論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

工人剛剛俾左份reference letter我 簽,通常幾時出到加拿大visa? 宜家仲係咪做滿兩年就可申請入籍?

大宅

JW123 發表於 15-8-27 11:26
工人剛剛俾左份reference letter我 簽,通常幾時出到加拿大visa? 宜家仲係咪做滿兩年就可申請入籍?

...

咁你有無簽?簽咗佢開始變面。

男爵府

回覆:菲傭申請到加拿大?

你姐姐做咗幾耐?你有權唔簽架喎。佢若做唔夠兩年但係早批去加拿大,損失嗰個係你

別墅

回覆:jumug 的帖子

未簽,佢做左10年㗎啦, 一直都好好,我地都預左佢去加拿大,但想知一般交左reference letter 後幾耐會出visa , 等我有得準備請人

別墅

JW123 發表於 15-8-27 19:24
未簽,佢做左10年㗎啦, 一直都好好,我地都預左佢去加拿大,但想知一般交左reference letter 後幾耐會出vis ...

Agent話加拿大工作簽証要搞一年

男爵府

我個舊賓, 簽左REFERENCE 後一個月左右已走.

複式洋房

My ex helper gave me 3 months notice and it took around 3 months to get her visa. She didn't tell me when did she start submitting application and I forgot when I have given her the reference letter yet...

禁止訪問

男爵府

Visa要申請幾耐就唔知,但知道加拿大已取消入籍政策。

別墅

回覆:sariabb 的帖子

我工人岩岩同我講佢有加拿大offer 問我拎letter, 佢話大約半年先拎到visa , 下年3月走,我係驚如果我請個新既3月先黎, 佢早走我大獲....

別墅

回覆:estheryeeyee 的帖子

其實佢地係咪做幾年就可以申請入藉?

別墅

回覆:JW123 的帖子

我個個工人做左10個月咋, 唉...都唔知而家點解可以咁快

大宅

如果我姐姐無騙我,真係快到個半月就出visa。佢本來以為要半年,所以一路無話我知,點知快到你唔信,加拿大新employer 要佢立刻過去,佢就比左5日通知我,就走左啦!
呢5日,佢日日喊,因為佢覺得對我唔住,加上我媽媽去左旅行,佢同唔到婆婆say goodbye. 佢依家走左1個月啦,新姐姐要11月中先到,真係好彩有婆婆幫手。

男爵府

引用:Visa要申請幾耐就唔知,但知道加拿大已取消

原帖由 sariabb 於 15-09-01 發表
Visa要申請幾耐就唔知,但知道加拿大已取消入籍政策。
係咩?佢地無得再入籍?未聽過,有無資料參考?

男爵府

引用:如果我姐姐無騙我,真係快到個半月就出visa

原帖由 huimc 於 15-09-25 發表
如果我姐姐無騙我,真係快到個半月就出visa。佢本來以為要半年,所以一路無話我知,點知快到你唔信,加拿大 ...
咁佢有無賠比你?

佢一路無同你講?咁佢之前冇叫你簽任何文件證明佢係香港打過工嗎?

別墅

引用:Quote:原帖由 huimc 於 15-09-25 發表如果

原帖由 jumug 於 15-09-25 發表
咁佢有無賠比你?

佢一路無同你講?咁佢之前冇叫你簽任何文件證明佢係香港打過工嗎?
我姐姐之前比我踢爆去加拿大, 咁我都覺得有好future 係好既所以都支持佢, 佢擒晚比加拿大入境處email我睇話等緊我既referenece lettr.佢話大約6個月批visa, 但睇落好似可以好快.. 都想知大約幾耐會批....

男爵府

引用:Quote:原帖由+jumug+於+15-09-25+發表咁佢

原帖由 estheryeeyee 於 15-09-25 發表
我姐姐之前比我踢爆去加拿大, 咁我都覺得有好future 係好既所以都支持佢, 佢擒晚比加拿大入境處email我睇 ...
我覺得佢既然同你簽咗合同,理應做到完約先走。加拿大固然係好,佢完約我都唔會阻佢,但香港僱主無責任出成萬蚊請佢返黎做踏腳石。

之前有jm話快到1.5個月就走,咁你自己計下數佢能否完約

別墅

回覆:jumug 的帖子

佢上年11月尾黎, 岩岩做左10個月咋... 1年都未夠莫講完約...所以先話冇保障僱主...佢做要第一次出國打工都咁易...

男爵府

回覆 jumug 的帖子

2009年有政策話取消左。近排,我工人都心思思想申請去,我上網check ,又見到話政策改返工作2年後可以申請入籍。

男爵府

引用:佢上年11月尾黎,+岩岩做左10個月咋...+1年

原帖由 estheryeeyee 於 15-09-25 發表
佢上年11月尾黎, 岩岩做左10個月咋... 1年都未夠莫講完約...所以先話冇保障僱主...佢做要第一次出國打工都 ...
你簽左reference letter比佢?

首頁

尾頁

跳至