醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

媽媽12年驗到有肺癌,兩個瘤,已做化療到現在都沒有擴散跡象。但因為佢長期吸煙有肺氣腫,做唔到手術or電療...媽都表明唔想再做化療...自從我上年結婚後,媽媽而家獨居係公屋,我同老公& bb每個weekend都會番去探佢,佢一向都鍾意自己生活,行得走得。
但上個月底佢情況開始轉差咁,氣喘得好厲害所以入左院...原來肺炎,要打抗生素。住左十幾日院後醫生前幾日比佢出左院,但係屋企要用呼吸機,佢仍堅持唔比我請工人,話唔想有外人係屋。剛剛接到佢電話,原來佢又入左院...話自己成日唔小心跌親,隻手冇咩力,好似照顧唔到自己...

依排我已經每兩三日就番去睇下佢,其實晚晚番去探佢or過夜我都可以安排下,但始終日頭要番工,點都請個工人會安心d...而家我諗住請左先再話佢知,因佢都知自己係有需要....

想問下:
如果想請個工人(照顧老人家),係咪都係要through agent請?有冇其他途徑請人可以快點available? 同埋through agent/識人介紹大概點收費?我對請人程序同收費冇咩概念...

係咪要搵番同區agent? 屯門區邊個agent好?

請工人係咪最快都兩三個月?住醫院唔知可以比佢留到幾耐....有冇途徑可快點請到?

媽媽好冇胃口,食咩嘔咩,個人好瘦越黎越虛弱咁...整咩比佢食好?

thx...

大宅

叫醫生寫信證明需要有人長期照顧, 可加快審批程序, agent會教你點做, 快D請

伯爵府

引用:媽媽12年驗到有肺癌,兩個瘤,已做化療到現

原帖由 kisani 於 15-09-06 發表
媽媽12年驗到有肺癌,兩個瘤,已做化療到現在都沒有擴散跡象。但因為佢長期吸煙有肺氣腫,做唔到手術or電療 ...
如果想請個工人(照顧老人家),係咪都係要through agent請?有冇其他途徑請人可以快點available? 同埋through agent/識人介紹大概點收費?我對請人程序同收費冇咩概念...
印傭一定要經agent,手續費約九千;
菲唔洗,可以自己搵,直接做申請手續,長情可睇家傭版

係咪要搵番同區agent? 屯門區邊個agent好?
如果搵agent 邊區都可以,南豐比較習中

請工人係咪最快都兩三個月?住醫院唔知可以比佢留到幾耐....有冇途徑可快點請到?
最快請現成,大約個半月到

媽媽好冇胃口,食咩嘔咩,個人好瘦越黎越虛弱咁...整咩比佢食好?
有冇飲營養奶粉?醫院應該有d關於肺癌食譜d小册子,可以參考下;我媽以前都係肺癌,不過冇你媽咪咁叻,仲可以自己照顧自己;一定要有人睇住佢,尤其開始用呼吸機,但搵工人都要小心,唔好求其揀,我有幾個朋友請工人照顧老人家,好多都會偷嘢,氹掂媽咪請工人,瞞著佢請,到頭來佢唔鍾意好麻煩,因為平時相處都係佢地兩個多;樓主,你自己都要加油

大宅

引用:媽媽12年驗到有肺癌,兩個瘤,已做化療到現

媽媽12年驗到有肺癌,兩個瘤,已做化療到現在都沒有擴散跡象。但因為佢長期吸煙有肺氣腫,做唔到手術or電療 ...
等批工人期間寫信去入境處,會批快些的,可以的話自己拎去入境處交給主任級更好,希望幫到你

珊瑚宮

如海外請番來蠢過隻牛。又偷野 咁就慘喇
玩具萬歲!

大宅

請工人真係好似買大小咁, 睇你好唔好彩.

男爵府

Mandy74 發表於 15-9-6 11:21
等批工人期間寫信去入境處,會批快些的,可以的話自己拎去入境處交給主任級更好,希望幫到你

...
有冇template抄點寫?抬頭寫邊個?我可以親自拎過去。thx!

男爵府

濛查查 發表於 15-9-6 11:07
如果想請個工人(照顧老人家),係咪都係要through agent請?有冇其他途徑請人可以快點available? 同埋thro ...
thx咁我諗都係請現成菲。我會再說服下佢,但要問多下醫生其實佢適啦適合出院...

男爵府

elsawongc9 發表於 15-9-6 10:52
叫醫生寫信證明需要有人長期照顧, 可加快審批程序, agent會教你點做, 快D請
知道,many thx!

大宅

引用:Quote:Mandy74 發表於 15-9-6 11:21 等批工

有冇template抄點寫?抬頭寫邊個?我可以親自拎過去。thx!
冇,係我老公寫完親自交去,我果時係因為冇人照顧小朋友,所以一個半月批咗

大宅

引用:Quote:Mandy74 發表於 15-9-6 11:21 等批工

另外你可上癌協網站睇下,佢地有家居支援服務,你可以了解下

男爵府

Mandy74 發表於 15-9-6 16:03
另外你可上癌協網站睇下,佢地有家居支援服務,你可以了解下
thanks, 其他jm話印傭識國語,中文,易溝通d, 我聽日再睇睇

大宅

引用:Quote:Mandy74 發表於 15-9-6 16:03 另外你

thanks, 其他jm話印傭識國語,中文,易溝通d, 我聽日再睇睇
我的工人在台灣做過10年,所以識普通話

男爵府

Mandy74 發表於 15-9-7 09:11
我的工人在台灣做過10年,所以識普通話

印姐姐?

大宅

引用:Quote:Mandy74 發表於 15-9-7 09:11 我的工

原帖由 kisani 於 15-09-07 發表
印姐姐?
印姐姐

首頁

尾頁

跳至