爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆:租左私樓

無論租樓定供樓,宜家好多家庭都係差唔多,係屋嘅開支大約都要萬幾蚊,好平常嘅事,不過聽你語氣,係咪同屋企人夾唔黎先搬出黎,如果係嘅,我覺得值嘅,開心無價

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

所以我好贊成政府開徵消費稅嚟減低薪俸稅,起碼人人平等,因為而家實在有太多人唔使交稅,而交稅嗰班就乜福利都冇

侯爵府

想聽咩意見?比你曾經享受過千零蚊租,咪當Bonus好了。公屋留返比有需要既階層。
爸爸,努力搵錢,做多份工,換大屋,我識既男人(爸爸,老爺)唔係專業人任。都係靠做兩份工賺錢買樓。

侯爵府

再講,你自己可以報稅,報稅係一個良好市民應盡既責任。

水晶宮

引用:所以我好贊成政府開徵消費稅嚟減低薪俸稅,

原帖由 whyyou 於 15-08-22 發表
所以我好贊成政府開徵消費稅嚟減低薪俸稅,起碼人人平等,因為而家實在有太多人唔使交稅,而交稅嗰班就乜福 ...
同意x100
因為,政府冇能力,有效全面咁,收取直接稅,咁消費稅可以間接咁,向有錢消費的人徵稅。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 robykelly 於 15-08-21 發表

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 whyyou 於 15-08-22 發表所以

原帖由 howmuch 於 15-08-22 發表
同意x100
因為,政府冇能力,有效全面咁,收取直接稅,咁消費稅可以間接咁,向有錢消費的人徵稅。
其實日本同新加坡已經証明咗消費稅係行得通,唔止本地居民連遊客嘅消費都會對稅收有貢獻,長遠嚟講可減低薪俸稅率又可以要而家一直有收入但避緊稅嘅人負返基本交稅嘅責任

侯爵府

回覆:Ryanleung1982 的帖子

建議你同老婆排公屋,反正你又無公屋戶籍,收入又唔使報稅。等待公屋既時候就唔好租咁貴樓啦,15k對於你地家庭收入係好重既負擔,係都留多餘錢俾個小朋友。最後就係唔好亂咁周圍講你之前住公屋但係其實無戶籍,你咁樣做係違反房署條例。

水晶宮

引用:建議你同老婆排公屋,反正你又無公屋戶籍,

原帖由 flori 於 15-08-22 發表
建議你同老婆排公屋,反正你又無公屋戶籍,收入又唔使報稅。等待公屋既時候就唔好租咁貴樓啦,15k對於你地 ...
瞞緊稅,都不代表可以再次瞞收入,來申請公屋。簽多份虛假聲明,咪重衰。

首頁

尾頁

跳至