母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

最終我決定係公司pump奶! 哩一步對我黎講係好難先行到, 因為我工作好忙, 同已經收左好多奶, 加上bb食奶粉又食得好ok. 但為左佢既抵抗力, 所以想pump番起加親餵, 盡我能力比最好佢.

但有關清潔奶 pump accessories 問題就黎:
1) 公司冇微波爐
2) 我會係公司每日pump 3 次
so,

Q1) 我可以用bb清潔劑清潔後再用熱水淥一次for下一次pump, 這樣可以嗎?
Q2) 或是用消毒片比較安全?

大家可否suggest我點處理?!!

男爵府

我會買3套配件...

男爵府

我只係用熱水過一過就可以

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:+本帖最後由+牛奶花+於+15-8-25+11:27+編輯

原帖由 牛奶花 於 15-08-25 發表

最終我決定係公司pump奶! 哩一步對我黎講係好難先行到, 因為 ...
我都係每次用完洗乾淨,下次用前用滾水淥,星期五先拎返屋企大洗同steam,so far餵咗幾個月都無問題

別墅

codeecct 發表於 15-8-25 12:39
我都係每次用完洗乾淨,下次用前用滾水淥,星期五先拎返屋企大洗同steam,so far餵咗幾個月都無問題

...
你意思成5日先STEAM一次?

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:codeecct+發表於+15-8-25+12:39+我都

原帖由 dondonbb 於 15-08-25 發表
你意思成5日先STEAM一次?
係呀,只係儲奶樽會每日steam

大宅

1) 公司冇微波爐
so,

Q1) 我可以用bb清潔劑清潔後再用熱水淥一次for下一次pump, 這樣可以嗎?
答︰可以....高溫消毒一日一次已經可以....如無時間洗可以帶多套配件,中間用清潔劑洗完用熱水沖下就可以再用....
答︰唔需要....

如果真係擔心清潔問題...其實仲有D專所清潔奶樽既濕紙巾可以用...MEDELA, DR BROWN都有出....

大家可否suggest我點處理?!!

大宅

回覆:牛奶花 的帖子

用滾水6下囉。

大宅

牛奶花 發表於 15-8-25 11:26
最終我決定係公司pump奶! 哩一步對我黎講係好難先行到, 因為我工作好忙, 同已經收左好多奶, 加上bb食奶粉又 ...

1) 公司冇微波爐

so,

A:可以,或者帶多2Set 喇叭

A: 唔需,如果有化學物質係配件重衰

可否suggest我點處理?!!

別墅

回覆:好苦惱, 公司pump奶問題

我會泵前泵後,過下滾水,放工拎番去steam

複式洋房

我會帶定支洗奶樽液返公司洗,用前用滾水6一6去,每日攞返屋企steam。

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

奶汞唔洗餐餐steam的。
用洗bottle液洗完后再用滾水6 1 6就得了

別墅

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 畀面勳章

回覆樓主:

以前都係泵三次,做法係係帶3set配件,用完用水沖1沖,返屋企先再洗消毒

大宅

可以買三套配件。
可以每次用完用清水清洗,泵之前再用滾水過一過。我以前都係咁做。

~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

男爵府

引用:我會買3套配件...

原帖由 encl.design 於 15-08-25 發表
我會買3套配件...
係辦法喎

男爵府

引用:+本帖最後由+牛奶花+於+15-8-25+11:27+編輯

原帖由 牛奶花 於 15-08-25 發表

最終我決定係公司pump奶! 哩一步對我黎講係好難先行到, 因為 ...
我近排泵密左又懶洗,就咁用番咋,冷氣房,室溫低,我聞下唔臭就用,6得太多,我反而怕啲膠有問題

大宅

我泵完就咁放入雪櫃,下次直接用。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊