少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

3歲,唔接受人話,就算好細聲好溫柔咁同佢講或解釋,佢都會失控咁大叫,發脾氣。大聲先聽。但我覺得好辛苦,大聲根本都教唔到,只係嚇到佢扮認錯。我真係唔識教,唔想勞氣,好傷身,想放棄。老公都話我唔識教仔。係,我唔識,咁我唔教,尤佢,佢曳我就走,唔理。

子爵府

T3 係咁
尤其係單對單湊嘅小朋友
捱過咗就會好好多
個個媽咪到小朋友2-3歲都係發癲咁鬧
好正常,唔好嬲
佢返學末?

大宅

回覆:唔識教,想放棄

返完N班,老師完全控制唔到,但學術就好好。k1轉去村校,希望老師多點愛心及時間教育自理及品行,期望下星期開學可以有老師幫手一齊教。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

3歲係不受控咁架, 遲d 會好d.

另外冇人一開波就識教仔, 唔識咪去學, 個個o靚仔都唔同, 就要用唔同方法去教, 呢樣要每個人自己去摸索. 唔好咁易俾你老公一野打沉你.

大宅

引用:3歲係不受控咁架, 遲d 會好d. 另外冇人一開

原帖由 bosch 於 15-08-26 發表

另外冇人一開波就識教仔, 唔識咪去學, 個個o靚仔都唔同, 就要用唔同方法去 ...
俾佢激到死時,又得唔到支持,真係會好悔氣咁話放棄。但見個仔正常返,我瞓醒又做返條好媽,再嚟過,見到大家有近似經驗,我都會參考下,慢慢嚟,多謝!

大宅

引用:3歲係不受控咁架, 遲d 會好d. 另外冇人一開

原帖由 bosch 於 15-08-26 發表

另外冇人一開波就識教仔, 唔識咪去學, 個個o靚仔都唔同, 就要用唔同方法去 ...
jm講得好,所有阿媽都係邊做邊學
今次覺得自己做錯 下次記住要改
因為你既行為 係影響到你仔仔

佢只係3歲咋 唔係30歲
不受控係正常,大人係要包容一下小朋友
小朋友唔會一話就改過
要好似唐僧咁對佢地 一有機會就不斷教育
唔係佢錯先教訓佢

你個仔得你一個阿媽
你唔可以放棄嫁!!!

我仔都好曳嫁
共勉之!!

大宅

回覆:ballg 的帖子

大大會好少少,起碼同佢講道理,0佢地識聽

複式洋房

回覆:choicheukyin 的帖子

身同感受
自己好唔想大聲教同鬧。但好多時侯都激到忍不住。鬧完自己又會好後悔。
如大家有什麼可分享的請指教。

大宅

引用:身同感受自己好唔想大聲教同鬧。但好多時侯

原帖由 BieDub 於 15-08-26 發表
身同感受
自己好唔想大聲教同鬧。但好多時侯都激到忍不住。鬧完自己又會好後悔。
如大家有什麼可分 ...
我發現越氹越衰,下下鬧亦唔係辦法,我剛剛搵到個仔嘅死穴,佢怕我話帶佢走,一開門,㩒,就驚,會認錯會停,快咗冷靜返,跟手解釋佢發生嘅事

大宅

今日都有曳,但情況好好多,各位加油!

大宅

引用:今日都有曳,但情況好好多,各位加油!

原帖由 ballg 於 15-08-26 發表
今日都有曳,但情況好好多,各位加油!
我今日都鬧到自己都喊埋。點解到左3歲好似變左另一個人,教吾聽,講吾聽

別墅

我個囡都係咁....好無奈!唔係冇教,教到好累!口水都乾....我覺得佢好多野都明,但有時越叫唔好越專登做

複式洋房

樓主,試下冷處理佢,有時教訓都要揀岩時候,佢癲緊就唔好理佢,3歲識睇眉頭眼額ka la, 你唔出聲佢仲驚。

男爵府

ballg 發表於 15-8-26 01:39
3歲,唔接受人話,就算好細聲好溫柔咁同佢講或解釋,佢都會失控咁大叫,發脾氣。大聲先聽。但我覺得好辛苦 ...

教仔係好勞氣架, 冇人一做父母就識教仔嘅.....唔識咪學囉, 反而諗梗妳而家關於管教的知識同技巧係點學返來架?
係自己估估下丫? 睇書睇文章問人丫? 定係用返上一代教妳的方式去做? 方式唔同, 較果可以相差好遠。

另外, 佢失控會大叫, 其實正正係佢學咗妳, 以為大聲就可以解決問題, 當然而家佢冇可能大聲過妳, 但係當佢再大D, 把聲再勁D 果陣, 到時就收唔到科架咯。

大宅

引用:Quote:ballg 發表於 15-8-26 01:39 3歲,唔

原帖由 AJIM 於 15-08-27 發表
你講得啱,我都發現佢學我!當初見細聲唔聽,我就嬲到變大聲,佢係停咗怕咗,但亦學咗!我唯有再從頭教過,同佢講大聲解決唔到,媽媽都唔大聲,你都唔想媽媽大聲,係咪?!好彩我忍到,無打佢,唔係仲難教。

複式洋房

我個仔又係3歲,有時叫極都唔聴,唔知有乜course俾家長學下教仔。

大宅

引用:我個仔又係3歲,有時叫極都唔聴,唔知有乜c

原帖由 SC512 於 15-08-29 發表
我個仔又係3歲,有時叫極都唔聴,唔知有乜course俾家長學下教仔。
個個小朋友性格都唔一樣,睇下書,睇下文章,再慢慢試,唔得就改變策略

複式洋房

樓主加油呀

禁止訪問

別墅

推薦看這本書,好好!

首頁

尾頁

跳至