爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

為左同太太關係好返,和BB有外母揍住,就搬左去馬鞍山租私樓住,萬幾蚊租,相比以前住在公屋果千一蚊租,真是9仗遠,壓力也有了,我和太太兩個月入45K,攞3分1出來租樓實在不捨得
想問下大家有幾多人同我case差不多呢?大概有多人也是租樓住的?請分享一下

男爵府

現在火炭租屋係就係要成六萬八一個月, 但有小朋友後地方大d係好重要架, 何況可以同外父外母一齊住有人睇住工人揍仔嗎! 比以前住居屋係洗多幾萬一個月, 但都直得, 方便同安心係冇價的.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

10倍喎, 比我實唔捨得, 好遠架?
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

禁止訪問

水晶宮

kingsky8_8 發表於 15-8-21 15:03
月入45k都可以住公屋?

x 2

大宅

x3

複式洋房

引用:Quote:kingsky8_8+發表於+15-8-21+15:03+月

原帖由 howmuch 於 15-08-21 發表
x 2
我份工冇入息的

禁止訪問

回覆:租左私樓

水晶宮

Ryanleung1982 發表於 15-8-21 15:48
我份工冇入息的

應該可以再講清楚d.....

複式洋房

引用:你做的對因為大把人比你更需要那公屋

原帖由 robykelly 於 15-08-21 發表
你做的對
因為大把人比你更需要那公屋
公屋現在是我媽和姐姐住

禁止訪問

複式洋房

引用:現在火炭租屋係就係要成六萬八一個月,+但有

原帖由 HOSOH 於 15-08-21 發表
現在火炭租屋係就係要成六萬八一個月, 但有小朋友後地方大d係好重要架, 何況可以同外父外母一齊住有人睇住 ...
六萬八,嘩!強!為何不買樓呢?

複式洋房

引用:我地年年納税,+就係為左資助入息+45K+的人

原帖由 tst1800 於 15-08-21 發表
我地年年納税, 就係為左資助入息 45K 的人住公屋.
我不是搵45k,是兩公婆,間公屋是我媽的,我只是由細住到大
我唔需要報稅,係因為我地收入唔穩定,沒有社會嘅保障,就算我報稅,老板也不會報超出個人免稅額,這是行規
你冇資助過我,唔好扮超人

禁止訪問

回覆:租左私樓

男爵府

引用:比我就唔會公開講

原帖由 robykelly 於 15-08-21 發表
比我就唔會公開講
冇錯。兩公婆搵45k又好,一個搵45k都好,冇戶籍都基本上住公屋已經犯法啦

仲有,邊行都好,老板報唔足稅,其實兩儡都拉得。

最後想講,1/3月入用黎租樓又好,供樓又好,喺香港黎講,已經好過好多人了

男爵府

先唔好理納唔納稅, 有無戶藉住公屋... 樓主原本同屋企人住, 環境一定比較狹窄, 設施一定無私樓咁好; 你同太太搬出嚟都係想生活得好啲啫, 家庭收入三份一用嚟應付住屋其實現今真係好普遍, 土地問題嘛, 啲官都係咁講架! 唯有呢度慳啲果度慳啲囉, 我地供樓果啲都係咁架啦, 分別只係我地供你地租...

香港呢個社會好多嘢都係立稅人有份找數, 咁你又唔好話人地無資助過你; 再者你諗諗, 我地死做爛做可能都係四萬五, 但就要交稅; 你地四萬五就全部落晒袋, 咁你又覺得公唔公平? 我都明有啲舊式行業唔會報足稅, 身不由己; 但你真係唔好以為唔住公屋就無受過立稅人資助...

複式洋房

引用:先唔好理納唔納稅,+有無戶藉住公屋...+樓主

原帖由 renapapa 於 15-08-21 發表
先唔好理納唔納稅, 有無戶藉住公屋... 樓主原本同屋企人住, 環境一定比較狹窄, 設施一定無私樓咁好; 你同太 ...
我就係想聽呢d回覆,想知下其他人住屋問題姐
不用報稅的只是我,我太太都要報稅,要交稅的
點解我地不用報稅,是因為我地冇固定的老板,冇固定收入,我都想有人同我報,起碼有人幫我供MPF,有有薪假期,有醫療保險,有勞工保障
可惜我地是冇這些褔利

水晶宮

Ryanleung1982 發表於 15-8-21 18:53
我就係想聽呢d回覆,想知下其他人住屋問題姐
不用報稅的只是我,我太太都要報稅,要交稅的
點解我地不用報 ...

唔好再講你的冇報稅理由, 根據就唔岩法例, 簡單黎講, 你係要報的, 唔報的收入, 在稅務上, 根本唔見得光.

你的行業, 可以話係普遍逃稅行業, 正所謂 積非成是, 暫時冇人會捉..., 你就好好享受這 "優待" 吧,... 唔好再多講了.

複式洋房

收入唔穩定仲可用萬幾租樓?真係羨慕樓主!

複式洋房

引用:收入唔穩定仲可用萬幾租樓?真係羨慕樓主!

原帖由 jennybbkc 於 15-08-21 發表
收入唔穩定仲可用萬幾租樓?真係羨慕樓主!
有乜好羨慕姐,你轉行都得架

首頁

尾頁

跳至