爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有人發起對抗不合理油價行動, 支持o下都冇壞喎!
Here

別墅

支持, 希望可以達到期望的效果啦. 唔通真係走去入紅油咩???

男爵府

原文章由 飛機師 於 08-7-2 02:25 發表
支持, 希望可以達到期望的效果啦. 唔通真係走去入紅油咩???

千奇唔好, 入鬼油分分鐘慳埋慳埋唔夠俾維修費, 一個唔好彩仲可能惹官非添...

別墅

我都知, 所以都冇咁做...

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實就唔係某某油公司次次帶頭加價,
佢地班奸商有共識架,輪流做僧子手,
一人帶頭一次,輪到黎。

其實都唔易察覺,次次一間加先,
第日就其他陸續開始跟。

以前油公司都仲會做下promotion,
送下贈品咁吸引顧客,
依家就真係水都冇滴!

大宅

我都支持呀
再係咁加 我老公話賣咗架車呀

[ 本文章最後由 22182218 於 08-7-2 10:50 編輯 ]
[img align=left]http://forum.bjcg.com/images/upload/2005/02/18/161709.gif[/img]

子爵府

原文章由 22182218 於 08-7-2 10:16 發表
我都支持呀
再係咁加 我老公話賣咗架車呀

支持環保, 支持賣左架車. 我抓車返工既日數有每周5天減到1-3天喇.

子爵府

原文章由 babyhowie 於 08-7-2 09:57 發表
其實就唔係某某油公司次次帶頭加價,
佢地班奸商有共識架,輪流做僧子手,
一人帶頭一次,輪到黎。

其實都唔易察覺,次次一間加先,
第日就其他陸續開始跟。

以前油公司都仲會做下promotion,
送下贈品咁吸引顧客,
依家就真係水 ...

其實香港d油既加幅都唔算利害. 十年前香港油大約$10/L, 稅后大約$4/L, 今日大約$17/L, 稅后大約$10/L. 加幅大約2.5倍.

同期國際油價由$25/桶升到$140/桶, 美國, 德國d油站都加左4-5倍.

男爵府

原文章由 軍魁星 於 08-7-2 14:35 發表

其實香港d油既加幅都唔算利害. 十年前香港油大約$10/L, 稅后大約$4/L, 今日大約$17/L, 稅后大約$10/L. 加幅大約2.5倍.

同期國際油價由$25/桶升到$140/桶, 美國, 德國d油站都加左4-5倍. ...

Average US gasoline is about $4.1 per gallon and people speculate that it will reach $7.0 in near future. If that's the case, expected gasoline in HK will be about $30.0 per liter.

Good luck.

子爵府

原文章由 Aardvark 於 08-7-2 14:47 發表

Average US gasoline is about $4.1 per gallon and people speculate that it will reach $7.0 in near future. If that's the case, expected gasoline in HK will be about $30.0 per liter.

Good luck. ...

係就好喇, 到時d人抓少d車, 個地球又可以玩耐d. 到時唔需要立法, d人都會停車熄匙.

珍珠宮

好媽媽勳章

香港既油價係美國既2倍以上, 唔單止係全亞洲之最高, 甚至超越左一D生活指數極高的北歐國家, 同挪威瑞典看齊, 幾威, 政府寧願減紅酒稅, 都唔減油稅, 無他既, 唐英年既紅酒倉有幾百萬紅酒, 係未完稅既, 依家可以慳返幾百萬, 至於汽油啦喎, 唐生曾生同佢地D狐朋狗黨, 呢世都用唔到幾百萬電油, 咁仲駛乜益你地呢, 係咪?

複式洋房

原文章由 軍魁星 於 08-7-2 14:35 發表

同期國際油價由$25/桶升到$140/桶, 美國, 德國d油站都加左4-5倍. ...

依家$140係期油黎架,唔係現價油,可能未加落去架.

別墅

前年$900加到依家$1200,依家用SHELL,再係咁加我可能用CRC/SINO.

男爵府

而家d油公司根本已經去到瘋狂加價既地步, 同搶冇分別, 政府油稅又高, 人地搵食車早排又慢駛又搵幾隻貨櫃欄中環搞到咁大, 政府都只係肯減5毫, 難聽d講句衰過同佢乞, 呢頭公報o個頭油公司已經又加價了, 而且講明只係減柴油稅, 電油係唔會減, 咁有鬼用咩!

平時捱貴油任人劏, 根本冇得選擇, 所以我覺得今次有人發起行動係好事, 起碼心理上覺得自己都做番d野, 好過d, 所以我會支持今次行動!

子爵府

原文章由 waihomemail 於 08-7-3 00:22 發表

依家$140係期油黎架,唔係現價油,可能未加落去架.

$140係七月付運期油, 就算而家用緊既五月油, 都$13x. 分別唔大.

大宅

支持今次行動!

子爵府

原文章由 嘿嘿 於 08-7-3 02:45 發表
而家d油公司根本已經去到瘋狂加價既地步, 同搶冇分別, 政府油稅又高, 人地搵食車早排又慢駛又搵幾隻貨櫃欄中環搞到咁大, 政府都只係肯減5毫, 難聽d講句衰過同佢乞, 呢頭公報o個頭油公司已經又加價了, 而且講明只係減 ...

減六毫幾子係減稅, 政府不可能補貼出來, 如果補貼得油價, 咁我公司租金升左五成又係咪要政府幫我分擔兩三成?

水晶宮

昨晚去入油...破左纪录...未减价前一千一百几...
要政府减油税也不是太好...哩头减左果头油公司马上加返...未变相补贴左油公司...
私家车对香港人黎讲是"些侈品"...唔系生活必需...高油价对消费者来说只好接受...

男爵府

原文章由 軍魁星 於 08-7-3 09:31 發表

減六毫幾子係減稅, 政府不可能補貼出來, 如果補貼得油價, 咁我公司租金升左五成又係咪要政府幫我分擔兩三成?

我都知係減稅, 政府話唔會直接補貼某行業, 但減得o個五毫幾真係太小家, 稅率仍然偏高, 而且電油都冇份減...老實講如果政府唔係覺得事態嚴重, 一定企硬唔會減, 減得即係變相承認係有問題存在!

男爵府

原文章由 54heima 於 08-7-3 10:13 發表
昨晚去入油...破左纪录...未减价前一千一百几...
要政府减油税也不是太好...哩头减左果头油公司马上加返...未变相补贴左油公司...
私家车对香港人黎讲是"些侈品"...唔系生活必需...高油价对消费者来说只好接受... ...

減油稅點會唔好? 用家直接受惠, 油公司唔理減唔減稅都一樣會加價架啦, 如果又唔減稅, 價又照加, 咁咪重衰!!

至於私家車對香港人黎講係唔係奢侈品我唔敢講, 可能對某d人係必需品, 呢層我唔清楚!

首頁

尾頁

跳至