親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

有冇jm試過宜蘭自駕?路難揸嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆:Babynettie 的帖子

唔難。我唔識揸車,問咗我個司機(c6)

伯爵府

引用:唔難。我唔識揸車,問咗我個司機(c6)

原帖由 ChloeMa 於 15-09-03 發表
唔難。我唔識揸車,問咗我個司機(c6)
你是由台北開始,還是去到宜蘭先開始?

請問租哪間車行?

男爵府

引用:有冇jm試過宜蘭自駕?路難揸嗎?

原帖由 Babynettie 於 15-09-03 發表
有冇jm試過宜蘭自駕?路難揸嗎?
唔難, 但左軚, 不同香港, 要小心, 台北去宜蘭的隧道星期六, 日會大塞車, 我星期日入宜蘭無問題, 但見到返台北的車龍係好長

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 ChloeMa 於 15-09-03 發表唔

原帖由 lalalumlum 於 15-09-04 發表
你是由台北開始,還是去到宜蘭先開始?

請問租哪間車行?
台北機場攞車直去宜蘭,遊完宜蘭,返台北市還車,台北留2日,搭捷運,的士。

唔記得果次book 和運/ avis ,check 番再覆你。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+lalalumlum+於+15-09-04+發表

原帖由 ChloeMa 於 15-09-04 發表
台北機場攞車直去宜蘭,遊完宜蘭,返台北市還車,台北留2日,搭捷運,的士。

唔記得果次book 和運/ avis ...
謝謝!

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 lalalumlum 於 15-09-04 發表

原帖由 ChloeMa 於 15-09-04 發表

唔記得果次book 和運/ avis ...
麻煩覆埋我啦,thanks!!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我地係桃園機場攞車直去宜蘭, 行雪山隧道一段都唔難行. 之後玩南方澳, 蘇澳行山路, 小路時就要小心對頭車. 我地都俾駕越線衝落山既對頭車嚇親, 差少少衝埋黎, 好彩我地行得慢, 有驚無險.

本來係租AVIS, 已傾好晒, 差張EMAIL過數, 點知臨出發前一日覆話無車, 之前有QUOTE過格上/慶賓, 再搵返佢地, 兩間都話有車, 咁就租左最快CONFIRM我地嗰間.

水晶宮

lalalumlum 發表於 15-9-4 15:39
謝謝!

check 咗, 我果次book Avis

lalalumlum    發表於 15-9-5 09:28

水晶宮

Babynettie 發表於 15-9-4 21:00
麻煩覆埋我啦,thanks!!
我果次book Avis. 和運我係台中同高雄都用過, 最主要睇佢有無outlet, 方唔方便

珍珠宮

回覆:宜蘭自駕

剛剛宜蘭自駕返嚟

我哋由桃園去淡水,再落羅東,之後去烏石巷同礁溪,再返台北,基本走高速(高速收費好平),所以吾難開,係係市區要小心D電單車,右轉要俾行人優先。另外,始終宜蘭係鄉下地區,行小路夜晚太暗要小心,我C6有次行錯路想調頭差D開落田。

因為見香港旅行社都係用和運,所以選擇左佢,但我哋係通過email直接Book車。桃園機場第二航站樓一出就有服務人員按排接去取車點,可惜GPS同CarSeat吾係一定安排到,而且我哋揀左台北車站還車,排成半個鐘先入到停車場還車。

大宅

畀面勳章

引用:剛剛宜蘭自駕返嚟我哋由桃園去淡水,再落羅

原帖由 kavenzou 於 15-09-07 發表
剛剛宜蘭自駕返嚟

我哋由桃園去淡水,再落羅東,之後去烏石巷同礁溪,再返台北,基本走高速(高速收費好平 ...
thanks!! 想問宜蘭泊車麻煩嗎?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 Babynettie 的帖子

除出羅東夜市星期六日揾停車場煩D外(有機會要泊遠D),其他好容易,好多時景點係免泊或好平泊,食店有自己停車場或泊出面也可以。

大宅

畀面勳章

引用:回覆 Babynettie 的帖子除出羅東夜市星期六

原帖由 010 於 15-09-07 發表
回覆 Babynettie 的帖子

除出羅東夜市星期六日揾停車場煩D外(有機會要泊遠D),其他好容易,好多時景點係免 ...
thanks!

男爵府

回覆:Babynettie 的帖子

台北到宜蘭的路段唔難揸
跟著GPS出路口,都容易跟的

泊車通常泊景點停車場或者泊路邊的格仔
唔難搵位

大宅

畀面勳章

引用:台北到宜蘭的路段唔難揸跟著GPS出路口,都

原帖由 wyh:) 於 15-09-09 發表
台北到宜蘭的路段唔難揸