單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我已經有點受不了!也已經慢慢地習慣沒有老公的日子。
但晚晚都仲發噩夢,空閒就想起點解係我,我巳经盡量放鬆,一心一意地為個仔,點解d回憶日日仲纏住我
最慘我d積蓄巳洗得七七八八,我大嫂本來話幫我凑,但bb好痴身,唔見我哭到唔做聲,佢已经話好煩,唔肯幫我凑。我唯有自已凑返先,我現在同佢哋一齊住,我行開個仔就立即哭,我感到好大壓力,我有時都偷偷地回到房中大哭一場。
我試過想比朋友個奶奶凑,同佢飲茶比好大舊腸粉我個仔食,我見到都有d驚!上去她家,全部高床雜物,但係佢最接近我屋企,車程10就到。
社工叫我帶bb到育嬰院,我問價錢要$4100,要轉兩程車,車費、屋租、奶粉尿片、我份糧都唔夠比!
我唔想拿綜緩,但未正式離婚,老公又失咗踪,申請單親公屋又要有離婚証明!
我就黎透唔到氣!日日同自已講要堅强,但真係好辛苦!
仔呀!巳經一個月啦!點解你仲唔習慣呀!我已經身心疲累。不過我係晤會放棄你,就算什樣過日子我都要養大你!
唉!希望明天會更好啦!
究竟有咩辦法可以令個仔唔好咁痴身,令我可以快d比人凑,因為人哋講話bb太痴身係無人凑得掂!請幫忙!
囝囝先係我至愛!

禁止發言

複式洋房

原文章由 SingleDaddy 於 08-7-2 16:26 發表
i dont understand why you dont get divorce since your C6 has been disappear for a long time. If i were you, get divorce first, then do the thing step by step.

問社工及法律意見,分居要一年,單方面申請離婚要兩年,佢失踪也是逃避。
囝囝先係我至愛!

大宅

我明白你既感受.....每晚喊得幾累,都訓唔到,
一閉上眼睛滿腦子都係問題......真係好辛苦的mouth:
你有冇問過果間育嬰園以你既經濟狀況可唔可以有津貼平d.....
我覺得你咁落去都唔係辦法,分左居先跟住搞公屋又好綜援又好,只要証明到你搞緊離婚手續呢兩樣先搞到,呢個係一個辦法......
如果你真係唔想離婚,咁就要問下社工有咩地方可以幫你睇住個bb,育嬰院or寄養家庭etc...經濟有困難就要問下佢你可唔可以申請d緊急援助...
唔好咁唔開心啦,bb好快大個,而家係難捱d,支持住呀
我之前都係反工成日倚賴個c6,而家做左單親我都未慣,咩都要靠自己真係好辛苦,不過,為左個小朋友點都要生活,唯有堅持下去.......
你都係呀比心機做個好媽媽....支持你^^

複式洋房

yauyau412多謝你覆我,有時要等個仔瞓咗先可以傾電話,電腦要等屋企人瞓咗先上得。我有要求他離婚,但他逃避問題。我哋分居都只是四個月,法援又唔知得唔得,我計過數無論比邊個凑都唔夠支出。最大傷害是心理,生完個仔三個月就先變心,令我元氣大傷,仲瘦到得88磅!身體差到不得了!日日發噩夢,我知自已無論心理身體已出現問題!但我怕同社工傾會好麻煩,始終問題都無法解決!我奶奶始終果句、你凑唔到比佢帶返鄉下凑,話係幫我,又話叫我自已賺多d錢,日後個仔大要洗好多錢。我都唔明點解佢唔叫佢個仔比錢養佢個孫?我比咗個仔佢帶返大陸,我無咗個仔生存仲有咩意義
囝囝先係我至愛!

民房

比bb果位婆婆照顧住先,遲d搵到好d咪轉過第二個照顧。

[ 本文章最後由 baba6546 於 08-7-3 16:14 編輯 ]

複式洋房

原文章由 baba6546 於 08-7-3 16:13 發表
比bb果位婆婆照顧住先,遲d搵到好d咪轉過第二個照顧。

果個婆婆係我老死個男朋友的媽咪,我都有考慮過,但有咩事,不可得罪,我怕朋友左右做人難。不過多謝你比意見,或者我會同銀行借錢先搬屋,再找人湊bb。一步一步再等公屋,希望個仔聽話d啦
囝囝先係我至愛!

民房

但係你無野做,點問銀行借錢?
你話你身體差,仲瘦到得88磅,真係有d擔心你。

民房

但係你無野做,點問銀行借錢?
你話你身體差,仲瘦到得88磅,真係有d擔心你。

複式洋房

唔知嫁!試下銀行、朋友、家人。真係無辦法,我真係好怕煩到大哥一家,個仔一唔見我又哭,用咩都要快手快腳,個仔哭得利害又要立刻返房,嘈到我都唔好意思,所以我現在壓力大到受不了,長期係咁,真的好打擾我大哥同佢家人。
囝囝先係我至愛!

珍珠宮

你唔係有野做緊咩~?自己屋企人果到?而家咩情況呀?做咩佢又唔見埋!搞到咁既而家,我呢排成日同d fd去玩.....所以都冇唔開心啦已經,不過搬屋啦過多個星期,成家一齊搬,其實個仔痴身比人湊都要嫁啦,唔可以因為佢喊同扭計就咁嫁ma~係咪先?慢慢就慣嫁啦~唔係點養到佢呢!?

複式洋房

原文章由 思樂冰 於 08-7-3 20:27 發表
你唔係有野做緊咩~?自己屋企人果到?而家咩情況呀?做咩佢又唔見埋!搞到咁既而家,我呢排成日同d fd去玩.....所以都冇唔開心啦已經,不過搬屋啦過多個星期,成家一齊搬,其實個仔痴身比人湊都要嫁啦,唔可以因為佢喊同扭計 ...

我無做啦!生意唔好養唔到咁多人,以後都只可以當我哥放假頂一兩日,始終要從新找果第二份工,佢失咗踪,無手提,無再找我。我想佢同狐狸精一齊,可以連個仔都不聞不問!
囝囝先係我至愛!

大宅

原文章由 心淡.宏 於 08-7-4 00:02 發表

我無做啦!生意唔好養唔到咁多人,以後都只可以當我哥放假頂一兩日,始終要從新找果第二份工,佢失咗踪,無手提,無再找我。我想佢同狐狸精一齊,可以連個仔都不聞不問! ...

我覺得佢係你大哥,你有咩事佢一定會幫你的,不如唔好搬,豈碼有人睇住你,遲D儲到$先搬,而家不如搵左人幫你照顧個仔先.....咁你大嫂米冇咁多野講...你又可以搵多D$...唔使靠人咁多,
不過,你想搬的話,
我覺得你唔好問銀行借會好D,你又未搵到第二份工,屋企開支又大,
點還BOR.......
我之前同個C6離婚,自己又交唔起咁貴既租,又被迫失業....
租屋咁大筆$,我又攞唔到出黎,最後,搵左社工幫手,佢地借左D按金比我搬(不過要還同審批),我先有地方住,如果唔係真係訓緊街,你不如都問下啦,再唔係問其他機構....總好過問銀行....
老實講,我一定唔會比99帶BB反大陸照顧,大陸好多拐子佬嫁....
仲有,佢會唔會臭臭下唔捨得比反你嫁.....仲有你都唔會捨得個仔啦....
而家未有野做米自己臭住先,一定有辦法既,你住邊區嫁?
有野做先搵朋友個婆婆,頂住先.....

問題一定會解決到既,先照顧好自己身體先,
你病左,你個仔點算,係米先,唔好諗咁多唔開心既野啦

.

民房

嘩,yauyau412,禁夜你仲online!

複式洋房

我大哥佢今晚同我講,都叫我唔好搬,佢話為咗個小朋友將來,一家人生活會對佢成長都好d,我聽完後都好感動!
唉!好彩我仲有這位親人,但一想到個仔是獨仔,無兄弟姊妹互相照顧,第日我死咗,見到個仔成家立室,一定要他做一個好丈夫;負責任的老豆。
現在個仔先10個月大,就巳想到咁遠!
囝囝先係我至愛!

複式洋房

你老公5見左人都可以離婚,老公又失咗踪,都可以申請單親公屋...sorry 如果我係你我會拎綜緩...我同個死老離婚個時個b都係3個月...咩都好個b係自己比人湊大會5同d..路可以慢慢行,,,要相信明天會更好 再難的日子都會慢慢過去...比d心機呀

珍珠宮

我都覺得係...就係越痴身, 就越要俾人湊....

你要記住, 唔係個bb喊就要咩都俾佢, 你只要狠下心, 由佢喊幾次, 佢就唔再喊....

雖然bb係你唯一命根, 但就係因為bb好重要,你先要教好佢, 佢都10個月啦...佢開始聽得明你講咩架啦...你行開行埋時, 同bb講 "我要做咩, 一陣返, 知道嗎" 然後行開做自己野, 就算佢喊你都唔好即刻撲埋去...等你做完自己野啦 (當然唔好太耐, 5-10分鐘) 返黎就同bb講, "媽媽做完野返黎啦".....久而久之佢就明白, 媽媽唔係唔理佢, 係有其它野要做....

bb係要訓練架, 唔係佢想點就點!

原文章由 思樂冰 於 08-7-3 20:27 發表
你唔係有野做緊咩~?自己屋企人果到?而家咩情況呀?做咩佢又唔見埋!搞到咁既而家,我呢排成日同d fd去玩.....所以都冇唔開心啦已經,不過搬屋啦過多個星期,成家一齊搬,其實個仔痴身比人湊都要嫁啦,唔可以因為佢喊同扭計 ...
好好過每一天......

伯爵府

好媽媽勳章

我係男人,之前妳與老公的事不多談,現在妳需要人5的,我個人認為妳先調理好身體,然後點樣去同bb相處,例如多點跟他講話,給他知道不要再哭,我個仔都好痴身,希望妳能堅強一點

我無做啦!生意唔好養唔到咁多人,以後都只可以當我哥放假頂一兩日,始終要從新找果第二份工,佢失咗踪,無手提,無再找我。我想佢同狐狸精一齊,可以連個仔都不聞不問! ...

珍珠宮

唔好驚同埋唔好咁亂,慢慢就安排到了~
仲記得我個陣同你講我一開始工又冇,又冇人湊bb,
賤男又一蚊都冇比我嗎!?
你而家快d搵工先,搵人湊小朋友係呢到都好快搵到,
有錢咩都可以慢慢settle嫁啦~!
亦唔好再搵佢同諗佢d野住,有份工會有番記托~
而且都有番小小私人空間,會好好多~
一步一步黎,冇事既,個仔痴身唔係問題,搵人湊就ok啦~
其實之前都發生左咁耐,你都一早有心理準備去安排事情嫁啦!
冇問題,好快就解決,不過唔好晒時間,要快同有幹勁先做到ga!

複式洋房

我終於又有d唔舒服,一起身喉嚨痛,頭痛,希望唔好發病啦!之前病睇咗醫生一次。唉!! 個仔由我係大陸搶佢返黎,睇皮膚兩次,出疹一次,傷風咳一次。我同個仔加埋係一個半月裹面睇咗5-6次醫生,e生發達,我就破產啦!都唔知衰運幾時過
囝囝先係我至愛!

首頁

尾頁

跳至