家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

cmteddy 發表於 15-12-17 14:33
因為BOC有高息戶口,將來如我有多餘錢又唔想做高風險投資,放入去也可賺少少利息,而且d錢是可以隨時攞走, ...
高息戶口有乜着數? 要點申請, 我都係BOC, 唔覺有呢個優惠?

男爵府

回覆 cmteddy 的帖子

SC 都有高息戶口, 不個利息係扣本金, BOC 就係現金, 可以攞走

別墅

回覆:Golden_Time 的帖子

Yes, 你啱,我都有d記錯

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:cmteddy 發表於 15-12-17 14:33 因為

原帖由 Jnam 於 15-12-17 發表
高息戶口有乜着數? 要點申請, 我都係BOC, 唔覺有呢個優惠?
做樓按時的其中一個offer, 你幾時做?BOC mortgage plan都有高息戶, 你問番你個plan有冇。

例如我借3百萬,一個月的利息5千幾,我最多可以放1百50百入Mortgage Link account亦即係我的current account,呢個account的利息和我mortgage一樣,百5萬個個月收番2千幾利息,呢百5萬可隨時自由使用。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:Jnam 的帖子

我呢筆錢暫時冇出路,放在mortgage link account,變相一個月只係比2千幾利息。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 Jnam 於 15-12-17 發表高息戶

原帖由 vet 於 15-12-17 發表
做樓按時的其中一個offer, 你幾時做?BOC mortgage plan都有高息戶, 你問番你個plan有冇。

例如我借3百萬 ...
我約4年前做,冇印象有呢樣,好過做高息定期,明天打去問問,謝謝你

男爵府

引用:因為BOC有高息戶口,將來如我有多餘錢又唔

原帖由 cmteddy 於 15-12-17 發表
因為BOC有高息戶口,將來如我有多餘錢又唔想做高風險投資,放入去也可賺少少利息,而且d錢是可以隨時攞走, ...
SC 都一様有ML account. 但就要入屋驗樓,擾民!

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

Jnam 發表於 15-12-17 22:13
我約4年前做,冇印象有呢樣,好過做高息定期,明天打去問問,謝謝你

...
問咗, 原來我做嗰隻冇ML

首頁

尾頁

跳至