親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

24/8-31/8 去了8日關西+白濱, 有小小分享

1. 到達關西機場後, 如時間配合, 可以買 "歡迎光臨大阪套票 (大阪出張きっぷ)" 包了南海電鐵 特急 Rapitβ + 大阪地鐵、巴士一日卷= 1,500yen,沒有兒童價。

但如果RAPID 要等成半小時才有車, 那就搭普通啦!

2. 如果去貴船食流水麵, 請早點出發, 還請選在平日, 無咁多人. 因為我本預計在25/8 去食, 但因為當時有颱風, 預計下雨, 我叫酒店幫我打電話去, 睇下開唔開, 點知真係唔開. 我改在29/8 才去, 我11:15到, 都要排47號, 得左2小時才有得吃.

3. 心齋橋JIN 配眼鏡, 店員英文好, 我大近視, 配漸進, 都可以7天取

4. EGG N THING 的PANCAKE, 名大於實, 並不是太特別

5. 國產牛, 好味, 一定要去!

6. 白浜温泉 むさし , 好普通, 溫泉都唔得, 晚餐BUFFET 亦好普通, 唯一好是近沙灘, 有24小時超市在對面, 可買煙花, 夜晚在沙灘放!

7. TORETORE MARKET, 海鮮好正, 又平, 一定要試!

8. ADVENTURE WORLD 都幾好玩, 不過樣樣都要錢! 計落都唔係平架!

9. 我在網上見到安珍有生果採摘, SEND EMAIL 去, 佢都覆我OK. 點知, 去到係無既, 佢地指得地去"有田巨峄村", 去到摘巨峄提子, 都好正! 買了少少回酒店食!

10. 伏見稻荷的祢ざめ家鰻魚飯, 名過於實, 一碗烏冬仔+半碗仔鰻魚飯= 2000 YEN, 每人一定要叫一個餐, 好似唔係好抵

11. 中村藤吉, 兩間都好多人, 要等好耐! 所以門口食杯雪糕算了!

12. 極力推介"又三郎" 食牛, 雖然貴, 但好好味, 又好氣氛, 好服務!

13. 釣魚茶屋都好, 好有氣氛. 不過用"釣", 是一定釣唔到, 佢會俾"勾"你, 要勾先勾到! 我見佢無俾勾那些日本人, 唔知是否只俾遊客. 我先勾了2條, 亞女佢話一定要釣到先走, 最後佢都釣到, 好開心!

14. DOCOMO CARD 都好容易SET, 基本上跟住佢張紙SET 就得, 只要識字就SET 到. 不過要留意是不要在香港太早SETAPN, 因為會COVER 左你自己在香港既網絡, 即係上唔到網 . 要到上機前SET 個APN, 關機, 去到關西機場, 開翻個電話, 填反PHONE # & PASSWORD 就OK 了

洋房

回覆:moniquechoy 的帖子

請問你在大板,坐什麼車到白濱的?

男爵府

回覆:24-31/8 大阪+京都+白濱遊, 賽後小小分享

坐公共交通去白濱係咪好唔方便?

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆:24-31/8 大阪+京都+白濱遊, 賽後小小分享

4)好害怕網絡大推

11) 伊藤久右衛門也OK

大宅

siupo888 發表於 15-9-1 22:43
請問你在大板,坐什麼車到白濱的?
我們自駕的, 唔自駕無咁方便!

大宅

1928mickey 發表於 15-9-1 22:46
4)好害怕網絡大推 <- 好普通, 又唔平!

11) 伊藤久右衛門也OK <-- YES 不過都好多人

複式洋房

回覆:24-31-8 大阪+京都+白濱遊, 賽後小小分享

釣魚屋是否要預約。

公爵府

引用:坐公共交通去白濱係咪好唔方便?

原帖由 Jomancc 於 15-09-01 發表
坐公共交通去白濱係咪好唔方便?
我又唔覺得好唔方便。自駕就點對點,公共交通就可以感受當地情況。我坐巴士由關西機場去和歌山再去白濱。回程白濱JR走。

大宅

我3D2N 的白濱自駕行程是這樣的:

DAY 1 10:00 TOYOTA RENT A CAR 難波取車 => TORETORE MARKET LUNCH => 3:00 白濱酒店 CHECK IN => 浸溫泉 => 酒店 BUFFET DINNER => 去買煙花, 落沙灘放

DAY 2 10:00 ADVENTURE WORLD => 4:00 去三段壁 => 千畳敷 => 酒店步行去円月島 => 酒店 BUFFET DINNER

DAY 3 10:00 酒店CHECK OUT => 有田巨峄村摘水果 => RINKU OUTLET => 回東橫INN 放下行李 => 8:00 前 TOYOTA 還車

PS 好彩在白濱出大阪都無塞車, 但到市區就塞了, 所以大家要預早些, 我們都是剛好. 而整個旅程, ETC 路費要7千幾YEN

子爵府

moniquechoy 發表於 15-9-1 22:09

1. 到達關西機場後, 如時間配合, 可以買 "歡迎光臨大阪套票 (大 ...
白浜你住邊間??

大宅

回覆:moniquechoy 的帖子

睇完好想即去添……
但要等出年暑假先得

大宅

引用:我3D2N+的白濱自駕行程是這樣的:DAY+1+10:0

原帖由 moniquechoy 於 15-09-01 發表

DAY 1 10:00 TOYOTA RENT A CAR 難波取車 => TORETORE MARKET LUNCH => 3 ...
請問你自駕去三洞壁,千疊敷同円月島嘅mapcode係咩?

男爵府

引用:24/8-31/8 去了8日關西+白濱, 有小小分享1.

原帖由 moniquechoy 於 15-09-01 發表

1. 到達關西機場後, 如時間配合, 可以買 "歡迎光臨大阪套票 (大 ...
國產牛,我都啱啱27/8食完,但我覺得佢個醬汁太濃,我喺BIC Camera 隔離嗰間食

大宅

sweetsweetbobo 發表於 15-9-1 23:15
釣魚屋是否要預約。

YES, 你上網SEARCH 就搵到佢官網, 在網上BOOK 就OK了。

大宅

232 發表於 15-9-2 00:07
白浜你住邊間??

我住白浜温泉 むさし

大宅

deky01 發表於 15-9-2 00:27
睇完好想即去添……
但要等出年暑假先得
去啦, 去啦, 我都第二次去了。 不過今次因為有颱風影響, 有幾天都有下雨。 我個人覺得EASTER 去看櫻花 和秋天去看紅葉都好!

大宅

janetchoi 發表於 15-9-2 00:38
請問你自駕去三洞壁,千疊敷同円月島嘅mapcode係咩?

我沒有用MAPCODE, 只用手提電話GPS!

大宅

hochiuwing 發表於 15-9-2 02:33
國產牛,我都啱啱27/8食完,但我覺得佢個醬汁太濃,我喺BIC Camera 隔離嗰間食

...
我去了難波ORIENTAL 那間, 我地OK 噃, 老公都唔食咁濃味的, 因為佢一直都好注重健康. 你有沒有DOWNLOAD 張COUPON 包任飲, 5000 YEN / 位??? 不過飲得幾多呢, 最多咪一人2-3杯.

我地都食得好飽, 行多兩個圈先回酒店!

男爵府

moniquechoy 發表於 15-9-1 23:22

DAY 1 10:00 TOYOTA RENT A CAR 難波取車 => TORETORE MARKET LUNCH => 3 ...
請問煙花係咩位置可買?

大宅

就在 白浜温泉むさし 酒店對面, 24HR 的超市, 有好多好多煙花買.

首頁

尾頁

跳至