 發表

今日我同我小朋友搭地鐵,我站門邊,小朋友站在側位對住位置 (因為 ...
你諗得太負面啦

我覺得除非佢偷影唔見光既部位,否則都唔覺有太大問題。

水晶宮

可能你小朋友太可愛呢

珍珠宮

無言

社會風氣變左 ,人人自保居首 !

都係多得班唔知相機係點用嘅人

萬物皆空,因果不空

子爵府

引用:小朋友無啦啦係街俾人影相,大家會點?今日

原帖由 jeanne1120 於 15-08-18 發表

今日我同我小朋友搭地鐵,我站門邊,小朋友站在側位對住位置 (因為 ...
如果對方正正常常,我冇乜所謂,不過佢大方D承認可能好D。我去旅行都會到處影相,動物小朋友都會影,又未比人鬧過喎。

子爵府

至於safety問題,而家D人成日post 小朋友相去FB又吾見驚

伯爵府

引用:在地鐵入面唔可以影相的之前無聊問過法律朋

原帖由 mamahahaha 於 15-08-18 發表
在地鐵入面唔可以影相的
之前無聊問過法律朋友,他話除非你申請禁制令,or對方影的角度不道德,否則你無權 ...
因為香港冇肖像權?

大宅

樂癲肥熊餅 發表於 15-8-19 05:28
因為香港冇肖像權?

詳情唔知, 只係知你要申請左先可以唔比人影你相, OR 佢影裙底個D 先係犯法, 不過在MTR 入面應該唔可以影相的 .....

首頁

尾頁

跳至