在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小女2歲 因為請唔到好工人同唔敢再請喇 所以自己做左ftm快半年 c6都好贊成既 每日照顧c6同個女起居飲食 家頭細務 好忙好攰又好悶 每日朝早10點做到夜晚12點 係女午覺可以休息下
今晚9:30洗埋晚餐既碗 見自己有精神 係家做左半個鐘運動 做完就係梳化休息下 同朋友wt app下 15分鐘後 c6一沖完涼出黎 見我玩緊電話即刻話我做乜唔同女睇下書 我當下好炆回佢 點解佢又唔同女睇下書 大家就冷戰
c6放工返黎 就係睇電視 玩電話 沖涼 同女玩一陣 就訓覺 佢返工都辛苦 我唔望佢幫手做下家務 都想佢放工返黎屋企可以休息下 但我只係玩一陣電話佢已經不滿 我真係做到好攰喇 頭先哄呀女訓覺 偷偷流左幾滴眼淚 個心真係覺得好攰同唔識點做ftm了

別墅

唔好灰心,最起碼你可以睇到小朋友成長過程,你C6講咩比我覺得可以唔理當聽唔到。唔好放係心入面。
我都係ftm做左3年幾,這份工真的唔易做,初初我都做到好累,日日發C6脾氣,之後我c6頂我唔順,回家會幫手家務,煮飯同洗碗,咁其他野就我做,我就開始多少少時間休息下。或者搵日叫你c6做一日ftb,做你平時會做的事,睇下佢有咩感覺。加油!

禁止訪問

回覆:求正能量 做ftm做到身心疲累 好辛苦

翡翠宮

做ftm其實真係唔容易架,可能你未搵到成就感,加油

大宅

做FTM係好辛苦,你可以同C6傾下一日做過D乜,等佢體量你都要休息同有自己既娛樂,千其吾好咁小事而冷戰對大家都吾好,我都係FTM好明白,大家一齊加油

珍珠宮

我嘅工作時間都係咁長,我工作時間6am至9pm, 我9pm至11pm係攤喺度上網。
我c6唔會話我,我都唔會覺得唔做嘢係內疚,因為我係老婆唔係工人,我有時會喺佢面前做家務,但唔係好似工人咁不停做畀嘢人睇。

大宅

我都係FTM...仔仔得個幾月大,一個人湊真係好辛苦,但能夠睇住仔仔成長真係幾辛苦都值得。
做FTM真係一點都不簡單,每日時間要分配得好好。我每日都要買餸煮飯家務,仲要不停埋身餵奶,每次覺得攰時,都會同自己講,辛苦都係因為仔仔。

加油啦樓主,給力。

男爵府

多謝各位
我會調整下自己心態同分配好時間
等自己可以有空間抖下氣
唔係我怕ftm呢個位做唔落去

大宅

回覆:yahho 的帖子

我湊住兩個小朋友,c6最初都唔明有幾辛苦,之前比佢試下一湊二半日,佢就即刻明白晒,重問我平時點樣搞得掂兩個之餘可以做到少少網上生意。最好既方法就係比c6親身體驗下,點講都無用,而家c6有時間都會幫手做屋企野,佢放假就我可以半休息狀態,起碼有人幫手,輕鬆好多

我要努力搵錢

洋房

今年第三年ftm, 初初b兩歲時開始揍,頭一個月瘦左10磅,超殘,成日炆,因為未摸熟b脾性,係老公面前顛左幾次,之後佢有開始幫手,又明白ftm好攰好辛苦,所以我覺得係會有磨合期,希望你老公會慢慢明白,多d溝通比佢知你感受啦,加油!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:今年第三年ftm, 初初b兩歲時開始揍,頭一個

原帖由 Momoloklok 於 15-09-11 發表
今年第三年ftm, 初初b兩歲時開始揍,頭一個月瘦左10磅,超殘,成日炆,因為未摸熟b脾性,係老公面前顛左幾 ...
'頭一個月瘦左10磅'好 羡慕!

首頁

尾頁

跳至