親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

爬了很多文後, 終於膽粗粗, 自己帶着12歲的表哥, 4歲3歲的兄弟一同出發。
Day 1 去到桃園機場已3點幾, 出左電話咭後, 包車直去宜蘭。 大概5點零食左好好味的"瑤"缸雞, 再買左少少生果, 就去民宿落腳了!因為2個仔始終細個, 第一日都唔敢踩咁盡, 寧願好好休息下。 不過, 民宿家庭房好大好靚, 3個中小朋友瘋狂跑跳, 打枕頭交, 將浴缸當泳池, 已經玩得不亦樂乎!

Day 2 就唔同啦!包車開turbo周圍去。 我地先去左梅花湖, 表哥踩單車, 我同小朋友坐海棉寶寶電動車, 又食左個好好味花生包雪糕, 期間表哥唔小心炒車, 途人帶左我地去醫護站包紮, 好有人情味啊!之後去左腊藝館, 小朋友大畫特畫, 表哥就迷上彩繪, 大中小朋友全部紋哂身離場, 順帶1提, 我2個小朋友著白色衫, 畫到衫都污糟埋, 又洗唔甩, 大家千祈唔好學我咁蠢啦!之後去去宜農牧場, 2個小朋友追住餵羊餵豬餵雞餵鴨, 好開心, 亦係好難得的體驗。 再跟住去左菓風糖果店, 並在隔離食飯, 該處風景都唔錯, 可以影下相, 不過我功課做唔足, 錯過在糖果製作時間, 所以等如去左間靚靚糖果店買手信, 唒料 !跟住再去蔥仔寮, 原來都幾偏僻, 好彩有包車, 去到摘蔥洗蔥整蔥油餅都好好玩, 同埋我好鍾意食蔥油餅, 好好味 ! 最後, 我地去左行羅東夜市, 不過真係勁勁多人, 拖住2個小朋友真係唔太方便, 我地行左大約個半鐘, 買下衫仔太陽眼鏡銀包等, 食下小吃, 就返民宿了!之前有jm分享鹽水雞好食, 不過我無仔細搵, 求奇買左檔, 難食 ! 順帶一提, 司機叔叔好細心, 最後主動帶我地去買洗傷口用品, 等我可以幫表哥洗傷口 !

Charlotte_mom  請勿在版面留下 pm 或 email 等相關字句,否則本文將會被關閉,謝謝合作  發表於 15-9-19 23:58

大宅

回覆:我的1大1中2小, 台北宜蘭5日之旅

等你分享。
樓主包車用左幾$呀?

大宅

回覆 yan_wai_mama 的帖子

Day 3 繼續周圍玩。 我地一早去左傳統博藝中心, 都幾得意, 好多布袋戲公仔, 我地買左個傳統的佗鑼, 可以玩好多唔同花式的, 要有技巧的, 唔似香港嗰d爆旋的。 之後去左幾米廣場, 同埋食好好味的鮮肉小籠包, 小籠包係所有人, 包括司機, 公認最好食的, 比其他名牌小籠包仲好食得多, 價錢亦平, 不過就要坐街邊。 幾米廣場無咩特別, 係一個影下相的地方, 不過小朋友就當左係運動場, 不斷跑圈。 再跟住去左浸腳比溫泉魚咬, 小朋友覺得好新鮮, 但又驚驚地, 之後我改口風話魚魚鍾意錫我地, 咁佢地就好樂意浸了!又浸又痕又笑, 超級開心! 跟住我地開始出台北, 途經十分, 行下街, 放下天燈, 因為落毛毛雨, 所以好快走左, 去西門町酒店落腳, 亦同包車司機say goodbye了!

大宅

回覆 cyy828 的帖子

Day1由機場往冬山,Day2-3全日,Day5西門町往機場,加埋食飯小食手信小費等(有d司機比左先),total TWD 13500。

大宅

Day 3 續:我帶了單反相機但忘記帶叉電,Day 2相機無電了。司機Day 3由台北老家帶了相機借我用,超級感謝他!

Day 4:全日在台北,早上食了小店饅頭,再去家樂福掃貨,2位小朋友好開心。午餐就係重點啦!我地2大2小在饗食天堂食buffet,埋單450港幣,真係好抵,質素又好,我一個人食左5隻蟹。而家我仲有本coupon可以在9月份使用,有興趣之jm我可寄比佢。下午去台北車站及地下街,買下小精品,途中發現一間古老版冒險樂園,有一樣的遊戲,香港1/3的價錢,真係大愛呀!我個人覺得必食必買的手信是雞蛋布丁,好好味。晚上去了一間叫Tasty西提牛排晚餐,超級滿意,有海鮮頭盤沙律熱湯主菜甜品飲品等等,一個set都只係港幣百零蚊,而且服務係一級棒!我仔跌左條西蘭花佢地竟然送多3份伴碟菜比我地,而且小朋友仲free無限量refill的爆谷、足料粟米湯、飲品。飯後,我地一行4人再去埋光南大批發,瘋狂掃貨,意外驚喜係表哥買8支啫喱筆芯(已經比香港平好多),比錢時竟然free多10支,真係抵到暈。

Day 5:早機走,無行程。約返包車司機送我地去機場,佢送左2包好好味花生糖同埋在台北7仔換左隻可愛小熊瓷碟比我,大感動!

出發之前,在bk爬了很多文,才計劃到一個開心豐富的行程。現在,我都略盡棉力,同大家分享下我的利程。祝大家都玩得平安又開心!

大宅

引用:回覆+yan_wai_mama+的帖子Day+3+續:我帶了

原帖由 yan_wai_mama 於 15-09-01 發表

Day 3 續:我帶了單反相機但忘記帶叉電,Day 2相機無電了。司機Day 3由台北老家 ...
謝謝分享

禁止訪問

珊瑚宮

引用:你再講落去 --- 無人留港消費了.

原帖由 tst1800 於 15-09-01 發表
你再講落去 --- 無人留港消費了.

子爵府

宜蘭住邊間呀?

大宅

binbin仔 發表於 15-9-12 00:55
宜蘭住邊間呀?
花鹿米, 4人房好大好靚, 早餐一般, 不過好偏僻, 包車就無所謂

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

多謝分享

大宅

引用:你再講落去+---+無人留港消費了.

原帖由 tst1800 於 15-09-01 發表
你再講落去 --- 無人留港消費了.
呢個係事實~台灣食買玩樣樣平,小朋友好多優惠,宜家我喺香港都少咗花費,留番去台灣或者泰國駛。
十二月又去台北,今年第三次

AK+BB    發表於 15-9-15 13:55

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 tst1800 於 15-09-01 發表你

原帖由 霖BB 於 15-09-12 發表
呢個係事實~台灣食買玩樣樣平,小朋友好多優惠,宜家我喺香港都少咗花費,留番去台灣或者泰國駛。
...

大宅

佩服樓主一拖三遊台

BC2001    發表於 15-9-22 07:08

禁止訪問

大宅

引用:爬了很多文後,+終於膽粗粗,+自己帶着12歲的

原帖由 yan_wai_mama 於 15-09-01 發表
爬了很多文後, 終於膽粗粗, 自己帶着12歲的表哥, 4歲3歲的兄弟一同出發。
Day 1 去到桃園機場已3點幾, 出左 ...
樓主,你plan左年尾去多轉未呀?上次同C機叔叔whatapp説你會去多次

大宅

引用:Quote:霖BB+發表於+15-9-12+12:20+呢個係事

原帖由 tst1800 於 15-09-12 發表
不是不想留港消費,而是香港消費,已經貴過日本,但只提供大陸水平.
試過台灣嘅自助餐,第一個感覺就係喺香港食,最少有$100係俾咗地產商。

禁止訪問

大宅

引用:Quote:霖BB+發表於+15-9-12+18:31+試過台灣

原帖由 tst1800 於 15-09-12 發表
$100 ? 閣下真是厚道,至少一半吧.
某年在銅鑼灣,一間中檔酒樓,上湯時菜 $98 + 10% 之後,已經對香港心死 ...
哈哈哈~我兩大三小五個人,每人$100,地產商收咗$500

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆:yan_wai_mama 的帖子

好多謝你,我十月中帶3歲8個月既仔去宜蘭加台北。除左機票外,咩都未book。你個行程我會好好參考,多謝你分享。可否pm你既包車司機同住宿資料比我呢?謝謝

首頁

尾頁

跳至