婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

同6299一起住、觉得无私人空间、99对我地好偏心、成日针对我、我吾觉得佢当我是深抱囉,我觉得我就好似外人、是多余架、做D咩佢都睇我吾顺眼甘、做家务慢一步就话我、佢是对人吾对事、我发觉自己八字同佢相克甘、系呢个家、一D家庭温暖都无、食饭类似街外人搭台、到底想我点做先满意、拿洗衫嚟讲、我要等老公冲完凉我先可以放D衫落机洗、洗完我当然想晾好晒D衫休息下、但是99成日坐住吾识让开比我晾衫、因为沙发靠住窗边、但是佢永远都要开口好声好气叫佢让一让、昨晚就闹我、话我晚晚都甘夜先拿衫出来晾、阻住晒、我就话佢:我吾知你是咪要洗衫、你又吾是晚晚都洗、你洗你可以话我知、我D衫洗好架话我会拿晒出嚟,跟住佢就翻房训。好难服侍、早拿出来佢又坐住系度吾让开、我又要等到9点半先拿出来晾、因为个阵佢会去训觉、但是有时又未训、所以唯有叫佢让一让、就坐过少少有几难、永远都黑口黑面对住我、早拿出来晾又怕佢一阵话我晾衫特登要佢行开甘、甘做又吾岩、就癫。拖地拖慢一步就闹我、反正有少少野就话我、净是对我先会甘、对第二个就好殷勤、差别好大、而且屋企好多人住、只是对我一家三口特别冷淡、由其对我、仲惨过街外人、觉得好吾开心。相反、我屋企人个个都好锡我老公、对我老公好好、当亲生仔甘锡、对个孙又是、锡到哝、点解差别可以甘大、一个天堂、一个地狱。

公爵府

搬開住可以嗎 ?....

複式洋房

回覆:美之選468 的帖子

我都想、可惜申请左公屋有排都未批到、搬出去住、屋租又贵、压力会好大、唯有忍、但是我已经喊过好多次、好委屈。

子爵府

回覆:Mia-yee 的帖子

搬去娘家住?

大宅

回覆 Mia-yee 的帖子

搬返娘家住x2,屈下屈下好易病!

複式洋房

回覆 whoami1977 的帖子

因為個仔要返學,所以無辦法,唯有一起住。

複式洋房

回覆 Fyatling 的帖子

我都想返去外家住,外家屋企又大,而且家人又錫我地,唔似的呢度,成日受委屈,又唔開心,我試過有段時間心情超低落,成日都想喊。系呢度真是覺得好孤獨甘,好在老公同個仔都好錫我。我都是為左老公我先忍住,但是忍多左有時唔出聲,99就更加對我差。所以有時我都會頂返佢,我真是忍無可忍我先會頂返佢。佢好偏心,對我老公都好冷淡,有時我會為我老公難過,我問自己,點解我老公會系甘架家庭度大,一D家庭溫暖都無,所以老公返親外家佢都好開心,佢話我屋企真是對佢好好,好錫佢,而且佢都感覺似一個家。因為我父母好關心佢,虛寒問暖都做齊,相反佢父母唔會甘。因為我父母從來對D女婿都唔會偏心,唔會話遍個叻D穩得多錢D就對變個特別好,從來都是買咩送咩比女婿都是一樣多,相返姐夫佢地對我老公又好好,真是當細佬,有D咩都肯幫,唔會計較。

大宅

回覆 Mia-yee 的帖子

我唔係一齊住都頂唔順佢家人辛苦你啦!你屋企同我屋企好似我屋企人都對c6好過佢屋企仲有1間房多,之前結婚都諗住返去娘家住,但c6覺得想有自己空間所以出來租屋住!你c6好好識感恩知你屋企人好過自己果度!但我c6佢阿媽幾過份都會幫佢阿媽考順仔,佢阿媽後生過我阿媽又冇做嘢講明唔會幫手凑b,唔係全職要佢凑係有事搵佢睇 幾個鐘都唔肯,要我阿媽請假或請替工來幫手係阿媽自費!我屋企仲要住得遠佢阿媽住附近,但係c6都覺佢 阿媽好

大宅

仲有c6要俾家用佢使自己好慳!我生b之前有做嘢搵同c6差唔多所以結婚以來都係唔會俾我!c6負責屋企開支,所以好唔鐘意佢冇事就貢上睇b有事又唔肯幫,只想玩唔想凑,c6多假期一放假就話要來,我好反感見到佢心情就好差,佢上親來我都會黑面控制唔到!跟住同c6關係都唔好,好煩

水晶宮

咁當你係工人都不如啦,如果係我就會搬出去

侯爵府

回覆:好烦、就嚟癫

係人地屋企我都比較小心翼翼,雖然奶奶無咩,但我知道佢份人用咩都唔捨得,佢衫都係手洗,所以我好醒目甘一星期先開兩次機,每次都係等佢一出街就洗衫

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

翡翠宮

搞到咁唔開心,寧願冇咩錢都要搬出去

複式洋房

我個仔出世后我就無做野了,都是自己臭,我阿媽同阿爸又幫我臭,咩都將最好的比我個仔食,但是絕對唔會寵,該錫就錫,該教就教,曳就要罰。99唔識臭架,比佢地臭,我擔心多過咩啊,而且99有返工,我外家個邊對我個仔好好,阿媽阿爸成日煲湯我個仔飲,又整好多我個仔鐘意食架送,我返親外家都好開心,受再多委屈,我阿媽同家姐地都會安慰我,絕對唔會難為我老公,因為佢地知道個老公錫我。而且C6對我屋企人都好好,當然唔是話要佢買乜買乜去我屋企,過時過節比仔錢我阿媽買野食,我阿媽都唔肯要,都話擔心我地壓力大,反而每次返親外家,我阿媽地都會比錢我個仔買野食。

複式洋房

你甘算好了,我想搬出去都無本事啊,我都不知幾想出去住啊,真是住埋一起好煩,可能見少呢關系會好D。

複式洋房

回覆 dinosaurmum 的帖子

我想搬架,不知幾想啊,但是壓力大啊,我又無野做,全職臭B,呢段時間穩緊野做啰,但是時間就要夾到個仔,起碼夜晚同假日可以陪到佢先。

複式洋房

回覆 mwmyway 的帖子

我就唔慣,D衫我要日日清架,因為個仔同老公都大汗,所以我要日日洗,我怕邋遢。我99煮野好神奇架,咩都可以溝埋一起,特別D隔夜送,我好反感,有同佢講過,唔聽,反而仲比佢鬧:你鐘意食就食,唔鐘意食就倒左佢,一是你就自己煮。佢最叻就是甘話我。

複式洋房

回覆 wahiuma 的帖子

我都想,不知幾想,有時真是好唔開心,又心痛個仔同老公,覺得呢個家都唔屬于我地一家三口甘。

子爵府

回覆:Mia-yee 的帖子

如果無錢,我寧願辛苦d租套房/工厦$3500,都會走,寧願日日食公仔麵都會走。

複式洋房

回覆 tsuilan 的帖子

我比任何人都想搬出去住,但是唔想老公壓力甘大,我對62無咩野,我就是特別反感個99,佢真是好偏心,問題唔關其他人事,問題是99好似特別針對我,就嚟癲了。

子爵府

引用:回覆 tsuilan 的帖子我比任何人都想搬出去

原帖由 Mia-yee 於 15-08-29 發表
回覆 tsuilan 的帖子

我比任何人都想搬出去住,但是唔想老公壓力甘大,我對62無咩野,我就是特別反感個99 ...
結左婚的男人和女人都一定有壓力,但唔會怕壓力唔結婚/租屋/生仔的,我都租左十年屋,無同6299住過一天,我自己領願食兩餐都無一齊住。

首頁

尾頁

跳至